Rakennusliitto syyttää valtakunnansovittelija Minna Hellettä puolueellisuudesta – Helle: Olin puolueeton

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan Helteen sidonnaisuus työnantajia edustavaan Teknologiateollisuuteen tuli esille neuvotteluissa keväällä.

valtakunnansovittelija
Matti Harjuniemi ja Minna Helle.
Matti Harjuniemi ja Minna Helle.Jukka Nissinen / Rakennusliitto, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi syyttää valtakunnansovittelija Minna Hellettä puolueellisuudesta rakennusalan työriidan sovittelussa. Harjuniemi kirjoittaa neuvotteluista sunnuntaiaamuna julkaistussa blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Harjuniemen mukaan Helteen sidonnaisuus työnantajia edustavaan Teknologiateollisuuteen tuli esille neuvotteluissa keväällä. Harjuniemi kertoo, että oli 6. huhtikuuta neuvottelupäällikkö Kimmo Palosen kanssa sovittelijan puheilla.

Harjuniemen mukaan vastapuolella oli kolme edustajaa, jotka ilmoittivat "olevansa sidottuja yleiseen linjaan". Rakennusliiton neuvottelijat ilmoittivat omat esitykset.

– Minna Helle totesi: ”RT (Rakennusteollisuus) on sidottu, heillä ei ole lupaa muuhun”. Näin olen kirjoittanut omiin muistiinpanoihini. Siinäpä se sovittelu sitten oli. Tämän jälkeen osapuolet ovat käyneet Bulevardilla huhtikuussa kaksi kertaa. Viesti on ollut käytännössä sama, Harjuniemi kirjoittaa.

Helle irtisanoutui valtakunnansovittelijan tehtävästä huhtikuun lopussa. Hän aloittaa Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajana 1. kesäkuuta.

Harjuniemi muistuttaa, että Teknologiateollisuuden väistyvä toimitusjohtaja Jorma Turunen kirjoittaa avoimesti liittonsa kotisivulla (siirryt toiseen palveluun), että hän kävi neuvotteluja työmarkkinajohtajan tehtävästä Helteen kanssa kevättalven aikana.

– Jorma Turunen ja Minna Helle eivät näe tässä minkäänlaista eettistä ongelmaa. Rakennusalalla kuitenkin alkaa vuorenpeikkojen tanssi. Alan on pysäytettävä se itse, Harjuniemi päättää kirjoituksensa.

Rakennusliiton syytös Hellettä kohtaan on kova, koska valtakunnansovittelijan tulee olla puolueeton virkamies.

Helle kiisti Rakennusliiton syytöksen tuoreeltaan Twitterissä sunnuntaina. Hän sanoo toimineensa sovittelussa puolueettomasti, kuten kaikissa. Helle myös sanoo kertovansa työpaikkavaihdoksestaan lisää Ylen A-studiossa maanantaina.

Lue myös:

Valtakunnansovittelija Minna Helle siirtyy Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi – "Tällaisia paikkoja on auki erittäin harvoin"

Rakennusteollisuus julistaa koko alalle työsulun – toteutuessaan pysäyttää koko alan