Työoikeuden professori Helteen siirtymisestä työnantajan leiriin: "Kyllä huomattavia ongelmia tämän puolueettomuuden kanssa syntyi"

Työoikeuden professorin mukaan valtakunnansovittelijan ei olisi pitänyt lähteä tässä vaiheessa neuvottelemaan siirtymisestään toisiin tehtäviin. Ainakin hänen olisi pitänyt jäävätä itsensä rekrytointineuvottelujen alkaessa.

valtakunnansovittelija
Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen.
Työoikeuden professori Seppo Koskinen.Kalle Mäkelä / Yle

Valtakunnansovittelija Minna Helteen siirtyminen kesken kauden työnantajapuolen palvelukseen on hyvin ongelmallinen asia puolueettomuuden kannalta, arvioi työoikeuden professori Seppo Koskinen Ylen haastattelussa.

Rakennusliitto syytti aiemmin sunnuntaina Minna Hellettä puolueellisuudesta tämän käytyä keskusteluja siirtymisestään Teknologiateollisyys ry:n palvelukseen. Samaan aikaan Helle veti sovitteluneuvotteluja Rakennusliiton ja työnantajapuolen välillä. Helle on kiistänyt puolueellisuutensa.

Koskinen arvioi haastattelussa, että Helteen omat neuvottelut rekrytoinnistaan ovat saattaneet vaikuttaa käytäviin sovintoneuvotteluihin.

– Tässä väkisinkin ajattelee, että jollakin tavalla ovat saattaneet nämä neuvottelut omasta rekrytoinnista vaikuttaa näihin käytäviin sovintoneuvotteluihin.

Koskinen huomauttaa samalla, että noin ei voi tehdä, vaikka puolueettomuusongelmaa ei olisikaan ollut.

– Sovittelijoiden kohdalla on erittäin keskeistä, että kesken neuvottelujen ei lähdetä neuvottelemaan omista asioista, Koskinen jatkaa.

Hän pitää valtakunnansovittelijan siirtymistä kesken kiivaimpien tes-neuvottelujen yllättävänä.

– Tosi yllättävää, että näin on tapahtunut, koska sovittelijan pitää kuitenkin huolehtia omasta puolueettomuudestaan. Nyt kyllä huomattavia ongelmia tämän puolueettomuuden kanssa syntyi.

Koskisen mukaan samoin olisi käynyt, jos Helle olisi siirtynyt työntekijäpuolen leiriin.

– Jos sovittelija olisi siirtymässä työntekijäpuolelle töihin, niin työnantajat reagoisivat ja jos olisi siirtymässä työnantajapuolelle, niin työntekijäpuoli reagoi.

Neuvottelut vasta toimikauden lopussa

Professori Seppo Koskinen suosittaa tämän perusteella valtakunnansovittelijoille omien rekrytointineuvottelujen käymistä vasta aivan toimikauden lopussa. Silloin ei yleensä ole meneillään neuvotteluja, joten jääviysongelmaa ei synny. Koskinen pitää jopa luonnollisena, että määräaikaisen kauden lopulla voi neuvotella uusista tehtävistä.

– Sovittelijan on käytävä omat rekrytointineuvottelunsa vasta sitten kun oma kausi on päättymässä, Mutta kesken kauden, jos niitä alkaa käydä, niin hänen on hetimiten jäävättävä itsensä.

Koskisen mukaan Helteen ilmoitus jäävätä itsensä ja erota tehtävästään vasta käymiensä rekrytointineuvottelujen jälkeen ei ollut hyvä tapa hoitaa asia. Ongelma on siinä, että Helle valtakunnansovittelijana ollessaan neuvotteli työnantajapuolen kanssa omasta rekrytoinnistaan ja samanaikaisesti sovitteli työnantajien ja työntekijöiden välisiä riitoja.

– Pitäen vielä silmällä koko ajan teknologiateollisuuden aikaansaamaa yleistä linjaa ja sen mukaisia ratkaisuja.

Koskisen mukaan se on voinut tehdä särön valtakunnansovittelijainstituution luottamuskuvaan.

– Nyt työntekijäpuolen reagoinnista voidaan päätellä, että kyllä tällainen särö on tullut, koska se menettely ei ole ollut asianmukaista, millä hän itse on neuvotellut siirtymisestään.

Samalla Koskinen huomauttaa, ettei tässä ole suoranaisesti väärinkäytetty valtakunnansovittelijan valtaa, vaan nyt on kyse siitä, miten sovittelijan pitää hoitaa toiseen tehtävään siirtyminen.

– Luottamuksessa on varmaankin nyt särö, ei tälle nyt voi mitään tehdä. Tulevaisuudessa sovittelijoiden on tarkemmin mietittävä sitä, pystytäänkö ylimalkaan kesken, ja onko syytäkään kesken toimikauden lähteä neuvottelemaan kuin ihan vasta siinä loppuvaiheessa muuhun työn siirtymisestä.

– Jos sitten päätetään tai halutaan siirtyä kesken kauden, niin sen on oltava avointa ja läpinäkyvää. Se on kerrottava julkisesti ja pitää jäävätä itsensä neuvottelujen ajaksi, työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo.

Lue lisää: Työmarkkinajohtajat: Helteen seuraajan valinnassa esitysoikeus on työnantajilla