Työmarkkinajohtajat: Helteen seuraajan valinnassa esitysoikeus on työnantajilla

Osapuolet korostavat, että yhteisymmärrys on kuitenkin valinnan edellytys.

valtakunnansovittelija
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n teollisuuskeskus Helsingissä osoitteessa Eteläranta 10.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n teollisuuskeskus Helsingissä. Marjo Koivumäki / EK

Seuraavan valtakunnansovittelijan valinnassa esitysoikeus on työnantajilla, kertovat työmarkkinajohtajat STT:lle. EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan työmarkkinajärjestöt ovat keskustelleet asiasta viime viikon aikana.

Menettelytavasta on olemassa kirjallinen sopimus, joka laadittiin jo silloin, kun Minna Helle valittiin valtakunnansovittelijaksi.

– Minna Helle valittiin palkansaajien esityksestä ja siihen syntyi konsensus. Nyt tilanne on toisin päin, eli on työnantajien vuoro, Häkämies sanoo.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vahvistavat sopimuksen olemassaolon. Kaikki osapuolet korostavat, että kyseessä on vain esitysoikeus ja valittavan henkilön on nautittava sekä työnantajien että palkansaajien luottamusta.

– Yhteisymmärrys ehdotettavasta pitää löytyä, Eloranta viestitti.

Palolan mukaan sopimukseen on kirjattu, että esitysoikeus siirtyy työnantajille, vaikka Helle jättäisi tehtävänsä kesken kauden.

Työ- ja elinkeinoministeriön odotetaan päättävän viran täyttämisestä lähiviikkoina. Palolan mukaan prosessi on vielä alkutekijöissään.

Ay-johtajana aiemmin toiminut Helle irtisanoutui valtakunnansovittelijan tehtävästä kesken kauden. Hän siirtyy kesäkuussa työmarkkinajohtajaksi Teknologiateollisuuteen.

Seuraajan tehtävänä palauttaa luottamus

Helteen ratkaisu on herättänyt kiivasta keskustelua. Palkansaajapuolella on katsottu, että Helle oli sovittelijana liiaksi kallellaan työnantajien suuntaan.

Viimeksi tänään Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi syytti Hellettä puolueellisuudesta. Harjuniemen mielestä Helteen sidonnaisuus Teknologiateollisuuteen tuli selvästi ilmi keväällä rakennusalan työriidan sovittelussa.

Helle kiisti Twitterissä Harjuniemen väitteet.

– Olin myös tässä sovittelussa puolueeton, kuten kaikissa. Sovittelu ei silloin edennyt, koska näkemyserot ammattiliiton ja työnantajien välillä olivat poikkeuksellisen suuret, Helle twiittasi.

STTK:n Palolan mukaan Helteen siirtyminen Etelärantaan "ei saa ihan täysiä tyylipisteitä". Sen enempää hän ei halua ottaa asiaan kantaa.

– Seuraavan valtakunnansovittelijan tärkeimpiä tehtäviä on taltuttaa tämä keskustelu ja palauttaa luottamus valtakunnansovittelijan instituutioon, Palola sanoo.

EK:n Häkämiehen mielestä Helle toimi valtakunnansovittelijana moitteettomasti. Häkämies luottaa siihen, että palkansaajapuolen kanssa löytyy sopu Helteen seuraajasta.

– On aina hyvä, jos sovittelijalla on lähtökohtaisesti keskeisten osapuolten tuki takanaan. Olen toiveikas tästä päiväkohtaisesta keskustelusta huolimatta, Häkämies sanoo.

Lue lisää:

Työoikeuden professori Helteen siirtymisestä työnantajan leiriin: "Kyllä huomattavia ongelmia tämän puolueettomuuden kanssa syntyi"

Rakennusliitto syyttää valtakunnansovittelija Minna Hellettä puolueellisuudesta – Helle: Olin puolueeton