Alhoholi virtaa aamutunneille asti – ravintolat innostuivat anniskeluajan pidennyksestä

Ravintola-alan kilpailutilanne on innostanut ravintolat jatkamaan alkoholin anniskelua entistä pidempään. "En yhtään laittaisi hanttiin, jos vieläkin pidennettäisiin aikoja", toteaa uudistukseen tyytyväinen ravintolajohtaja.

alkoholijuomat
Kaksi ravintolatyöntekijää baaritiskin takana.
Markku Rantala / Yle

Kun uusi alkoholilaki tuli voimaan maaliskuussa, mahdollistui ravintoloille anniskeluajan pidentäminen. Nyt anniskelua voi jatkaa aina aamuneljään, kun aikaisemmin se piti lopettaa viimeistään puoli tuntia aikaisemmin.

Nykyisin jatkoajasta riittää ravintolan oma ilmoitus aluehallintovirastolle.

– Sanotaan nyt niin, että on ollut pahempaa kuin kiireistä. Meillä on ollut välillä ihan kaaos, ylitarkastaja Jarmo Castrén Etelä-Suomen aluehallintovirastosta toteaa ilmoitusryöpystä.

Ravintolat innostuivat jatkoajasta. Ilmoituksia tulee jatkuvasti lisää.

Tuskin se ketään oikeasti pahemmalle tielle vie.

Ulla Fågel, ravintola-asiakas anniskeluajasta

Valviran koko maata koskevan rekisterin mukaan jo runsas 900 ravintolaa on ilmoittanut pidentävänsä anniskeluaikaansa. Se on useampi kuin joka kymmenes anniskeluluvallinen suomalaisravintola, kertoo ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta.

– Ravintoloiden kilpailuasetelma yleensä ajaa siihen, että mikäli kilpailijalla on puoli tuntia pidempi anniskeluaika, siihen siirrytään myös itse, hän sanoo.

Valkoviinilasi terassin pöydällä.
Nella Nuora / Yle

Helsinkiläisravintola Zetor tarttui tilaisuuteen heti. Anniskeluaika jatkuu viikonloppuisin kello neljään.

– Tässä on paljon hyviä puolia. Yksi on se, että myynti lisääntyy. Totta kai haluamme myös olla enemmän eurooppalaisia, sanoo Zetorin ravintolajohtaja Petri Mälkiä.

Vaikka alkoholia saa anniskella kello neljään, lasin on oltava tyhjä tunnin kuluttua anniskeluajan päättymisestä eli kello viisi.

– Vieläkin tuntuu, että neljältä ilta loppuu kesken. En yhtään laittaisi hanttiin, vaikka vieläkin pidennettäisiin myyntiaikoja.

Häiriöitä ei ole ollut

Asiakkaat saavat ravintolajohtajalta kiitosta.

– Kokemukset ovat olleet todella hyviä. Minkäänlaisia järjestyshäiriöitä ei ole ollut. Suomalaiset käyttäytyvät 110 prosenttisesti nätisti, Petri Mälkiä sanoo.

Ihan vapaa yrittäjäoikeushan se on. Aivan mulle passaa.

Vesa Nyypakka, ravintola-asiakas anniskeluajasta

Myöskään poliisin, aluehallintoviraston ja Valviran mukaan häiriöilmoitukset eivät ole lisääntyneet toisin kuin pelättiin.

– Toistaiseksi jatkoajat eivät ole lisänneet poliisin tehtäviä. Levottomuudet eivät ole lisääntyneet ravintoloiden ulkopuolella, sanoo poliisiylitarkastaja Mika Heinilä poliisihallituksesta.

– Vappuna huomasimme, että sää on hyvä poliisi. Pakkasessa kukaan kauheasti viihtynyt aamuyöstä, hän jatkaa.

Anton Rautioaho juo olutta terassilla.
Anton Rautioaho Vantaalta.Kimmo Hiltunen / Yle

Terassit toivovat jatkoaikaa

Alkoholilaki mahdollistaa myös jatkoajan hakemisen ravintolan terassille. Se on luvanvaraista eikä pelkkä ilmoitus riitä.

Valviran mukaan terassien jatkoaikalupia on tähän mennessä haettu 356 kappaletta.

– Kaikki eivät lupaa tule saamaan. Erityisesti ulkoterassit voivat aiheuttaa häiriötä lähiympäristölle, ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta sanoo.

Alkoholilain tarkoitus on ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja.

Ihmettelen anniskeluajan pidennystä, mutta ehkä pääkaupunkiseudulla siihen on tarvettakin.

Anu Rosenholm, ravintola-asiakas anniskeluajasta

Sekä Heinilä että Kunnas uskovat, että kesä näyttää, millaisia vaikutuksia lailla tulee olemaan.

– Vielä tässä vaiheessa on hyvin vaikea arvioida, ovatko vaikutukset sellaisia kuin hallitus uuden alkoholilain osalta halusi, Kari Kunnas toteaa.