Iranin presidentti varoittaa: Yhdysvallat joutuu katumaan, jos se hylkää ydinsopimuksen

Yhdysvaltojen on määrä uusia sopimus jälleen ensi viikolla. Presidentti Donald Trump on toistuvasti uhannut hylätä sopimuksen.

Iran
Iranin presidentin toimiston julkaisema kuva presidentti Hassan Rouhanista pitämässä puhetta Sabzevarrissa Koillis-Iranissa 6. toukokuuta 2018.
Iranin presidentin toimiston julkaisema kuva presidentti Hassan Rouhanista pitämässä puhetta Sabzevarrissa Koillis-Iranissa 6. toukokuuta 2018.Iranin presidentin toimisto / AFP

Iranin presidentti Hassan Rouhani varoittaa Yhdysvaltoja hylkäämästä Iranin ydinsopimusta. Sopimuksen uusimisen eräpäivä on Yhdysvalloissa jälleen käsillä ensi viikolla, ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on uhannut vetäytyä sopimuksesta.

– Yhdysvallat tekee virheen, jos se lähtee ydinsopimuksesta. Se joutuisi katumaan tällaista päätöstä enemmän kuin mitään historiassa, Rouhani sanoi sunnuntaina pitämässään puheessa.

Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska, Saksa ja Iran solmivat sopimuksen vuonna 2015. Sen mukaan Iranin vastaisia pakotteita kevennettiin vastineeksi siitä, että Iran ei tavoittele ydinaseen rakentamista.

Iran ei suostu lisäneuvotteluihin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kritisoinut kovin sanoin edeltäjänsä neuvottelemaa sopimusta. Hän on myös vaatinut eurooppalaisia liittolaisiaan korjaamaan sopimuksen ongelmat.

Britannia, Ranska ja Saksa haluavat pitää ydinsopimuksesta kiinni, mutta myös neuvotella Iranin ballistisista ohjuksista ja sen ydinohjelmasta vuoden 2025 jälkeen eli sitten kun sopimuksen keskeiset kohdat ovat rauenneet.

– Sitoudumme sopimukseen, mutta kerromme samalla maailmalle, ettemme neuvottele kenenkään kanssa aseistamme tai puolustuksestamme, Iranin presidentti Rouhani sanoi sunnuntaina.

Rouhani sanoo antaneensa "tarvittavat määräykset" Iranin ydinenergiajärjestölle Yhdysvaltain päätöksen varalta.

Aiemmin aiheesta:

Presidentit hyvissä väleissä: Macron vakuutteli Trumpia Iranin ydinsopimuksen uudistamisesta 24.4.2018

Lähteet: Reuters, AFP, AP