1. yle.fi
  2. Uutiset

Serbian poliisi esti äärikansallisten marssin – sotarikollinen Šešelj yritti palata rikospaikalle

Vojislav Šešelj ei kadu tekoja, jotka toivat hänelle tuomion rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Serbia
Vojislav Seselj
Vojislav Šešelj kannattajiensa ja journalistien ympäröimänä Jarakin kylässä, minne Serbian poliisi pysäytti hänet.Andrej Isakovic / AFP

Serbian poliisi on estänyt äärikansallismielistä poliitikkoa Vojislav Šešeljia tukijoineen marssimasta Hrtkovcin kylään, minne he olivat suunnitelleet mielenosoitusta. Poliisi sulki kaikki tiet kylään.

Hrtkovci on Vojvodinan maakunnassa Pohjois-Serbiassa sijaitseva kylä, missä on perinteisesti asunut sekä serbejä että kroaatteja.

Jugoslavian hajoamissotien aikana, vuonna 1992 äärikansallisen Serbiradikaalipuolueen tuolloinen johtaja Vojislav Šešelj piti kylässä puheen, jossa hän yllytti kroaattien karkottamisiin ja vainoon.

Sodissa vuosina 1991–1995 Kroatiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa serbijoukot karkottivat ja murhasivat muun muassa kroaatteja. Myös Serbiassa kroaatteja ahdisteltiin, ja Hrtkovcin kroaateista useimmat ovat muuttaneet pois.

Protesti hallitukselle

Vojislav Šešelj ja hänen tukijansa aikoivat mennä Hrtkovciin siksi, että Šešeljin puheesta siellä tuli sunnuntaina kuluneeksi 26 vuotta. Naapurikylään pysäytetty Šešelj sanoi tiedotusvälineille, että tarkoitus ei olisi ollut ärsyttää kroaatteja vaan Serbian hallitusta.

Serbian sisäministeriö oli kieltänyt äärikansallisten matkan Hrtkovciin.

Viime kuussa Vojislav Šešelj sai kymmenen vuoden (siirryt toiseen palveluun) sotarikostuomion valitusasteessa Haagissa. Syynä oli muun muassa kiihotus etnisiin vainoihin. Hän on kuitenkin vapaana, koska ehti olla yli 11 vuotta vankilassa oikeudenkäynnin aikana.

Parhaillaan Šešelj on Serbiradikaalipuolueen kansanedustajana Serbian parlamentissa.

Kieltäytyy eroamasta

Sen jälkeen, kun Šešeljin sotarikostuomio vahvistettiin, kansalaisjärjestöt ja oppositiopuolueet ovat vaatineet, että hänen on erottava (siirryt toiseen palveluun) parlamentista. Serbian lain mukaan kansanedustajan kausi loppuu, jos hän saa vähintään puolen vuoden vankeustuomion.

Vojislav Šešelj kuitenkin kieltäytyy eroamasta. Hän vetoaa siihen, että hän on jo istunut tuomionsa.

Šešelj ilmoitti sotarikostuomion saatuaan twitterissä, että hän on ylpeä teoista, joista hänet tuomittiin ja olisi valmis tekemään saman uudelleen.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi