1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaaleihin valmistautuva Erdoğan lupasi turkkilaisille parempaa taloutta ja uusia hyökkäyksiä rajan yli

Turkin presidentin mukaan maa haluaa edelleen Euroopan unionin jäseneksi.

Recep Tayyip Erdogan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pitää vaalipuhetta Istanbulissa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui kannattajilleen Istanbulissa 6. toukokuuta 2018. Kuva on Turkin presidentin kanslian julkaisema.Turkin presidentin kanslia / EPA

Turkin presidentti lupaa turkkilaisille alempia korkoja ja hitaampaa hintojen nousua sekä lisää hyökkäyksiä naapurimaiden alueelle. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan esitteli AK-puolueensa ohjelmaa kesäkuun ennenaikaisia vaaleja varten sunnuntaina Istanbulissa.

– Turkki käynnistää uudella aikakudella Eufratin kilven ja Oliivinoksan kaltaisia operaatioita puhdistaakseen rajansa terrorijärjestöistä, Erdoğan sanoi.

Edelliset operaatiot Pohjois-Syyriassa

Parin vuoden takaisessa Eufratin kilpi -operaatiossa Turkki hyökkäsi terroristijärjestö Isisiä vastaan Pohjois-Syyriassa. Oliivinoksa-operaatio puolestaan kohdistui Syyrian puolella kurdien YPG-joukkojen hallussaan pitämään Afrinin kaupunkiin.

Erdoğan ei kertonut, missä seuraavat operaatiot tehtäisiin. Hän on aiemmin uhannut laajentaa Afrinin hyökkäystä YPG:n hallitsemaan Manbijiin, jossa Yhdysvalloilla on joukkoja. Erdoğan on aiemmin myös puhunut mahdollisuudesta hyökätä kurdeja vastaan Irakin pohjoisosassa.

Turkin mukaan YPG on osa Turkissa kiellettyä Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta, jolla on tukikohtia Pohjois-Irakin vuoristossa.

Hintojen nousu kiihtynyt

Muutoin presidentti Erdoğan lupasi, että hänen uudelleenvalintansa merkitsisi muun muassa parempia aikoja taloudessa: alempia korkoja, hitaampaa inflaatiota ja sijoittajien luottamuksen palautumista. Huhtikuussa inflaatio nousi Turkissa lähes 11 prosenttiin.

Erdoğan sanoi myös, että Turkki tavoittelee edelleen Euroopan unionin jäsenyyttä, vaikkeivät "neuvottelukumppanimme ole olleet yhtä päättäväisiä ja halukkaita". Turkin jäsenyysneuvottelut aloitettiin vuonna 2005.

Erdoğan ilmoitti huhtikuussa, että Turkissa järjestetään kesäkuun lopulla ennenaikaiset presidentin- ja parlamenttivaalit. Ne oli määrä järjestää vasta marraskuussa 2019.

Vaalien jälkeen maassa tulevat voimaan viime vuonna hyväksytyt perustuslain muutokset, jotka lisäävät presidentin valtaa. Neljä oppositiopuoluetta ilmoitti lauantaina yhdistävänsä voimansa parlamenttivaaleissa voidakseen paremmin haastaa valtapuolueen.

Erdoğan ja AK-puolue ovat hallinneet Turkkia 16 vuotta.

Lue lisää:

Analyysi: Turkin hallinto haluaa pikavaalit ennen talouskuplan puhkeamista

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi