Uudessa Tähtien sodassa Chewbaccaa näyttelevä Joonas Suotamo: Tämä muutti elämäni täysin

Pitkä suomalainen esiintyy Chewbaccan roolissa kolmatta kertaa, 23.5. Suomen ensi-iltansa saavassa Solo: A Star Wars Story -elokuvassa.

Tähtien sota (1977 elokuva)
Joonas "Chewbacca" Suotamo
Joonas "Chewbacca" Suotamo

Runsaan kahden viikon päästä (23.5.) saa Suomen ensi-iltansa uusi Tähtien sota -elokuva Solo: A Star Wars Story. Elokuvan päähahmoina esiintyvät on Han Solo sekä hänen pilottitoverinsa, karvainen Chewbacca, jota esittää kolmatta kertaa suomalainen näyttelijä Joonas Suotamo.

Ylen aamu-tv:ssä maanantaina vieraillut Suotamo kertoi, että nyt neljä vuotta kestänyt ura Star Wars -elokuvissa on ollut unelmien täyttymys.

– Kyllä tämä on muuttanut elämäni täysin. Olen ollut elokuvasarjan fani lapsesta saakka ja katsonut silmät pyöreinä avaruus-seikkailuja vhs-kaseteilta. On erityisen mahtavaa on se, että Chewbaccalla on nyt paljon isompi rooli kuin koskaan aiemmin.

Suotamo aloitti Star Wars- uransa Chewbaccan sijaisnäyttelijänä vuonna 2015 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Star Wars: The Force Awakens. Vuonna 2017 ensi-iltansa saaneessa Star Wars: The Last Jedi -elokuvassa hän näytteli hahmon kokonaan itse. Suotamo on noussut nopeasti sijaisnäyttelijästä elokuvan päätähtien joukkoon.

Salassapitosäännökset äärimmäisen tiukat

Uudessa Star Warsissa katsoja pääsee Suotamon mukaan näkemään, kuinka Han Solon ja Chewbaccan ystävyys alkoi. Paljoa enempää hän ei voi elokuvasta paljastaa, sillä salassapitovelvollisuudet ovat äärimmäisen tiukat.

– Juonesta ei ole saa kertoa yhtään mitään sellaista, mikä ei jo olisi julkisesti selvillä. Nykyään voin avoimesti kertoa, että olen päässyt tällaiseen projektiin mukaan, ja kuinka hauskaa kuvauksissa oli. Tämä ei ole enää niin salainen juttu, että kuiskuteltaisi perheen kesken.

Suotamo kertoo, että Millenium-Falconin ohjaksissa ja Chewbaccan puvussa on äärimmäisen kuuma. Joskus hän saattoi joutua näyttelemään kymmenen minuuttia karva silmässä, jotta kuvaus ei keskeytyisi. Vaikeinta roolissa on liikkuminen, sillä Chewbaccan karvapuku on paksu.

– Haastavinta on löytää Chewbaccan kehon kieli. Hänestä pitää löytää tietty rentous ja toisaalta samalla wookiesoturin voima.

Ensi illan aikaan Suotamo ei ole Suomessa vaan Yhdysvalloissa promoamassa elokuvaa. Minuuttiaikataulu ei haittaa espoolaislähtöistä näyttelijätähteä.

– Tykkään siitä, että muut aikatauluttavat, koska itellä on tapana jäädä suusta kiinni.

Ilmapiiri kuvauksissa hyvä

Suotamo kehuu vuolaasti ohjaaja Ron Howardia sekä näyttelijöitä. Kollegiaalinen henki oli näyttelijän mukaan kuvauksissa hyvä ja tähtikaartin kanssa oli helppoa työskennellä.

– Ron (ohjaaja) on äärimmäinen fani ja niin keskittynyt työhön, että joskus mietin, miten joku voi olla niin varma, että saa sen kohtauksesta, mitä haluaa. Aldenin Ehrenreichin kanssa (Han Solon näyttelijän toim. huom.) meillä synkkasi tosi hyvin.

Näyttelijä ei ota kantaa siihen, onko Chewbaccan tapaisia wookieta enemmänkin uudessa elokuvassa.

– Näin voisi trailerin perusteella olettaa, Suotamo sanoo.

Suotamo ei paljasta, esiintyykö hän seuraavassakin Star Wars -elokuvassa.. Se riippuu siitäkin, onko Chewbacca käsikirjoitettu mukaan.

– Toivotaan, että Chewbacca ei ole lähtenyt pitkälle lomalle, hän vitsailee.