Öljyn hinta on korkeimmillaan sitten vuoden 2014

Yhdysvaltain raakaöljyn hinta ylitti 70 dollaria tynnyriltä ensi kertaa sitten marraskuun 2014. Hintaa nostattavat muun muassa Yhdysvaltain aikeet erota Iranin ydinsopimuksesta.

Öljyn hinta
Öljyputkia ja öljysäiliöitä rannalla.
Epävarmuus Iranin ydinsopimuksen kohtalosta nostattaa öljynhintaa. Persianlahdella sijaitsevan Khargin öljyterminaalin kautta kulkee arviolta 98 prosenttia Iranin raakaöljyn viennistä.Abedin Taherkenareh / EPA

Öljyn hinta on noussut korkeimmilleen sitten marraskuun 2014.

Yhdysvaltain raakaöljyn hinta ylitti 70 dollaria tynnyriltä ensi kertaa sitten vuoden 2014. Pohjanmeren Brent-öljylaadun hinta on noussut yli 75 dollariin barrelilta ja se kävi 75,89 dollarissa, mikä on korkein hinta sitten marraskuun 2014.

Hintaa nostattavat muun muassa Yhdysvaltain aikeet irrottautua Iranin ydinsopimuksesta ja Venezuelan edelleen syvenevä talouskriisi.

Iran palasi merkittäväksi öljynviejämaaksi 2016, kun Iran suostui vuoden 2015 sopimuksessa rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineena pakotteiden lievittämisestä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jyrkästi arvostellut sopimusta ja uhannut irrottaa Yhdysvallat siitä.

Jos Trump ei vahvista Iranin pakotteiden lykkäystä 12. toukokuuta, pakotteet palaavat voimaan ja se todennäköisesti leikkaa Iranin öljyntuotantoa.

Samaan aikaan Venezuelassa talouskriisi jyrkkenee ja uhkaa entisestään leikata maan öljyntuotantoa.

Venezuelan öljyntuotanto on puolittunut 2000-luvun alusta vain 1,5 miljoonaan barreliin päivässä, kun maa ei ole kyennyt investoimaan riittävästi öljyteollisuuteensa.

Lisäksi öljyn hintaa nostavat kysynnän vahvistuminen ja öljynviejämaiden järjestön Opecin ja Venäjän tuotantoleikkaukset.

Aiheesta muualla:

Iran fears send US oil above $70 for first time since 2014 (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters