Ihmisoikeusjärjestö huolissaan Dubain prinsessan kohtalosta

Human Rights Watch vaatii Arabiemiraatteja paljastamaan Dubain hallitsijan tyttären sheikha Latifa al-Maktoumin olinpaikan. Suomalainen Tiina Jauhiainen oli prinsessan seurassa, kun tämä vangittiin jahdilta Intian edustalla.

Dubai
Öinen kuva Dubaista. Burj Khalifa on valaistu.
Human Rights Watch on huolissaan Dubain hallitsijan tyttären kohtalosta.Ali Haider / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii (siirryt toiseen palveluun) Arabiemiraatteja paljastamaan Dubain prinsessan sheikha Latifa al-Maktoumin olinpaikan.

– Yhdistyneiden arabiemiraattien viranomaisten pitäisi välittömästi paljastaa sheikha Latifan olinpaikka, vahvistaa hänen asemansa ja sallia hänen yhteytensä ulkomaailmaan, Human Rights Watchin Lähi-idän johtaja Sarah Leah Whitson sanoi.

– Jos hänet on pidätetty, hänelle on annettava kaikki pidätettyjä koskevat oikeudet, mukaan lukien pääsy riippumattoman tuomarin eteen.

Sheikha Latifan isä, Dubain hallitsija sheikki Muhammad ibn Rašid al-Maktoum, on Arabiemiirikuntien pääministeri ja varapresidentti. Dubai on yksi arabiemiraateista.

32-vuotias sheikha Latifa on ollut tietymättömissä siitä lähtien, kun Arabiemiraattien viranomaiset ottivat hänet kiinni huvijahdilta Intian rannikon edustalla maaliskuun alussa.

Hänen seurassaan aluksella oli suomalainen Tiina Jauhiainen.

Jauhiainen on kertonut, että hän ja ranskalais-yhdysvaltalainen Hervé Jaubert yrittivät auttaa sheikha Latifaa maanpakoon Nostromo-jahdilla.

Jauhiaisen mukaan rynnäkköön jahdille osallistuivat Intian erikoisjoukot, jotka eivät kiinnittäneet huomiota sheikha Latifan pyyntöön saada turvapaikka Intiasta.

Huvijahti matkustajineen kuljetettiin Arabiemiraatteihin.

Arabiemiraattien viranomaiset sallivat Jauhiaisen palata Suomeen kahden viikon vankeuden jälkeen. Myös Hervé Jaubert ja aluksen miehistö on vapautettu.

Aiheesta aiemmin:

Lähde AFP:lle: Karkumatkalla suomalaisnaisen kanssa olleen prinsessan olinpaikka varmistunut – tuotu takaisin Dubaihin 18.4.2018

"He uhkasivat ampua aivoni pellolle" - Dubaista paennut suomalaisnainen kertoo karkumatkastaan ja kommandojen suorittamasta sieppauksesta 12.4.2018

Dubaissa kateissa ollut suomalaisnainen: Olin vangittuna, viranomaiset uhkailivat kuolemantuomiolla 30.3.2018

Järjestö: Dubaista kadonnut suomalaisnainen löytyi – Seurueessa ollut toinen nainen edelleen kateissa 22.3.2018

Viranomaiset vahvistavat – Dubaissa kadonnut suomalaisnainen löytynyt 22.3.2018

Lähteet: AFP, AP, Reuters