Libanonissa shiiamuslimien Hizbollah-liike menestyi parlamenttivaaleissa

Libanonissa pidettiin sunnuntaina ensimmäiset parlamenttivaalit yhdeksään vuoteen. Vaalit näyttävät olleen voitto Iranin tukemalle Hizbollah-liikkeelle, joka on sekä poliittinen että aseellinen ryhmä.

Hizbollahin taistelijoita Syyrian ja Libanon rajaseudulla. Kuva: Nabil Mounzer / EPA

Libanonissa julkaistujen epävirallisten vaalitulosten mukaan Hizbollah-liike ja sen liittolaiset ovat saamassa yli puolet paikoista Libanonin 128-paikkaisessa parlamentissa.

Hizbollahin liittolaisiin kuuluu myös sunnipoliitikkoja ja kristittyjä, kuten presidentti Michel Aoun. Aounin sanotaan pitävän Hizbollahia arvokkaana Libanonille erityisesti ryhmän aseellisen voiman takia. Hizbollahilla arvioidaan olevan tuhansia aseistettuja taistelijoita.

Hizbollahin sotilaallinen voima kasvussa

Liikkeen aseellinen voima on kasvanut viime vuosina, ja on esitetty arvioita, joiden mukaan se olisi sotilaallisesti vahvempi kuin Libanonin armeija. Hizbollah on aktiivisesti taistellut hallituksen joukkojen rinnalla Syyriassa.

Hizbollahin tukemien voittokkaiden parlamenttivaaliehdokkaiden joukossa on Libanonin entinen tiedustelupäällikkö Jamil al-Sayyed, jolla on läheiset suhteet presidentti Bashar al-Assadiin.

Israelin vastaisessa rintamassa

Hizbollah on Israelin vihollinen ja Yhdysvaltain mielestä liike on kokonaisuudessaan terrorijärjestö. EU on pyrkinyt tekemään eroa Hizbollahin poliittisen ja aseellisen toiminnan välillä.

Libanonissa on nyt edessä hallituksen muodostaminen, minkä povataan kestävän pitkään. Kaikkien keskeisten ryhmien odotetaan osallistuvan uuteen hallitukseen.

Libanonin perustuslain mukaan maan pääministerin on oltava sunnimuslimi, ja pääministeri Saad al-Haririn jatkoa pidetään todennäköisenä.

Vaalien äänestysprosentti jäi alhaiseksi, vajaat puolet äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Jutussa muutettu kohtaa, jossa luonnehdinta Hizbollahin roolista Syyriassa.