Joka kolmas nuori kärsii liikuntavammoista – Yksinkertainen testi paljastaa loukkaantumisriskin

Tuoreen väitöskirjan mukaan liikuntavammat ovat huolestuttavan yleisiä suomalaisilla nuorilla. Polven hallinta kertoo loukkaantumisriskistä.

urheiluvammat
isä ja lapsi ja jalkapallo
Kuvituskuva. Jalat ovat kovilla jalkapallossa ja salibandyssä, koska niissä tulee nopeita suunnanmuutoksia.AOP

Liikuntavammat ovat yleisimpiä lasten ja nuorten tapaturmia. Terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti Anu Räisänen tutki väitöskirjassaan nuorten liikuntavammojen yleisyyttä ja sai uutta tietoa loukkaantumisriskistä.

Loukkaantumiset ovat yllättävän tavallisia kaikilla nuorilla. Tämä selvisi, kun Räisänen kysyi asiaa 9 000 nuorelta. Kysely lähetettiin myös muille kuin aktiivisille liikunnan harrastajille.

Joka kolmas nuori oli loukkaantunut liikunnan parissa vähintään kerran kuluneen vuoden aikana. Loukkaantumisia sattui paitsi urheiluseuroissa myös koululiikunnassa. Vammojen laadusta ei kysytty.

– Liikuntavammojen määrä oli suuri, ja niitä oli liian paljon. Vammat aiheuttavat hankaluuksia ja niistä voi tulla jopa elinikäisiä. Loukkaantumiset vaikuttavat myös siihen, miten nuori viihtyy liikunnan parissa, Anu Räisänen kertoo.

Räisäsen mukaan liikuntavammat ovat huolestuttavan yleisiä.

Anu Räisäsen väitöskirja tarkastetaan 17. toukokuuta Tampereen yliopistossa.

Polven asento kertoo paljon

Väitöskirja koostuu Tampereen yliopistossa ja UKK-instituutissa toteutetuista tutkimuksista.

Räisänen tutki kyselyn lisäksi, miten vajaat 900 salibandyn ja jalkapallon harrastajaa hallitsee polvensa.

Moni suosittu joukkuelaji, kuten salibandy, koripallo ja jalkapallo, sisältää paljon juoksua ja nopeita suunnanmuutoksia, eli yhden jalan varassa tapahtuvia suorituksia. Tämä lisää riskiä loukkaantumiseen.

Tutkimus osoitti, että heikentynyt polven hallinta lisää alaraajavammojen riskiä nuorilla palloilijoilla.

Loukkaantumisriskiä voidaan testata yksinkertaisella testillä. Räisänen tutki, miten paljon polvi kääntyy sisäänpäin, kun nuori kyykistyy yhdellä jalalla.

– Mittasimme, kuinka paljon polvi menee sisäänpäin ja niillä, joilla se meni tosi paljon, loukkaantumisriski oli iso.

Keskimäärin 16-vuotiailla salibandyn ja koripallon pelaajilla voimakas polven liike sisäänpäin yhden jalan kyykky -testissä oli yhteydessä kohonneeseen loukkaantumisriskiin. Nuoremmilla, 10–14-vuotiailla jalkapalloilijoilla vastaavaa yhteyttä ei havaittu.

Helppo tapa ehkäistä

Aiemmin loukkaantumisriskiä on testattu hyppytestillä. Jos hypystä laskeuduttaessa polvet liikkuvat selvästi toisiaan kohti, loukkaantumisriski on suurempi kuin urheilijoilla, joilla polven hallinta on hyvä.

Polven hallintaa voidaan kehittää yksinkertaisilla harjoitteilla esimerkiksi alkulämmittelyssä.

Tärkeää olisi Räisäsen mukaan vahvistaa etenkin lonkan ja lantion lihaksia ja avata niitä venyttelemällä.