Puolueellisuudesta kritisoitu entinen valtakunnansovittelija Minna Helle: "Mielestäni en ole rikkonut lakia"

Minna Helle aloittaa Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajana kesäkuun alussa.

Minna Helle
Minna Helle
Minna HelleYle

Entinen valtakunnansovittelija Minna Helle irtisanoutui valtakunnansovittelijan tehtävästä huhtikuun lopulla. A-studiossa vieraillut Helle myöntää, että tiesi asiasta nousevan keskustelua.

– Siitä on kauan aikaa, kun valtakunnansovittelija on siirtynyt toisiin tehtäviin. Tilanne on uusi. Itse en ole ollut aktiivinen työhaussa.

– En ole mielestäni toiminut väärin. En ole missään vaiheessa ollut puolueellinen, Helle sanoo.

Minna Helteen siirtyminen työnantajapuolelle, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi, on herättänyt kritiikkiä muun muassa liitoilta. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi syytti Hellettä puolueellisuudesta rakennusalan työriidan sovittelussa. Helle on kiistänyt väitteet Twitterissä.

"Mielestäni en ole toiminut väärin"

Teknologiateollisuuden johto otti jo tammi-helmikuussa Helteeseen yhteyttä ja kysyi hänen kiinnostustaan tehtävään. Myöhemmin Teknologiateollisuudesta oltiin Helteeseen yhteydessä maaliskuussa. Samaan aikaan rakennusalan työriita oli sovittelussa.

Helle kertoo harkinneensa uutta työtehtäväänsä pari työpäivää. Hän kertoo keskustelleensa tilanteesta myös ministeri Jari Lindtrömin kanssa.

– Mielestäni en ole toiminut väärin ja rikkonut virkamieslakia. On aika luonnollista, että niin virassa kuin työsuhteessa oleville työntekijöille tulee erilaisia yhteydenottoja erilaisilta työnantajilta. Eivät ne tarkoita vielä mitään konkreettista työtarjousta. Pidän aika vieraana ajatuksena sitä, että tällaisia yhteydenottoja pitäisi alkaa julkistamaan.

– Olen prosessien jälkeen neuvotellut uuden työnantajan kanssa ja ilmoittanut siitä välittömästi julkisuuteen, Helle sanoo.

Entä tekisikö hän jotain toisin?

– Todellakin olen miettinyt asiaa. Kohun keskellä oleminen laittaa miettimään, olisinko soinut toimia toisin. En kuitenkaan löydä mitään kohtaa, missä olisin toiminut toisin, Helle toteaa.

Helteestä on tehty kantelu myös oikeuskanslerille ja oikeusasiamiehelle. Helteen mukaan oikeuskanslerin virastosta ei kuitenkaan ole vielä ollut yhteydessä Helteeseen. Minna Helle sanoo, että siitä, voiko valtakunnansovittelija kesken kauden vaihtaa työmarkkinatehtäviin, pitää keskustella.

Katso koko keskustelu Yle Areenasta.

Lue lisää:

”Oikeuskanslerin tulisi tämä selvittää” – Oikeusoppineet oudoksuvat Minna Helteen loikkaa työnantajaleiriin

Näin Minna Helle siirtyi valtakunnansovittelijan pestistä työnantajan leipiin – ”Siinäpä se sovittelu sitten oli”

Ex-valtakunnansovittelija Minna Helteestä tehtiin kantelu oikeuskanslerille