Posti jaetaan sähköskootterilla Vaasassa – "Hyvä ja hiljainen, tykky peli"

Sähköskoottereita otetaan käyttöön yhteensä 200 eri puolilla maata. Vaasaan niitä tulee 16, joista seitsemän on jo ajossa.

posti
Vaasan Postin työsujeluvaltuutettu Mika Koskimäen mukaan uusi sähöskootteri parantaa työturvallisuutta merkittävästi, kun jakaja pääsee ajaen aivan postilaatikoiden viereen.
Vaasan Postin työsujeluvaltuutettu Mika Koskimäen mukaan uusi sähöskootteri parantaa työturvallisuutta merkittävästi, kun jakaja pääsee ajaen aivan postilaatikoiden viereen.Antti Haavisto/Yle

Vaasassa on otettu käyttöön uudet sähkörahtiskootterit postinjakelussa. Skoottereilla jaetaan kaksi varhaisjakelureittiä.

– Hyvä ja hiljainen, tykky peli, kuvailee Vaasan postin ajoneuvovastaava Jari Saarinen uutta kulkupeliä.

Saarisen mukaan uudet sähköskootterit kulkevat hyvin myös lastin kanssa. Skootteriin mahtuu postia 270 kiloa. Sen kyydissä on mahdollista (siirryt toiseen palveluun) kuljettaa myös paketit ja esimerkiksi verkkokaupan pienlähetykset.

Skootteri ladataan päivittäin aina postikierroksen jälkeen.

– Lataus riittää semmoiseen 100 kilometriin päivässä, hyvällä kelillä, Saarinen kertoo.

Skootteriin asennettavalla peräkärryllä yhdistelmän kokonaiskapasiteetti nousee jopa 270 kiloon.
Skootteriin asennettavalla peräkärryllä yhdistelmän kokonaiskapasiteetti nousee jopa 270 kiloon.Antti Haavisto/Yle

Koulutusta käyttäjille

Vaasa on ensimmäinen paikkakunta Suomessa, missä uudet skootterit on otettu käyttöön. Skoottereita on nyt seitsemän, mutta niiden määrä nousee vielä 16:een.

Kevään ja kesän aikana sähkörahtiskoottereita tulee yhteensä 200 eri puolille maata (siirryt toiseen palveluun). Niiden lisäksi käyttöön otetaan myös 250 sähköavusteista jakelukärryä.

Skoottereiden turvalliseen käyttöön on kiinnitetty huomiota, kertoo Vaasan postin työsuojeluvaltuutettu Mika Koskimäki, jolla on postityöstä parinkymmenen vuoden kokemus.

– 20 vuotta sitten mentiin lihasvoimin eteenpäin. Nyt on sähköpyörät, sähköskoottereita ja muutamia sähköautojakin, Koskimäki sanoo.

Koskimäen mukaan uusi istuttava ja tukeva kolmipyöräinen sähköskootteri lisää postinjakajien työturvallisuutta, sillä jakajan ei tarvitse käytännössä poistua sen kyydistä edes laittaessaan posteja laatikoihin. Varsinkin liukkaaseen talviaikaan tämä on tärkeä asia. Talvella skootterit ja kärryt varustetaan nastarenkailla.

Vaasalaiset postinjakajat koulutetaan sähkörahtiskoottereiden käyttöön ja sekä skootterit että kärryt on varustettu seurantalaitteella. Koskimäen mukaan niiden sekä postin varastaminen on käytännössä mahdotonta.