Video: maanviljelijä Mari Mattila sanoitti ruoantuottajan murheet Suvi Teräsniskan lauluun

Nuori viljelijä halusi saada äänensä kuuluviin ja totesi, että siihen paras keino on laulaminen. Mari Mattila teki uudet sanat Suvi Teräsniskan lauluun, koska ruoantuottajan puolustaminen on hänelle tärkeää.

maanviljelijät
Nainen nauraa navettavaatteissaan.
Suvi Teräsniskan kappaleen Sinä olet kaunis on säveltänyt Petri Somer. Mari Mattila kirjoitti siihen uudet sanat.

HämeenlinnaMattilan tila seisoo keskellä hauholaista maaseutua. Komeat asuinrakennukset muodostavat sisäpihan, ympärillä levittäytyvät pellot ja järvimaisema. Pitkää historiaa ei tarvitse erikseen etsiä, sen tuntee. Tässä maisemassa Mattilat viljelevät nyt jo viidennessä sukupolvessa.

– Nämä ovat minun peltojani ja minun maitani. Kyllä minusta tuntuu mahtavalta sanoa niin, kertoo Mari Mattila.

Mari Mattila on 22-vuotias maanviljelijä, joka otti kotitilansa haltuunsa vajaat puoli vuotta sitten. Tulevaisuus varmistui merkonomiopintojen keskellä.

– Merkonomiopinnoista on ollut kyllä tosi paljon hyötyä! Mutta päätös siitä, että jatkan, oli pitkään ja hartaasti mietitty, kertoo Mari Mattila.

Punaiseksi maalattu maatalon asuinrakennus.
Mattilan tilalla viljelee jo viides sukupolvi.Hannu Harhama / Yle

Marin vanhemmat Leena ja Timo Mattila kuuntelevat vieressä ja nyökyttelevät Marin puheelle. Vanhemmat asuvat päärakennuksessa ja Mari viereisessä talossa – välimatkaa taloilla on muutama metri.

– Yhteisvoimin tässä työtä tilan eteen tehdään, eihän sitä sovi pelkäämään ruveta, jos tähän lähtee. Mari on asian itse miettinyt ja me autamme häntä niin kauan kuin jaksetaan, toteaa Leena Mattila.

Maanviljelijä on tiiviisti sidoksissa tilaansa. Mari ei usein pääse yön yli -reissuille, mutta tilan ulkopuolista elämää on jaksamisen takia pakko vaalia.

Vanhemmat istuvat tuvan penkillä tytär välissään.
Leena ja Timo Mattilan tilaa jatkaa tytär Mari.Hannu Harhama / Yle

– Kyllä joskus pitää päästä pois niin, ettei se lehmä ja traktori ole koko ajan näkökentässä. En koe jääväni paitsi mistään, matkusteluintoa ei vaan itsellä ole. Olen onnellinen Suomessa ja omalla tilalla, toteaa Mari Mattila.

Mattilan navetassa nuori nainen testaa laulun tehoa. Karja jää kuulolle, jos sävel on osuva ja tahti leppoisa. Modernit rynkytykset eivät sovi herkille hauholaislehmille.

Mutta Suvi Teräsniskan kappaleen Sinä olet kaunis Mari Mattila laittoi uuteen uskoon.

– Paljon kirjoitetaan ja puhutaan, mutta minä ajattelin laulaa. Suomalaisen tuottajan pitää saada äänensä kuuluviin!