Analyysi: Asemaansa pönkittävä Putin hurautti uusimpaan valtakauteensa venäläisellä limusiinilla

Presidentti Vladimir Putinin virkaanastujaiset alleviivasivat Venäjän tietä tulevaisuuteen. Eikä sille tielle ole muita näyttäjiä kuin Putin itse, kirjoittaa Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

Vladimir Putin
Putin saapuu uudella venäläisvalmisteisella Kortež-limusiinilla virkaanastujaisiin.
Juhlavat virkaanastujaiset noudattelivat tuttua kaavaa. Löydätkö eroja eri vuosien kuvista?

MoskovaKaikki oli tarkkaan käsikirjoitettua, kamerakulmat loppuun asti mietittyjä.

Pari minuuttia vaille kaksitoista kamera zoomasi työpöytänsä takana paitahihaisillaan istuvaan Vladimir Putiniin.

Hän oikaisi selkänsä, nousi ylös tuolista, heilautti puvuntakkinsa päälleen ja aloitti yksinäisen kävelyn kohti presidentinkanslian ulko-ovea. Siellä häntä odotti venäläisvalmisteinen Kortež-limusiini, jonka olemassaolosta huhuttiin mutta varmuudella ei tiedetty.

Aiemmin presidentit ovat turvautuneet länsivalmisteisten autojen kyytiin. Tässä oli seremonian venäläisyyden alleviivaus numero yksi, länsi pitäköön kaaransa.

Limusiini ajoi muutaman sata metriä Kremlissä ja kaarsi sitten palatsin eteen. Putin nousi autosta ja jatkoi soolomarssiaan läpi satumaisen kauniiden juhlasalien. Kuin tsaari ikään.

Vladimir Putin
Sergei Bobylev / EPA

Andrein salissa odottivat kutsuvieraat, kännykät räpsivät kuvia vetävin askelin kävelevästä johtajasta. Kunniavieraiden joukossa eturivissä seisoi Saksan entinen liittokansleri ja Nord Stream -kaasuputkiyhtiön johtokunnan puheenjohtaja Gerhard Schröder.

Länsimaiset ystävät ovat vähissä, joten niille harvoille täytyy antaa paikka paraatipaikalta. Italian entistä pääministeriä Silvio Berlusconia vieraiden joukossa ei nähty.

Putin nousi lavalle, jonka pöydälle oli asetettu perustuslaki ja presidentinkäädyt. Käsi perustuslaille, valan vannominen, Venäjän hymni ja puhe. Käädyt pysyivät kotelossaan – Putin ei halunnut tälläkään kertaa koreilla. Mies ei tarvitse vallan symboleita, koska hän on valta itse.

Aamupäivällä ennen seremonian alkua venäläiset televisiokanavat julkaisivat mielipidetutkimuksen, jonka tuloksien mukaan myös eurooppalaiset pitävät Putinia maailman vahvimpana johtajana. (siirryt toiseen palveluun) Uutinen oli alkusoitto päivän teemalle, suurelle johtajalle..

Puheessaan Putin ilmoitti, että Venäjä on vahva, aktiivinen ja vaikutusvaltainen osallistuja maailman asioissa. Maan turvallisuus ja puolustus ovat taattuja. Puolustusmenojen 20 prosentin leikkausta ei mainittu. (siirryt toiseen palveluun) Siihen on täytynyt mennä Venäjän huonon taloustilanteen ja lännen pakotteiden takia.

Tämä oli tyypillistä Putinia. Ongelmia ei nimetä, jos ne ovat ristiriidassa Kremlin linjan kanssa.

Vladimir Putin
Vladimir Putin virkaanastujaisseremoniat 7. toukokuuta.Kremlin / EPA

Venäjän ja lännen suhteet ovat syvimmässä lamassa vuosikymmeniin Krimin valtauksen, Ukrainan sodan, Yhdysvaltain vaalisotkujen ja Syyrian sodan takia. Niitäkään ei tänään mainittu.

Putinin mukaan Venäjän vahvuus syntyy sen omasta monimuotoisesta kansasta, perhearvoista ja nuorista kyvyistä. Ajat ovat vaikeat, mutta Venäjä nousee jälleen kuin feeniks-lintu. Siihen tosin tarvitaan jokaisen venäläisen ponnisteluja.

Vieraat, heidän joukossaan ortodoksikirkon johtajat nyökyttivät hyväksyvästi päitään. Perinteisten arvojen korostaminen vahvistaa myös heidän asemaansa.

Feeniks-linnun lentoa siivittävät nuoret. Heitä Putin tapasi Kremlin aukiolla pienen sotilasparaatin katsastamisen jälkeen. Suurempi on luvassa keskiviikkona Voitonpäivänä. Aukiolle oli tuotu joukko nuoria, jotka huusivat kuorossa Putinille: ”Onnittelemme! Onnittelemme!”.

Viikonloppuna Venäjällä pidätettiin 1 600 ihmistä Putinin vastaisissa mielenosoituksissa, suuri osa heistä oli nuoria. Heidän huutonsa oli tyystin erilainen.

Heidänlaisiaan Putin ei halua nähdä. Sellaiset kun aiheuttavat päänsärkyä valtakunnan valtiaalle, joka haluaa esiintyä vahvempana kuin koskaan.

Kremlin aukiolle valikoiduille nuorille Putin puhui pidempään kuin mitä hänen yksinäinen marssinsa läpi Kremlin palatsin loiston kesti. Putin kiitteli nuoria heidän tuestaan, nuoret kehuivat häntä takaisin. Lopuksi otettiin ryhmäkuva, jonka keskiössä hymyili johtaja itse.

Valkoisiin pukeutunut nuori kaunotar huudahti vielä ”Rakastan teitä!”. Käsikirjoituksen roolituksista ei ollut epäselvyyttä. Tämä on nuoriso, jonka Putin haluaa Venäjänsä rakentajaksi.

Tänään oli Putinin päivä – ja sitä seuraa kuusi Putinin vuotta. Iltapäivällä Putin ehdotti pääministerikseen kuuliaista luottomiestään Dmitri Medvedeviä.

Tsaari on palannut, venäläisvalmisteisella kiiltävällä limusiinilla.