Hyppää sisältöön

Merimieskapakat katosivat, kun merimiehet vaihtoivat viinan ja satamien naiset perhe-elämään – 80-vuotias legendaarinen Kairo ei luovuta

Moni merimieskapakka on joutunut keksimään uutta, kun merimiehet katosivat baaritiskeiltä. Kotkassa sijaitseva ravintola Kairo joutuu remonttiin.

Kotkalaisravintola Kairon merenneitomaalaus säilyy mittavasta sisäremontista huolimatta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Maineikas merimies- ja kulttuuriravintola Kairo Kotkassa korjataan.

Kotkan ravintola Kairo on toiminut vuodesta 1938 nykyisessä rakennuksessaan, joka sulki viime lauantaina ovensa pariksi kuukaudeksi sähkö- ja ilmastointiremontin vuoksi.

– Sähköjohdot ovat 1930-luvulta. Remontti on syytä tehdä jo turvallisuussyistä, sanoo ravintolan liiketoimintaa pyörittävän Crestamar Oy:n toimitusjohtaja Kalevi Koponen.

Ravintolasalin valaisimet on otettu katosta alas ja salin tuolit on koottu sivuun. Baaritiskin yläpuolella puinen "Tänä yönä onni suosii rohkeaa" -teksti on jätetty paikoilleen.

– Ravintolaan asennetaan uusi tekniikka ja uudet perusvalot. Vanhat lyhdyt ja vanhat valaisimet säilyvät osana sisustusta. Tarkoitus on, että ravintola paranee vanhetessaan.

Satamakulttuuri näkyy Kairon sisustuksessa Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kaupunginteatteri on käyttänyt ravintolaa kolmantena näyttämönään jo pitkään. Kairossa pidetään myös muun muassa jazz-konsertteja ja tansseja. Varsinkin teatteriesitykset vaativat nykyistä paremman sähköjärjestelmän.

Kotkan kaupunki omistaa ravintolarakennuksen. Kaupunki myös maksaa remontin kustannukset, jotka Koposen mukaan ovat noin 300 000 euroa.

Kairolla värikäs historia

Esimerkiksi helsinkiläinen entinen merimieskapakka Salve joutui etsimään uuden paikan pari vuotta sitten, mutta Kairo on toiminut Satamakadulla samassa kiinteistössä 80 vuotta.

Meri on muutaman kymmenen päässä ravintolasta, mutta Kairoa ruokkinut vilkas satamatoiminta on jo siirtynyt monen kilometrin päähän Kotkan Mussaloon.

Myös merimiehet ovat kaikonneet kapakasta.

– Jo 1970-luvulla Kairossa asiakkaat kyselivät, että missä täällä on niitä merimiehiä. Baaritiskillä saattoi ja saattaa vielä istua muutama eläköitynyt merimies, sanoo tutkija Tytti Steel Helsingin yliopistosta.

Steel on tutkinut satamakulttuuria (siirryt toiseen palveluun) Kotkassa.

– Kairo perustettiin 1930-luvulla kieltolain aikana, mutta sieltä sai niin sanottua kovaa teetä, jossa teehen oli sekoitettu pirtua. Ravintolassa on kiinnostavaa se, kuinka eri vuosikymmenten kerrokset näkyvät vieläkin esimerkiksi sisustuksessa.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ravintolan seinillä on meriaiheisia maalauksia, mutta myös alaston merenneito sekä kuva Kotkan ruususta Rosa Mäkisestä. Kotkan kaupunginteatterin lavastaja Tauno Rantaruikka maalasi kuvat 1970-luvulla. Remontti ei maalauksia uhkaa.

– Maalaukset säilyvät, mutta maalausvirheitä ja töihin tulleita reikiä paikataan, Crestamarin toimitusjohtaja Kalevi Koponen kertoo.

Työelämän muutos laittoi merimieskapakat ahtaalle

Merimieskapakoita ei enää juurikaan ole olemassa Suomessa. "Salve – 120-vuotias merimieskapakka Helsingin Hietalahdessa" -kirjassaan Sakari Nupponen kertoo, että ennen kapakoissa merimiesten lisäksi viihtyivät myös prostituoidut.

Muutamassa vuosikymmenessä merimiesten elämäntapa ja työ on muuttunut, mikä on karsinut muun muassa alkoholin käytön tarvetta ja pitkiä aikoja maissa vieraassa kaupungissa. Palkkojakaan ei ole enää vuosikymmeniin maksettu käteissummina pestin päätteeksi, vaan pankkitileille.

– Kun ennen merimies saattoi olla vuodenkin pois kotoaan, niin moni oli poikamies, joka satamaan päästyään etsi naisseuraa. Nyt merimiehet elävät perhe-elämää, tutkija Tytti Steel sanoo.

Ravintola Kairokin on ylpeä menneisyydestään, mutta kulttuurikapakka ei puhuttele nuoria asiakkaita.

Remontoitu ravintola Kairo avautuu heinäkuun lopulla ennen kesän Meripäiviä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

– Tämä ei ole kultakaivos, mutta kulunsa tämä on kattanut aina. Parhaina vuosina on vähän tuottanutkin. Kairo on kuitenkin rakas kulttuurikohde, josta tulee hyvä mieli, kun tämä säilyy, toimitusjohtaja Koponen arvioi.

Ravintolaa laajennettiin vuonna 2002 ja silloin rakennettiin myös kesäterassi.