Pelkkä pankkitili, debit-kortti ja verkkopankkitunnukset? Peruspankkipalvelupaketit ovat kiinnostaneet vain harvoja

Lain tarkoittamiin peruspankkipalveluhin kuuluvat perusmaksutili, debit-tyylinen maksukortti ja verkkopankkitunnukset.

Kuva: Yle

Kaikilla Suomessa laillisesti asuvilla on oikeus pankkitilin ja maksukortin lisäksi myös verkkopankkitunnukset sisältäviin peruspankkipalveluihin.

Kuluttajan on siis niiden myötä pystyttävä nostamaan ja tallettamaan, tekemään tilisiirtoja ja maksamaan ostoksiaan niin myymälöissä kuin verkossakin.

Pankkitunnusten on toimittava myös niin sanotun vahvan tunnistamisen välineinä. Sen sijaan minkäänlaiset luotot tai luottokortit eivät kuulu peruspankkipalveluihin.

Suomessa nämä pankkien hinnastoista erikseen löytyvät peruspankkipalvelut eivät kuitenkaan ole kovinkaan suosittuja.

Muutamia tuhansia perusmaksutilejä

Säädöksen tarkoittamia perusmaksutilipaketteja on OP:n asiakkailla 3000–4000 kappaletta. Nordeassa perusmaksutilien määrä on noin 2000.

Danske Bank ei kerro perusmaksutilien lukumäärää, mutta toteaa, että heillä tavallisia käyttötilejä avataan tuhatkertaisesti enemmän, eli esimerkiksi suhteessa 1 perusmaksutili 1000 käyttötiliä.

Myös S-Pankin valikoimissa ovat asetuksen mukaiset perusmaksutilit, mutta pankin mukaan niille ei ole juurikaan ollut kysyntää. Näin vaikka perustason pankkipalvelut ovat pankin ydinliiketoimintaa. Peruspankkitoiminta hoituu osuuskauppojen jäsenyyden kautta. Jäsenille ja heidän perheenjäsenilleen pankki antaa maksuttomat peruspankkipalvelut. Osuuskaupan jäsenyys eli "asiakasomistajuus" kuitenkin edellyttää palautuskelpoisen osuusmaksun maksamista.

Jopa tapauksessa perusmaksutilien määrä on muihin tileihin verrattuna pieni. Esimerkiksi S-Pankilla on kokonaisuudessaan noin kolme miljoonaa tiliasiakasta.

Peruspalveluja tarjottava myös maksuongelmaisille

Vähäisestä käyttäjämäärästään huolimatta peruspankkipalveluita pidetään tarpeellisena perälautana, joka varmistaa, että taloudellisissa ongelmissakin olevilla kuluttaja-asiakkailla on pankkiyhteydet käytössä.

Pankkien tulee tarjota kuluttajalle perusmaksupalveluja, vaikka hänellä olisi maksuhäiriömerkintä tai hän olisi toisen pankin asiakas.

Palveluja on myös mukautettava esimerkiksi ikääntyneille tai toimintarajoitteisille, kuten näkövammaisille sopiviksi.

Perusmaksupalvelujen myöntämättä jättämiselle pankki tarvitsee vankat perusteet. Tällainen voi olla esimerkiksi se, että palvelua haluavaa ei kyetä luotettavasti tunnistamaaan.

Verkkopankkitunnukset ovat kuuluneet peruspankkipalveluihin vuoden 2017 alusta saakka. Peruspalveluista pankki saa periä maksuja, joiden on oltava kohtuullisia. Palvelujen ja maksujen tasoa seuraa finanssivalvonta.

15.5.2018 klo 10.55 muutettu OP-Pohjola muotoon OP.