UK-kansallispuiston rajan muuttamista valmistellaan – Sodankylä haluaa pois jäävälle alueelle matkailua

Ympäristöministeriö valmistelee muutosta Urho Kekkosen kansallispuiston rajaan.

Urho Kekkosen kansallispuisto
Puro UK-puistossa syyskuussa 2012
Puro UK-puistossa syyskuussa 2012.Riikka Juutinen / Metsähallitus

Puistoon liitettäisiin koillisreunalla, Suomujoen varressa sijaitseva lähes 200 hehtaarin kokoinen, niin sanottu Suomun Villen alue. Eteläreunalta taas rajattaisiin puiston ulkopuolelle alle 10 hehtaarin laajuinen Tankavaaran luontokeskuksen alue.

Muutos mahdollistaisi luontokeskuksen ja sen kiinteistöjen monipuolisemman käytön ja kehittämisen. Asian lausuntokierros kestää kesäkuun alkuun.

Peruskunnostus tulisi kalliiksi

Yli 30 vuotta palvelleen luontokeskuksen rakennukset ovat vanhoja ja myös näyttely vanhentunut. Mahdollinen peruskunnostus ja näyttelyn uudistus tulisivat Metsähallituksen aluejohtaja Jyrki Tolosen mukaan todella kalliiksi.

Alunperin luontokeskus rakennettiin kompensoimaan Sodankylän metsätyöpaikkojen menetyksiä.

– Nyt kunta ajattelee, että kompensaatio toimisi paremmin, jos siellä olisi matkailun työpaikkoja eikä tuollainen aika hiljainen luontokeskus, Tolonen selittää.

Sodankylä haluaa alueelle matkailutoimintaa

Sodankylän kunnanjohtaja Viljo Pesosen mukaan kunta alkoi kolmisen vuotta sitten kehittää aluetta määrätietoisesti Tankavaaran ja Vuotson yrittäjien kanssa.

Kun luontokeskuksen aukioloajat supistuivat, alettiin tutkia luontokeskuksen matkailukäytön mahdollisuutta. Selvisi kuitenkin, ettei Urho Kekkosen kansallispuiston alueella saa harjoittaa matkailutoimintaa.

Kunta teki aloitteen mahdollistaakseen matkailutoiminnan.

– Siinä on ollut monenlaisia vaiheita ja nyt tämä viimeinen näyttää onnistuvan, Pesonen sanoo.

Hänen mukaansa kunta on kiinnostunut ostamaan luontokeskuksen ja vuokraamaan sen yrittäjien toimintaan. Alustavia keskusteluja asiasta on jo käyty.