1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jalkineteollisuus

Kenkätehtaan toiminta päättyy vielä tänä vuonna – Janita Oy aloittaa yt-neuvottelut Seinäjoella

Yhtiön tiedotteen mukaan tuotanto Seinäjoella tulee näillä näkymin päättymään vielä tänä vuonna. Syynä on Venäjän viennin merkittävä vaikeutuminen.

jalkineteollisuus
Kenkätehdas Janitan toimitusjohtaja Jari Salmi.
Toimitusjohtaja Jari Salmi esittelee Janita Oy:n kenkämallistoa.Päivi Rautanen/Yle

Seinäjoella toimiva kenkätehdas Janita Oy aloittaa yt-neuvottelut. Janitan tiedotteen mukaan yrityksen tuotanto Seinäjoella tulee näillä näkymin päättymään tämän vuoden aikana.

Yt-neuvottelut koskevat 70 työntekijää.

Toimintaedellytykset Venäjällä muuttuneet

Janitan tuotannosta yli 80 prosenttia menee vientiin Venäjälle, Kanadaan, Baltiaan ja entisen itäblokin maihin. Suurimmat vientimaat ovat olleet ensin Neuvostoliitto ja nykyään Venäjä.

Yhtiön mukaan sen toimintaedellytykset Venäjällä ovat vaikeutuneet merkittävästi ja kauppakumppanit ovat hakeneet uusia kumppaneita muualta. Vapautuneen tuotantokapasiteetin siirto läntisille, jo kilpailluille, markkinoille ei ole mahdollista, tiedotteessa todetaan.

Janitan mukaan yhtiön taloudellinen tilanne muuttui merkittävästi vuonna 2014, kun ensimmäiset Venäjän pakotteet astuivat voimaan ja ruplan kurssi romahti. Tällä oli vaikutuksia myös venäläisten ostovoimaan.

Yhtiöstä kerrotaan, että vuoden 2014 jälkeen sen liikevaihto on pudonnut 18 miljoonasta eurosta alle 6 miljoonaan euroon.

Lue seuraavaksi