Sotilaskotisisaret ovat tarjonneet varusmiehille munkkeja ja tapakasvatusta vuosisadan ajan

Rovaniemen sotilaskotiyhdistys myi kuuluisia munkkejaan Rovaniemen Lordin aukiolla maanantaina. Munkkeja tarjoiltiin myös kahdella Finnairin lennolla Rovaniemeltä Helsinkiin.

sotilaskodit
Vappu Alapeteri varusmiesten välissä
Rovaniemen Sotilaskotiyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Vappu Alapeteri varusmiesten välissä.Johanna Sarjas / Yle

Sotilaskotisisaret ovat huolehtineet varusmiesten hyvinvoinnista ja viihtyvyydestä sadan vuoden ajan. Juhlavuoden kunniaksi myös Rovaniemen sotilaskotiyhdistys myi munkkeja ja kahvia pop up -pisteessa Rovaniemen Lordin aukiolla. Vihreisiin univormuihin pukeutuneet sisaret myivät myös villasukkia ja muita käsitöitä. Rovaniemen yhdistys täyttää tänä vuonna 51 vuotta.

Vappu Alapeteri
Vuoden 2018 Sotilaskotijärjestön motto on Hymyllä ja sydämellä.Johanna Sarjas / Yle

Sotilaskotiautolla pääsee paistamaan ja tarjoilemaan munkkeja myös metsään. Munkit ja kahvi auttavat viihtymään erityisesti kenttäolosuhteissa.

– Kun se vihreä auto saapuu pimeään metsään, niin ne väsyneiden poikien hymyt - se on kuin taivas aukeaisi! Tottakai pojat nauttivat kun pääsevät lämmittelemään kotoisaan telttaan, sanoo yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Vappu Alapeteri.

Munkkeja valmistuu
Sotilaskotisisaret aloittivat munkkitaikinan teon aamulla kello 2.Johanna Sarjas / Yle

Ellei ole saanut tapakasvatusta kotona tai koulussa niin viimeistään varusmiespalveluksessa voi oppia tavoille.

– Sotilaskodissa ei käyttäydytä huonosti. Vaatteet pitää olla kunnolla kiinni, napit tulee olla kiinni ja käsiä ei pidetä taskuissa. Ei syljeskellä sinne ja tänne. Tiskit viedään sinne minne kuuluu. Ja kiroilusta joutuu suupesulle heti.

Koti-ikäväa ja seurusteluhuolia

Monet alokkaat ovat ensimmäistä kertaa pois kotoa ja potevat koti-ikävää.

– Meidän tehtävänä on toimia varaäiteinä ja varaisinä. Meillähän on nykyään myös sotilaskotiveljiä, mikä onkin tarpeen, koska suuri osa sisarista on yli 70-vuotiaita, toteaa Alapeteri.

Toki myös varusmiehet auttavat raskaissa töissä kuten teltan pystytys.

– Yhdessä tehden onkin helppo keskustella asioista ja tunteista. Kyselemme kuulumisia ja jos joku on allapäin niin me kysymme, että mikä on. Osaamme myös koskettaa, se on tärkeää. Suuri osa keskusteluista koskee seurustelusuhteita. Onpa yhdeltä sisarelta kysytty neuvoa kosintaan.

Sotilaskotiyhdistyksen jäseneksi liittymisen ikäraja on 16-vuotta. Osa sisarista on sitoutunut myös poikkeusolojen maastotehtäviin, kuten kartanlukutaito ja viestintävälineiden käyttö.

Varusmiehet Rovaniemen Lordiaukiolla
Varusmiehet Henri Sirniö ja Aki Jääskö syövät joka päivä sotkun munkit.Johanna Sarjas / Yle

Sotkun munkkeja Finnairin asiakkaille

Maanantaina myös Finnairin Rovaniemeltä Helsinkiin matkustaville asiakkaille tarjoiltiin sotilaskotisisarten munkkeja ja kahvia. Lisäksi lentokentällä kuultiin iltapäivällä sotilasmusiikkia kun sotilassoittokunnan jäseniä esiintyi.

Finnairin lentohenkilökunta on tehnyt Sotilaskotijärjestön kanssa yhteistyötä aiemminkin kun sotaveteraaneille on tarjottu eri puolilla Suomea rosvopaistia. Rosvopaistia tarjotaan veteraaneille tänä vuonna viimeisen kerran.

Päivitys klo 18.38. Korjattu lause, jossa kerrottin aiemmin, että asiakkaille olisi tarjottu lennolla munkkeja. Niitä tarjottiin kentällä.