1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Lapin matkailuyritykset myyvät jo ensi talvea – ennätystahtiin

Tänä talvena rikottiin ennätyksiä, ja ensi vuonna vauhti näyttää vain paranevan.

Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Lapin matkailuelinkeino on nauttinut uusista ennätyssuhdanteista viime aikoina. Monet vanhat matkailuennätykset ovat peräisin ajalta ennen kansainvälistä finanssikriisiä eli vuosilta 2007-2008, ja ne ovat rikkoutuneet vasta viime ja varsinkin tänä talvena.

Lopullinen tilinpäätös valmistuu tulevina viikkoina tai kuukausina, mutta jo nyt voidaan sanoa, että hyvin menee, summailee Pyhä-Luoston alueen matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Summanen.

– Vuosi sitten päästiin sinne edellisten ennätysvuosien tasolle. Kaikki tiedot osoittavat, että nyt päättymäisillään oleva talvikausi toisi maltillista kasvua, semmonen 10 prosenttia viime vuodesta.

Hyvää tulosta on tehty myös pohjoisessa, sanoo Inarin, Saariselän ja Utsjoen alueen matkailun markkinointijohtaja Tarja Manninen.

– Kokonaisuudessaan tämä talvi oli jälleen kerran parempi kuin edellinen. Vaikka viime vuonna tehtiin kaikkien aikojen paras tulos, niin vielä päästiin paremmalle puolelle.

Samanlainen hyvä tilanne on myös Tunturi-Lapissa, sanoo Visit Ylläs -markkinointiyhtiön toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

– Nythän tässä on ollut jo muutaman vuoden kova buumi päällä, ja kyllä se jatkuu tämän talven. Erittäin hyviä uutisia kantautuu yrityksistä.

Ensi talvea myydään jo kiivaasti

Lappilaiset matkailuyritykset markkinoisivat tässä vaiheessa mielellään ensi kesää, kun kesäkausi on aina huomattavasti hiihtosesonkia hiljaisempaa aikaa. Monet ulkomaiset matkanjärjestäjät ovat kuitenkin alkaneet valmistella ensi talvea niin kiivaasti, että kiirettä riittää senkin puolesta, sanoo markkinointijohtaja Tarja Manninen.

– Täällä on vähän naureskeltu sille, että talvikautta ollaan vasta saamassa pulkkaan, kun matkanjärjestäjät jo hätistelevät suunnittelemaan ensi talven matkoja ja myyvät niitä jo täyttä päätä ja kyselevät kapasiteettia ja ohjelmia.

Myynti on käynnistynyt vilkkaana myös jo pohjoisessa, sanoo toiminnanjohtaja Anu Summanen.

– Tietyillä markkina-alueilla Keski-Euroopassa tulee kasvua. Iso-Britannia, Ranska ja Sveitsi tulevat nousemaan edellisestä vuodesta.

Siinä missä Pyhä-Luoston ja Inarin-Saariselän-Utsjoen alueilla ei ole tulossa vielä kapasiteetin rajat vastaan huippusesonkinakaan, Ylläksellä matkailijamäärät ovat jo kapasiteetin ylärajoilla suuren osan talvea, sanoo toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

– Samanlaista positiivista virettä kuin tässä viime vuosina ennustetaan ensi vuodellekin. Toki jossakin kohtaa kapasiteetin rajat vastaan, ja meillä on muutamia investointihankkeita päällä, jotka tuovat paljon kaivattua lisäkapasiteettia, mutta ne eivät ehdi vielä ensi talvelle. Sitten vuodelle 2019 saamme lisää kapasiteettia, ja se taas helpottaa tilannetta.