1. yle.fi
  2. Uutiset

15-vuotiaat viisufanit odottavat semifinaalia malttamattomina: "Lähipäivät on kiljuttu ja fiilistelty"

Kokkolalaistytöt ahmivat kaiken, minkä Euroviisuista saa. Heille Euroviisut ovat musiikin olympialaiset, joita kaikki rakastavat.

Euroviisut
Saara Aalto, Monsters.
Ari Lahti / AOP

15-vuotiaat Euroviisujen suurkuluttajat Ilona Almén ja Elna Äyhynmäki uskovat Saara Aallon pääsevän finaaliin, mutta eivät usko hänen voittavan vuoden 2018 laulukilpailua.

– Biisi ei ole ehkä niin hyvä, mutta Saara Aallon ääni on. Jos olisi parempi biisi, se riittäisi vähän enemmän kuin sinne finaaliin, Elna Äyhynmäki povaa.

– Kappale on ihan hyvä, mutta se voisi olla vielä enemmän. Siitä puuttuu joku juttu. Nyt on niin kovia kilpailijoita, Ilona Almén arvioi.

Viime vuonna kaksikon veikkaukset osuivat lähipiirin vastaväitteistä huolimatta oikeaan ja Portugali voitti. Tietoa vai sattumaa?

– Itse asiassa en tiedä. Kuuntelin kappaleen kerran ja tuntui heti, että tämä kyllä voittaa Euroviisut. Yleensä veikkaukseni menevät kyllä ihan päin honkia, Ilona Almén paljastaa.

Ilona Almén ja Elna Äyhynmäki.
Ilona Almén ja Elna Äyhynmäki.Petra Haavisto / Yle

Huippuvuosi 2015

Elna Äyhynmäen kiinnostus Euroviisuihin syttyi kotona.

– Mun perheessä Euroviisut on aina ollut kova sana. Olen katsonut niitä pienestä pitäen, mutta vasta viime vuosina syventynyt aiheisiin ja kappaleisiin.

Ilona Almén sai kipinän alakoulussa youtube-videoista. Rakkaus kisaan roihahti vuonna 2015.

– Se oli niin hyvä vuosi, että sen jälkeen mä olen ollut ihan Euroviisun ytimessä. Silti paras kappale on se viime vuoden Portugalin biisi.

Tyttöjen mielestä hyvä Euroviisu koostuu hyvästä lauluäänestä, hyvästä kappaleesta ja hyvästä lavaesiintymisestä. Olennaista on myös se, miten hyvin kappaleen muistaa jälkeenpäin.

– Joskus esitykset ovat niin ylivedettyjä, että ne eivät ole enää hyviä. Joskus kappale saattaa olla sikahyvä, mutta esittäjä laulaa yhtäkkiä ihan huonosti. Kappale on tärkein, mutta kokonaisuus ratkaisee, tytöt painottavat.

Euroviisulava.
Georg Hochmuth / EPA

Pientä sanaharkkaa

Nuoret Euroviisufanit kuuntelevat kaikki kappaleet ja esittäjien haastattelut, katsovat koostevideot, selvittävät, mistä kappaleet kertovat ja millaisia arvosteluja ne ovat saaneet. Materiaalia löytyy verkkouutisista, yle areenasta, youtubesta, instagramista.

– Euroviisaat katson aina. Mun mielestä on niin hauskaa, kun he arvioivat niitä kappaleita ja ovat välillä ihan eri mieltä kuin mä. Ajattelen että he ovat kaikki ihan väärässä. Se on kiinnostavaa, Ilona Almén toteaa.

Myös kaksikon kaverit seuraavat Euroviisuja, mutta eivät samalla intensiteetillä kuin tytöt.

– Me yleensä kiljutaan ja huudetaan yhdessä ja fiilistellään, että kohta on Euroviisut. Olemme myös usein samaa mieltä kappaleista. Muiden kavereiden kanssa niistä tulee joskus pientä sanaharkkaa, kun toinen tykkää ja toinen vihaa. Ei kuitenkaan mitään vakavaa, tytöt painottavat.

Rybakin paluu

Ilona Alménin mielestä kuumia maita ovat tänä vuonna Ruotsi ja Tsekki.

– Kappaleet hyviä ja esittäjät hyvännäköisiä. Miten sellaista voisi vastustaa?

Elna Äyhynmäki liputtaa Norjalle ja vuoden 2009 Euroviisuvoittaja Alexander Rybakin paluulle.

– Se on varmaan yksi isoimmistä jutuista tämän vuoden Euroviisuissa. Musta tuntuu kuitenkin, että ihmiset ajattelevat, että kun on kerran voittanut, ei tarvitse voittaa uudestaan.

– Se saa pisteitä, koska kyllähän Alexander Rybak on ihana ja osaa tehdä kappaleita ja laulaa ja soittaa. Moni sanoo kuitenkin, että se kappale on vähän tylsä. Että siinä vois olla jotain vähän enemmänkin, Ilona Almén jatkaa.

EBU

Kappaleista parhaita ovat Alménin mielestä Norjan, Viron ja Liettuan biisit. Äyhynmäki pitää Viron lisäksi Valko-Venäjästä ja Itävallasta.

– Viro on omaperäinen ja laulaa oopperaa kauniisti, Itävallan kappale jää soimaan päässä ja sitten on Valko-Venäjä. Ne ovat tosi hyviä, Elna Äyhynmäki luettelee.

– Viron naisella on hyvä ääni. Se on niin kaunis ja täyttää koko huoneen, Ilona Almén kuvailee.

Musiikin olympialaiset

Euroviisujen 1. semifinaali käydään tiistaina 8.5. 2018. Yksi odotetetuista hetkistä on Saara Aallon paljon puhuttu show.

– Uskon, että siinä on ainakin neljä taustatanssijaa, kuten hänellä aina on. Sitten täytyy olla paljon hienoa, suurta spektaakkelia, koska Saara Aalto on niin värikäs persoona, Ilona Almén miettii.

– Varmaan vähän samanlainen esitys kuin ennenkin, mutta ehkä jotain isompaa ja uutta. Onhan sanottu, että lavasteet ovat niin isot ettei niitä pystynyt tekemään Suomessa, Elna Äyhynmäki kertaa.

Tyttöjen mielestä voittajan ennustaminen on tänä vuonna tavallista vaikeampaa, koska kilpailussa on paljon hyviä kappaleita ja esiintyjiä. Jos Suomi voittaisi, se olisi valtava positiivinen yllätys.

– Moni on sanonut, että Israel on ollut hyvä, Äyhynmäki veikkaa.

– Mäkin ehkä vähän ajattelen niin, mutta toivon, että voittaja olisi Viro , koska se on niin erilainen. Olisi hienoa, jos voittaisi taas joku ei ihan tavallinen poppijumputus, Almén haaveilee.

Kilpailupäivänä tunnelma nousee tunti tunnilta.

– Erittäin jännittyneenä odotan. Olen varmaan jo seitsemältä television edessä, Elna Äyhynmäki ennakoi.

– Tätä on odotettu koko vuosi, koska Euroviisut on musiikin olympialaiset. Niitä rakastaa kaikki ja kaikki on pakko nähdä, Ilona Almén painottaa.

Euroviisuvoittaja Salvador Sobral lauloi voittonsa jälkeen Kiovassa lauantaina.
Viime vuoden euroviisuvoittaja Salvador Sobral esiintymässä voittonsa jälkeen Kiovassa toukokuussa 2017.Sergei Dolzhenko / EPA

Alméneilla ja Äyhynmäellä yksi laulukilpailun kohokohdista on edellisvuoden voittajan esitys.

– Kun Salvador Sobral laulaa viime vuoden kappaletta, silloin meidän talossa kaikki on hiljaa ja kaikki kuuntelee ja katsoo suoraan tv:seen.

– Me istutaan sohvalla ja nyyhkytetään, kun se on niin kaunis kappale, se viime vuoden voittaja, Elna Äyhynmäki fiilistelee.

Lue myös:

Saara Aalto nousee viisulavalle soturinaisena: ”Erotun joukosta suoralla popilla”

Analyysi: Saara Aallon viisumenestyksen esteenä voi olla yksi asia – virheettömyys

Miten Euroviisut voitetaan? Musiikintutkija ja viisufani verovirkailija pohtivat biisien lisäksi valtavaksi paisunutta kisaa

Lue seuraavaksi