Toistuuko tuolileikki, kun oikeus yrittää tänään kuulla Turun puukottajaa? Lue tästä historiallisen oikeudenkäynnin kolme kiinnostavinta käännettä

Kokosimme Suomen ensimmäisen terrorismioikeudenkäynnin käänteet ensimmäisen kolmen viikon ajalta.

Turun puukotukset 2017
Syytetty oikeussalissa.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tänään tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa on tarkoitus jatkaa Suomen ensimmäisen epäillyn terroriteon oikeuskäsittelyä.

Kyseessä on pääkäsittelyn toiseksi viimeinen istuntoviikko ja 11. istuntopäivä. Päivän asialistalla ovat terroristisen tarkoituksen ja terrorismirikosten tunnusmerkistöön liittyvien teemojen läpikäynti.

Oikeus yrittää kuulla tänään myös vastaajaa, 23-vuotiasta marokkolaismiestä.

Käräjäoikeus ilmoitti eilen maanantaina hiukan yllättäen, että se sallii kuvaamisen istunnon alkajaisiksi kello 9.30. Tämä on jo neljäs kerta, kun kamerat pääsevät istuntosaliin. Yleensä kuvaaminen oikeudenkäynneissä rajoittuu pariin päivään.

Kokosimme alle kolme mielenkiintoisinta tapahtumaa oikeudenkäynnin alkutaipaleelta. Turun puukotusten pääkäsittely päättyy ensi viikolla. Oikeuden ratkaisu tulee myöhemmin.

1. Valtakunnallinen tuolikohu

Edellisen kerran Turun puukottaja on nähty oikeudessa kolmisen viikkoa sitten. Tuolloin syytetty poistui oikeussalista sen jälkeen, kun hän kieltäytyi toistuvasti istumasta oikeussalina toimivan Turun vankilan auditorion penkille.

Oikeuden puheenjohtaja Tapio Katajamäki kuvaili tilannetta "valtakunnalliseksi tuolikohuksi". Lopulta Katajamäki lähetti syytetyn pois salista.

Pian käräjäoikeudelle toimitettiin lääkärinlausunto, jonka mukaan Turun puukottajaa ei voida kuulla asianmukaisesti oikeudessa. Syytetyn asianajajan Kaarle Gummeruksen mukaan hänen päämieheensä ei saanut enää puheyhteyttä. Lisäksi tämä oli tärissyt ja mutissut itsekseen.

Syytetty on ollut terveydentilansa takia pois oikeudesta puolitoista viikkoa.

Tuolikohu ja syytetyn poissaoleva olemus synnyttivät keskustelua miehen mielentilasta.

Aiemmin valmistuneen mielentilalausunnon mukaan mies oli syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä tehdessään teot elokuussa Turun kauppatorilla. Hän puukotti kuoliaaksi kaksi naista ja vahingoitti kahdeksaa muuta.

Vielä on epäselvää, nähdäänkö syytetty tänään oikeudessa. Asiaa käsiteltäneen heti istunnon alkajaisiksi.

2. Naisviha tuli kaikille yllätyksenä

Ensimmäiset miehen sanat oikeudessa kuultiin jo pääkäsitttelyn ensimmäisenä päivänä huhtikuun alussa, kun syytetty varasti puheenvuoron, jossa hän kertoi epäonnistuneensa uhrien kaulojen katkaisussa.

Kaulojen katkaisu on terrorijärjestö Isisin propagandasta tuttua kuvastoa, ja oikeudenkäynnin aluksi katseet kohdistuivatkin etenkin syytetyn ja Isisin kytköksiin.

Keskusrikospoliisi oli kuvaillut häntä esitutkinnan perusteella yksinäiseksi sudeksi, joka halusi olla Isisin soturi.

Ennen kuin syytetty passitettiin tuolikohun saattelemana ulos oikeussalista, oikeus ehti kuulla häntä vajaan parin tunnin ajan.

Oikeudessa mies kertoi kaikkien yllätykseksi naisvihastaan. Syytetyn mukaan hänen ensimmäinen uhrinsa valikoitui kohteeksi sukupuolensa takia. Poliisikuulusteluissa mies oli kieltänyt uhrien sukupuolella olleen merkitystä.

Syytetyn kymmenestä uhrista kahdeksan oli naisia.

3. Oppi-isä löytyi Turun moskeijasta

Oikeudenkäynnin aikana on käyty läpi myös sellaista esitutkintamateriaalia, joka on leimattu salaiseksi.

Esitutkintapöytäkirjojen salatuista osioista selvisi, että syytetty oli tutustunut vähän ennen ramadania Turussa mieheen, jolla oli myönteisiä ajatuksia terrorijärjestö Isisistä. Mies oli myös rohkaissut syytettyä veritekoon Suomessa ja neuvonut, miten löytää netistä Isis-materiaalia.

Keskusrikospoliisin mukaan syytetty radikalisoitui ramadanin aikaan eli noin kolme kuukautta ennen Turun kauppatorin tapahtumia.

Ylen tietojen mukaan Turun puukottajan "oppi-isä" on edelleen etsintäkuulutettuna.

Turun puukottajaa eli Abderrahman Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. Mies on myöntänyt teot, mutta puolustus kiistää rikoslain mukaisen terroriteon.

Lue myös:

Happonen: Mihin tuoliin päätyy Turun puukottaja?

Analyysi: Juoksuttaako Turun puukottaja oikeuslaitosta ja mediaa?

Turun puukottaja: Suomen osallistuminen Isisin vastaiseen sotaan oikeutti tekoni – Yle seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

Tuoli alkoi polttaa Turun puukottajan alla ja kaksi muuta käännettä oikeudessa – Katso tästä päivän pääkohdat ja videoanalyysi

Varastettu puheenvuoro, käsiraudat ja käännösvirhe – Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää Turun puukotusten ensimmäisestä pääkäsittelypäivästä

Turun epäilty puukottaja esitutkinnan aikana: "Minusta tuli joku toinen, ja sitten minä tein mitä tein"