Hyppää sisältöön

Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat tiivistävät puolustusyhteistyötään – Tutkija: "Kyseessä on merkittävä sopimus"

Sopimuksen tarkoituksena on muun muassa helpottaa kansainvälistä sotilasharjoitus- ja koulutustoimintaa.

Peter Hultqvist, James Mattis ja Jussi Niinistö Kuva: AOP, Lehtikuva

Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat allekirjoittavat kolminkeskisen sopimuksen puolustusyhteistyöstä. Puolustusministeri Jussi Niinistö tapaa kollegansa Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin ja Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin tällä viikolla Washingtonissa.

Sopimuksen tarkoituksena on puolustusministeriön mukaan (siirryt toiseen palveluun) varmistaa, ettei kansainvälisessä harjoitus- ja muussa koulutustoiminnassa synny päällekkäisyyksiä tai kilpailutilanteita.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää sopimusta merkittävänä.

– Sopimus yksinkertaistaa volyymiltaan kasvavien harjoitusten hallintoa ja tekee tiedonvaihdon maiden välillä helpommaksi, Salonius-Pasternak sanoo puhelimitse.

Salonius-Pasternakin mukaan syvällisempi tiedonvaihto voi koskea esimerkiksi sellaisia asejärjestelmiä, jotka ovat kaikkien kolmen maan käytössä.

Ruotsalaisen Dagens Nyheter -sanomalehden haastattelema (siirryt toiseen palveluun) Hultqvist sanoo, että sopimuksen tarkoituksena on lisätä vakautta lisäämällä Yhdysvaltain sotilaallista läsnäoloa Euroopassa.

– Hultqvistin lausunto on merkittävä. Vaikuttaa siltä, että on nähty tarpeelliseksi luoda paremmat edellytykset USA:n joukkojen läsnäololle juuri Suomea ja Ruotsia koskevissa puolustusasioissa, Salonius-Pasternak toteaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.