Turun puukottaja vastasi toistamiseen kysymyksiin oikeudessa: "Ei kaduta" – Yle seurasi hetki hetkeltä

Päivän aikana oikeudessa käsiteltiin terrorismirikosten laintulkintaan liittyviä kysymyksiä sekä kuultiin vastaajaa.

Turun puukotukset 2017
Abderrahman Bouanane oikeudenkäynnissä Turun vankilassa.
Abderrahman Bouanane oikeudenkäynnissä Turun vankilassa huhtikuussa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Turun puukotusoikeudenkäynti jatkuu neljättä viikkoa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Tänään tiistaina oikeudessa käytiin läpi terrorismirikosten tunnusmerkistöön ja terroristiseen tarkoitukseen liittyviä teemoja. Lisäksi oikeus kuuli syytettyä, 23-vuotiasta marokkolaismiestä Abderrahman Bouananea.

Yle seurasi 11. istuntopäivän tapahtumia Turun oikeustalolta käsin. Sinne lähetetään koko oikeudenkäynnin ajan kuvaa Turun vankilasta, jossa varsinainen oikeudenistunto käydään turvallisuussyistä.

Hetki hetkeltä -merkinnät löydät tämän artikkelin lopusta.

Tarkoitus oli iskeä Ruisrockin aikaan

Turun puukottaja vastasi oikeudessa esitettyihin kysymyksiin iltapäivällä. Hän kertoi suunnitelleensa iskua useita kertoja jo ennen Turun kauppatorin tapahtumia.

– Ensimmäisen kerran meinasin Ruisrockissa tehdä teon, syytetty totesi oikeudelle.

Syytetyn puheista ei käynyt ilmi tarkemmin, mitä hän oli suunnitellut tekevänsä Ruisrockin aikaan.

Esitutkinnan aikana syytetty on todennut poliisille, että hän oli päättänyt tehdä jonkinlaisen iskun Turussa vasta tekoaan edeltävänä yönä.

Syytetty on kertonut oikeuskäsittelyn aikana monia asioita toisin kuin poliisin esitutkinnassa. Syytetyn ei tarvitse puhua oikeudessa totta, ja hänellä on oikeus muuttaa lausuntojaan.

Muuttuneita kertomuksia ovat olleet muun muassa se, että uhrien sukupuolella ei olisi ollut merkitystä tai että uhrit olisivat valikoituneet sattumalta. Lisäksi esitutkinnassa mies kertoi aloittaneensa terrorijärjestö Isisin materiaalin katselun Suomessa vuonna 2017.

Tiistaina oikeudessa syytetty kuitenkin kertoi aloittaneensa Isis-videoiden ja kuvien katselun jo kotimaassaan Marokossa. Lisäksi hän avasi tarkemmin näkemyksiään uhrien sukupuolen merkityksestä ja totesi selvästi, että ensimmäinen uhri oli valittu.

Hyökkäsi vääräuskoisia vastaan

Puukottajan ensimmäinen uhri oli Turun kauppatorilla Jehovan todistajien esitteitä jakanut nainen.

Mies kertoi tiistaina, että hänen tarkoituksenaan oli kohdistaa isku Jehovan todistajiin.

Alun perin syytetty aikoi hyökätä Jehovan todistajien päälle Turun tuomiokirkon luona, jossa hän nauhoitti niin kutsutun manifestinsä. Suunnitelma kuitenkin muuttui, ja hän suuntasi kauppatorille.

Syytetty kertoi oikeudelle keskustelleensa Jehovan todistajien kanssa jo aiemmin. Syytetyn mukaan Jehovan todistajat ovat "enemmän vastuussa" kuin normaalit kansalaiset, koska he levittivät vääräuskoista materiaalia.

Sellistä löytyi kirjoituksia

Syytetty vastaili hänelle esitettyihin kysymyksiin tiistaina oikeudessa erittäin rauhallisesti.

Hän oli kuin toinen mies verrattuna siihen, mitä oikeudessa nähtiin kolmisen viikkoa sitten. Mies on ollut niin kutsutusta tuolikohusta lähtien poissa oikeudesta terveydentilansa takia.

Oikeudessa käytiin myös läpi miehen sellistä maaliskuussa löytyneitä muistiinpanoja. Ne oli kirjoitettu käsin arabiaksi.

Kirjoituksissa muun muassa todettiin, että "halusin tehdä islamilaisen valtion", "Suomen valtio on rikkonut islamilaisen valtion uskomuksia vastaan" ja että "en ole onnellinen, että olen edelleen hengissä". Syytetty ei osannut avata oikeudessa sitä, kenen ajatuksia nämä olivat.

Lisäksi puukottajalta tiedusteltiin oikeudessa, että katuuko tämä tekoaan.

– Ei kaduta, mies vastasi.

Syytetyn sellistä löytyi maaliskuussa kirjoitusten ohella piirroksia, jotka liittyivät terrorijärjestö Isisiin.

Terrorismirikosten laintulkintaa käytiin aamupäivällä

Aamupäivällä oikeudenkäynnissä keskityttiin terrorismilakien tulkintaan.

Syyttäjä esitteli näkemyksiään siitä, miksi kyseessä on terroriteko. Puolustus puolestaan keskittyi avaamaan ajatuksiaan siitä, miksi teko ei täytä rikoslakiin kirjattua terroristisen tarkoituksen tunnusmerkistöä.

Syyttäjä ja puolustus ovat eri mieltä siitä, oliko teko omiaan aiheuttamaan vakavaa pelkoa väestön keskuudessa ja vakavaa vahinkoa Suomen valtiolle.

Syytetyn kuulemisen aikana sivuttiin terroristiseen tarkoitukseen liittyvää keskustelua. Puukottajan mukaan hänen alkuperäisenä tarkoituksenaan ei ollut aiheuttaa pelkoa suomalaisissa.

Pian tekonsa jälkeen hän kuitenkin huomasi, että toisin kävi.

– Minusta alkoi tuntua, että kaikki muut ovat kauhistuneet tekoni takia, syytetty sanoi.

Marokkolaismiestä syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. Turun puukottaja on myöntänyt teot, mutta puolustus kiistää rikoslain mukaisen terroriteon.

Turun puukotusoikeudenkäynti jatkuu vielä tällä ja ensi viikolla. Loppulausunnot kuullaan oikeudessa tiistaina 15. toukokuuta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tapauksesta ratkaisunsa myöhemmin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Happonen: Mihin tuoliin päätyy Turun puukottaja?

Analyysi: Juoksuttaako Turun puukottaja oikeuslaitosta ja mediaa?

Turun puukottaja: Suomen osallistuminen Isisin vastaiseen sotaan oikeutti tekoni – Yle seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

Tuoli alkoi polttaa Turun puukottajan alla ja kaksi muuta käännettä oikeudessa – Katso tästä päivän pääkohdat ja videoanalyysi

Varastettu puheenvuoro, käsiraudat ja käännösvirhe – Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää Turun puukotusten ensimmäisestä pääkäsittelypäivästä

Turun epäilty puukottaja esitutkinnan aikana: "Minusta tuli joku toinen, ja sitten minä tein mitä tein"