1. yle.fi
  2. Uutiset

Espoo irtautuu pääkaupunkiseudun sote-kapinasta: Sotea pitää yrittää korjata, ei kaataa

Espoon mielestä Kauniaisen, Espoon, Vantaan ja Helsingin yhteisen lausunnon tulisi kohdistua sote-uudistuksen epäkohtien korjausehdotuksien määrittelyyn eikä ainoastaan uudistuksen kaatamiseen.

sote-uudistus
stetoskooppi
AOP

Espoon kaupunginhallitus on päättänyt ehdottaa valtuustolle muutoksia Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien yhteiseen lausuntoon maakunta- ja sote-uudistuksesta. Kaupunginhallituksen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, ettei hallitus ollut asiasta yksimielinen.

Espoon valtuusto päättää lausunnosta lopullisesti 15.5. pääkaupunkiseudun valtuustojen tapaamisen yhteydessä.

Espoon kaupunginhallitus päätti äänin 8 – 5 esittää valtuustoa hyväksymään lausuma, jossa todetaan esimerkiksi, että ”Espoon mielestä sote- ja maakuntauudistuslausunnon olisi tullut kohdistua enemmän eduskunnan käsittelyssä olevan lakikokonaisuuden epäkohtien korjausehdotuksien määrittelyyn eikä ainoastaan uudistuksen kaatamiseen”.

Kaksi kaupunginhallituksen jäsentä äänesti tyhjää lausumasta äänestettäessä.

– Uudistuksen kaataminen ei suinkaan ole itseisarvo sinänsä, vaan pikemminkin pitää vaikuttaa, että lakiehdotuskokonaisuuteen tehtäisiin riittäviä muutoksia. Pääkaupunkiseutu ja Uusimaa ovat niin suuria, että pitäisi edetä vaiheittain, ettei koko lainsäädännön ole pakko tulla voimaan koko maassa, vaan täällä voitaisiin edetä esimerkiksi vuoden tai kaksi hitaammalla aikataululla, Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) sanoo.

Lisäksi kaupunginhallituksen lausumassa summataan, ettei Espoo kannata mahdollisuutta, jossa pääkaupunkiseudun kaupungit muodostaisivat 19. maakunnan.

Espoon Vihreät: "Kokoomuksen puoluekuri ajaa soteuudistuksessa espoolaisten edun ohi"

Espoon vihreät ottivat kantaa kaupunginhallituksen päätökseen tiedotteessaan, jossa kritisoidaan kaupunginhallituksen päätöstä. Vihreät syyttävät kokoomuksen puoluekurin ajavan soteuudistuksessa espoolaisten edun ohi.

Vihreiden ryhmä oli yksimielisesti kaupunginjohtajien yhdessä valmisteleman pohjaesityksen kannalla.

– Nyt kaiken huomion pitäisi olla siinä, miten saadaan kestävä pohja sosiaali- ja terveyspalveluille. Kokoomuksen ja muiden hallituspuolueiden valtapeli näyttää kuitenkin ajavan ohi toimivien palvelujen ja kaupunkien elinvoiman puolustamisen, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu Espoon vihreiden tiedotteessa.

Helsingin ja Vantaan kaupunginhallitukset hyväksyivät lausunnon

Kaupunkien yhteinen lausunto maakunta- ja sote-uudistuksesta oli käsiteltävänä tänään myös Helsingin ja Vantaan kaupunginhallituksissa.

Helsingin kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien yhteisen maakunta- ja sote-lausunnon hyväksymistä.

Vantaalla asiasta äänestetiin, ja kaupunginhallitus hyväksyi valtuustoille esitettävän lausunnon lopulta äänin 8 – 5. Kokoomus ja keskusta jättivät asiasta eriävän mielipiteen pöytäkirjalausumana.

Kaupunkien yhteinen lausunto tulee käsiteltäväksi valtuustojen yhteiskokoukseen 15.5. Vantaalla.

Lue myös:

Pääkaupunkiseudun kaupungit: Sote- ja maakuntauudistusta ei voi hyväksyä

Helsingin valtuuston selvä enemmistö jyrää hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen – "Säästötaso vastaa kaikkien terveysasemien sulkemista"

Vapaavuori pelkää peruuttamatonta vahinkoa – Helsingiltä luvassa tyrmäävät terveiset sote-uudistukselle

Pääkaupunkiseudulla suunnitellaan soten kapinakokousta – Jättivaltuusto allekirjoittaisi vetoomuksen valtiolle

Pääkaupunkiseudun sote-kapina kiihtyy: Sote vie 300 miljoonaa euroa Uudeltamaalta – Tätä säästöt voisivat tarkoittaa pääkaupunkiseudulla

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä

Lue seuraavaksi