1. yle.fi
  2. Uutiset

Miksi väärennetty taide menee kaupaksi? Taideasiantuntija: "Olemme suomalaisina tunnettuja siitä, että luotamme toistemme sanaan"

Kansallisgalleria sai tutkittavakseen kahdeksan koevedosta, joita on kaupattu viime vuosina eri puolella Suomea. Vedokset todettiin mustesuihkutulosteiksi.

taideväärennökset
Taideteos
Poliisi epäilee esimerkiksi tällaista Picasson vedosta väärennökseksi.Toni Pitkänen / Yle

Poliisi epäilee, että Suomea viime vuodet kiertäneessä taidemyyntinäyttelyssä on myyty väärennöksiä. Yle kertoi maanantaina, että näyttelyissä on kaupattu muun muassa Picasson signeeraamia koevedoksia, jotka ovat tutkimuksissa osoittautuneet mustesuihkutulosteiksi.

Näyttelyä koskevat mahdolliset epäselvyydet nousivat esiin Helsingin Sanomien jutussa (siirryt toiseen palveluun) jo sunnuntaina.

Tapaus ei yllätä väärennöksiin erikoistunutta taideasiantuntijaa Pauliina Laitinen-Littorinia, sillä Suomessa paljastuu silloin tällöin epäeettisesti toimivia taidekauppiaita. Tässä Laitinen-Littorin kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

– Väärennetty taide myy, sillä olemme suomalaisina tunnettuja siitä, että luotamme toistemme sanaan.

Arvoton kuva saattaa mennä kaupaksi, kunhan siinä on lasi päällä ja hienot kehykset ympärillä. Esillepano on mahdollisen ostajan silmissä yllättävän iso osa kaupattavan taideteoksen uskottavuutta.

Toisaalta huijauksia tehtaillessa vain mielikuvitus on rajana.

– Esimerkiksi grafiikassa värikäs on aina arvokkaampaa. Niinpä Suomessakin on aikanaan paljastunut tapaus, jossa myyjä on itse värjännyt kuuluisan taiteilijan vedosta paremman myyntihinnan toivossa.

Aitouden sataprosenttinen varmistaminen on ammattilaisen työtä. Picassoa ostaessa Laitinen-Littorin suosittelee avuksi catalogue raisonnéa eli selityksin varustettua luetteloa taiteilijan kaikista teoksista.

– Ongelma on, että vain harvalla Suomessa on sellainen, sillä ne ovat kalliita. Ruotsin kansalliskirjastosta sellainen löytyy. Joka tapauksessa maailmankuulun grafiikan kohdalla pitäisi aina tarkistaa taustat, Laitinen-Littorin toteaa.

"Sanoin, että älkää ostako"

Nimettömänä pysyttelevän itäsuomalaisen suvun tapauksessa tiedottajana esiintyvä ja poliisin epäilyksenalaisena oleva Jussi Savolainen vakuuttaa, että myytävänä ollut taide on aitoa.

Ylelle antamassaan haastattelussa Savolainen antaa ymmärtää, ettei Suomessa tunneta koevedosten kenttää riittävän hyvin.

Laitinen-Littorin on päinvastaista mieltä.

– Suomalaiset ovat grafiikan osalta edelläkävijöitä.

Asiantuntijan mukaan jotkut taidekauppiaat saattavat käyttää myyntiargumenttina sitä, että ensimmäinen ja toinen vedos olisivat harvinaisia ja siksi arvokkaampia.

– Se ei pidä paikkaansa, vaan ensimmäiset vedokset ovat joskus laadultaan jopa heikompia.

Laitinen-Littorin sai kymmenkunta yhteydenottoa liittyen nyt tutkinnan kohteena olevista myyntinäyttelyistä. Tarkkaavaiset ostajaehdokkaat halusivat kuulla asiantuntijan näkemyksen ennen ostopäätöstä.

– Sanoin, että älkää ostako. Teoksista ei ollut tarjolla tarpeeksi tietoa.

Nimettömänä pysyttelevän suvun tiedottajana esiintyvä Savolainen lupaa Ylen maanantaina julkaisemassa uutisessa rahat takaisin, jos myyty taide osoittautuu väärennetyksi. Koevedoksia on myyty runsaat kymmenen kappaletta, yhteensä noin 80 000 eurolla.

Taiteenystävän on vaikea pysyä perässä, mitä nimekkään taiteilijan yksittäisestä teoksesta kannattaa maksaa. Englannissa on Laitinen-Littorinin mukaan kuluttajan kannalta kehittynein taidemarkkinalainsäädäntö.

– Siellä taidekauppiaan pitää tuntea kohtuullinen hintahaitari jokaiselle teokselle. Ylihinnoittelusta on annettu tuomioita. Luulen, että käytäntö leviää myös muualle.

Lue seuraavaksi