Hyppää sisältöön

Uutta tietoa turismin ilmastovaikutuksista – matkailijoiden hiilijalanjälki moninkertainen verrattuna aiempiin arvioihin

Uuden tutkimuksen mukaan matkailun ilmastovaikutukset ovat suurempia kuin mitä aiemmin on arvioitu. Nyt on laskettu mukaan myös ostokset ja ruokailu.

Muun muassa kiinalaisten into matkustaa ulkomailla ja kotimaassa on kasvussa lisääntyvän vaurauden myötä. Kuva: Lola Levan / EPA

Matkailun hiilijalanjälki on nopeassa kasvussa arvioidaan Nature Climate Change -lehdessä julkaistussa selvityksessä. Erityisesti lentomatkustamisen kasvu lisää päästöjä arvioivat tutkijat uutistoimisto AFP:n mukaan. Lentomatkustajien vuosittaisen määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan 7,8 miljardiin vuonna 2036.

Turismin arvoidaan aiheuttavan noin kahdeksan prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä, mikä tutkijoiden mukaan on neljä kertaa enemmän kuin aiemmissa arvioissa.

Entistä useampi matkailija Kiinasta ja Intiasta

Turismi on nopeassa kasvussa kehittyvissä talouksissa.

– Turismi kasvaa nopeasti Kiinassa ja Intiassa lähivuosina, ja tämä trendi näyttää jatkuvan seuraavan vuosikymmenen aikana, arvioi yksi tutkimusraportin kirjoittajista, professori Ya-Sen Sun australialaisesta Queenslandin yliopistosta.

Myös Meksikossa ja Brasiliassa kasvu on ollut nopeaa. Nyt julkaistussa kartoituksessa on matkojen lisäksi otettu huomioon myös muu kulutus, kuten esimerkiksi matkamuistot ja ruokailu.

Vauraus lisää lentomatkoja

Ya-Sen Sunin mukaan huolestuttavaa on, että tulotason nousun myötä tehdään entistä pitempiä matkoja entistä useammin ja nimenomaan lentäen.

Tutkijoiden mukaan verotuksella ja päästöjen kompensoinnilla voidaan jarruttaa kehitystä, mutta kasvavaa matkailuintoa eri puolilla maailmaa voi olla vaikea hillitä.

191 valtiota on myös sopinut lentoliikenteen kasvihuonepäästöjen vaikutusten hillitsemisestä. Aluksi vapaaehtoiseksi tarkoitetuilla toimilla lentoyhtiöt varaisivat noin kaksi prosenttia tuloistaan metsänistutukseen ja muihin toimiin, joilla pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta.

.
.