1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opintotuki

Opiskelija: tarkista, oletko saanut liikaa opintotukea – jos et maksa, Kela perii tuet takaisin korkojen kera

Jos opiskelija ei palauta liikaa maksettua opintotukea takaisin toukokuun loppuun mennessä, Kela perii tuen takaisin 7,5 prosenttia korotettuna.

opintotuki
Opiskelijat lukevat kirjastossa
Opiskelijoita Helsingin yliopiston kirjastossa.Henrietta Hassinen / Yle

Kevät on opintotukien takaisinperinnän aikaa. Kela neuvoo kaikkia opiskelijoita tarkistamaan (siirryt toiseen palveluun), ovatko he nostaneet liikaa opintotukia. Vuonna 2017 saatu opintotuki pitää maksaa takaisin tämän vuoden toukokuun aikana, viimeistään torstaina 31.5.

Mistä sitten tietää, onko nostanut liikaa opintotukea? Opintotukea joutuu palauttamaan takaisin Kelalle, mikäli on tienannut liikaa palkkatuloja. Vuositulorajat selviävät Kelan nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) ja sovellettavan tulorajan määrä on kiinni siitä, moneltako kuukaudelta opintotukea on nostettu. Vuositulorajojen haitari heiluu noin 8 000 ja 22 000 euron välillä. Tavanomaisella 9 kuukauden opiskeluajalla vuosituloraja on 11 850 euroa. Ylimenevän osan joutuu maksamaan takaisin Kelalle. Vuositulorajat eivät koske yleistä asumistukea, vaan ainoastaan opintotukea.

Opiskelija voi varmistaa Kelan asiointipalvelusta (siirryt toiseen palveluun) oman tulorajansa lisäksi sen, kuinka paljon hän on tienannut opintotukeen vaikuttavia palkkatuloja edellisen vuoden aikana. Opintotuen vapaaehtoisen palautuksen voi tehdä Kelan verkkosivuilla. (siirryt toiseen palveluun) Vuositulot-kohta löytyy verkkosivuilta neljän klikkauksen päästä navigointipolusta: "Opintotuki > Tukikuukaudet > Tulovalvonta > Vuositulot". Kelan asiontipalvelu kertoo käyttäjälle, mitkä kuukaudet voi palauttaa ja miten palautus korottaisi vuositulorajaa. Asian voi myös hoitaa puhelimitse Kelan puhelinpalvelusta numerosta 020 692 209, ma–pe klo 9–16.

Mikäli asia tuntuu sekavalta, Kela on tehnyt opiskelijoita varten lyhyen videon (siirryt toiseen palveluun), jolla neuvotaan seikkaperäisesti koko kuvio – miten Kelan nettisivuilla tarkistetaan oma opintotukitilanne ja mahdollinen palautettavan tuen määrä.

Kela huomioi tulona kaikki veronalaiset ansio- ja pääomatulot bruttomääräisinä ilman vähennyksiä, sekä lisäksi apurahat ja ulkomailta saadut tulot. Poikkeuksena tähän, opintorahaa ja ulkomaiseen opiskelijavaihtoon tarkoitettuja apurahoja ei huomioda tulona. Huomattava seikka on, että Kela ei hoida laskelmia tulorajoista ikinä opiskelijan puolesta, vaan opiskelijan on tehtävä laskelmat itse.

Kela: Opintotuen vapaaehtoisia palautuksia vuositasolla saman verran kuin takaisinperintää

Miksi vuositulorajoja kannattaa ylipäänsä tarkistaa? Syy on raha. Mikäli opiskelijan tulot ylittävät vuositulorajan eikä hän palauta tukiaan toukokuun aikana, Kela perii liikaa maksetun tuen takaisin 7,5 prosenttia korotettuna. Vapaaehtoinen tuen palautus on näin ollen selkeästi järkevämpi ratkaisu verrattuna perintään. Kela kohtelee nykyään opiskelijoita tosin lempeämmin kuin aiemmin, sillä perinnän korotus oli vuonna 2015 ja aiempien vuosien tulovalvonnoissa 15 prosenttia.

Kelasta kerrotaan, että opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi viime keväänä (vuonna 2016 maksetuista opintorahoista ja asumislisistä) 29,6 milj. euroa, yhteensä 27 100 opiskelijalta. Vastaavasti opintotuen tulovalvonnan onnistunutta takaisinperintää kertyi vuoden 2017 aikana 35,1 miljoonaa euroa, 36 479 opiskelijalta.

– Takaisinperintäkertymässä on usean vuoden aikana maksettua opintotukea, Kelan opintotuen tilastoista vastaava suunnittelija Anna Koski-Pirilä kertoo.

Lisäksi on myös niitä, jotka eivät maksa tukiaan takaisin Kelalle. Näihin tapauksiin Kela käyttää normaaleja perinnän keinoja. Takaisinperinnän kohteena oli opintotuen tulovalvonnan vuoksi huhtikuun 2018 lopussa 37,4 miljoonaa euroa.

Verohallinto on lähettänyt verovelvollisille esitäytetyn veroilmoituksen, jossa on huomioitu helmikuun loppuun mennessä saadut opintorahan palautukset. Kela ilmoittaa maalis-toukokuussa maksetut palautukset verottajalle automaattisesti. Opiskelijan ei näin ollen tarvitse korjata veroilmoituksen tietoja. Verohallinto huomioi kaikki palautukset vahvistaessaan opiskelijan lopullisen verotuksen.

Juttua korjattu keskiviikkona 9.5. kello 7:55. Jutussa luki, että Kela perii tuen takaisin 7,5 prosentin korolla. Muutettu muotoon "Kelaa perii tuen 7,5 prosenttia korotettuna". Lisäksi korjattu kohtaa Kelan tekemästä opintotuen takaisinperinnästä. Sitä kertyi vuoden 2017 aikana 35,1 miljoonaa, ei 28,2 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi