Hyppää sisältöön

Suomen Yrittäjiltä tiukka avaus: Yrittäjä, harkitse avoimen työttömyyskassamaksun maksamista – ohi ay-koplauksen

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan ei ole oikein, että työntekijöille annetaan ymmärtää, että liitto ja kassa kuuluvat yhteen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen Yrittäjät kannustaa jäsenyrityksiään harkitsemaan henkilöstönsä työttömyyskassan jäsenmaksun maksamista liitoista riippumattomaan työttömyyskassaan, eli käytännössä Yleiseen työttömyyskassa YTK:hon.

Käytännössä työnantaja kertoisi työntekijöille mahdollisuudesta liittyä avoimeen työttömyyskassaan ja maksaisi YTK:n laskun työntekijän puolesta, kun jäsenmaksulasku on toimitettu työnantajalle.

Keskusjärjestö sanoo tiedotteessa, että jotkut ammattiliitot kytkevät markkinoinnissaan perusteettomasti ammattiliiton ja työttömyyskassan vahvistaakseen omaa asemaansa.

– Ammattiyhdistystoiminta kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan, mutta ei ole oikein, että työntekijöille annetaan ymmärtää, että liitto ja kassa kuuluvat yhteen, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa.

Hän jatkaa, että myös yrityksille on tärkeää, että työntekijän työttömyysturva on kunnossa. Pentikäinen luonnehtii avausta tiedotteessa kannustukseksi ja haluksi herättää keskustelua. Yrittäjä saa luonnollisesti vapaasti valita, kuinka toimii.

– Haluamme tällä tavalla myös herättää keskustelua siitä, miten ammattiliitot koplaavat liittoja ja kassoja oman asemansa vuoksi, hän sanoo.

Pentikäinen käsittelee aihetta blogissaan (siirryt toiseen palveluun) Suomen Yrittäjien verkkosivuilla. Hänen mukaansa avauksella halutaan luoda lisäpainetta työmarkkinoiden uudistamiselle.

– Monen yrittäjän mitta on täyttynyt sille, miten ay-liike jarruttaa väistämättömiä työmarkkinareformeja ja estää yrittäjiltä ja heidän työntekijöiltään paikallisen sopimisen, hän kirjoittaa.

Pentikäisen mukaan tämä näkyy jo yrittäjille tehdyssä gallupissa, jossa jopa yli viides työantajayrittäjä on sanonut olevansa valmis maksamaan henkilöstönsä puolesta YTK:n maksun.

.
.