1. yle.fi
  2. Uutiset

Yritysten usko Venäjän talouteen horjuu – poliittinen epävarmuus rassaa

Yritysten arviot ovat synkentyneet viime syksystä.

Venäjän talous
Ruplan seteleitä
Vientiä ja liiketoimintaa haittaavat poliittisen epävarmuuden lisäksi mm. taloudellinen epävakaus ja ruplan kurssi.Kari Kosonen / Yle

Venäjän poliittinen epävarmuus horjuttaa idänkauppaa käyvien suomalaisyritysten uskoa Venäjän talouteen, ilmenee Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Venäjän-kaupan barometristä.

– Kiristyneet Venäjän ja lännen väliset suhteet ovat lisänneet epävarmuutta ja sumentaneet Venäjän talouden näkymiä. Tämä näkyy vähentyneenä luottamuksena Venäjän talouden kasvuun, arvioi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen tiedotteessa.

Barometrin mukaan vientiä ja liiketoimintaa haittaavat poliittisen epävarmuuden lisäksi taloudellinen epävakaus, ruplan kurssi, vähäinen kysyntä ja ongelmat tullauksessa.

Enemmistö suomalaisyrityksistä uskoo, että Venäjän talous kasvaa jonkin verran tai pysyy ennallaan. Alle puolet tutkimuksen vastanneista uskoo Venäjän talouden kasvavan ja 40 prosenttia ennakoi talouden pysyvän ennallaan. Voimakasta talouskasvua ei ennakoi juuri kukaan.

Suomalaisyritysten näkemykset Venäjän taloudesta ovat synkistyneet selvästi viime syksystä, jolloin Venäjän talouden kasvuun uskoi kaksi kolmannesta vastanneista.

Omaan liiketoimintaan luotetaan

Oman liiketoimintansa kehitykseen barometrin vastaajat luottavat sen sijaan enemmän kuin Venäjän yleiseen talouskehitykseen. Yli 40 prosenttia ilmoitti liiketoimintansa kasvaneen Venäjällä. Vain 15 prosenttia kertoi supistumisesta.

Yli puolet odottaa liiketoimintansa kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana.

– Yritykset tuntuvat luottavan omaan tekemiseensä ja lisäävän aktiivisuutta markkinoilla, Rekolainen sanoo.

Lue seuraavaksi