SAK kummeksuu Suomen Yrittäjien työttömyyskassaan liittyvää avausta – "Halutaan romuttaa ay-liike"

Kaikki työttömyyskassat ovat riippumattomia ja työntekijän pitää saada vallita, mihin kassaan liittyy, sanotaan SAK:sta.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK
SAK:n toimitiloja.
Petteri Paalasmaa / AOP

SAK pitää Suomen Yrittäjien työttömyyskassamaksun maksamiseen liittyvää avausta erikoisena.

Suomen Yrittäjät kertoi tänään kannustavansa jäsenyrityksiään harkitsemaan henkilöstönsä työttömyyskassan jäsenmaksun maksamista liitoista riippumattomaan työttömyyskassaan, eli Yleiseen työttömyyskassa YTK:hon.

Käytännössä työnantaja kertoisi työntekijöille mahdollisuudesta liittyä avoimeen työttömyyskassaan ja maksaisi YTK:n laskun työntekijän puolesta, kun jäsenmaksulasku on toimitettu työnantajalle.

SAK:n työttömyysturvan kehittämishankkeen hankepäällikkö Saana Siekkinen sanoo Ylelle olevansa avauksesta yllättynyt, ja nimenomaan sen suhteen, että järjestö ohjaa työnantajia siihen suuntaan, että he maksaisivat yhden työttömyyskassan jäsenmaksuja.

– Meidän kaikki 26 työttömyyskassaa toimii saman lainsäädännön ja Finanssivalvonnan alla. Kaikki kassat ovat riippumattomia. Jokainen saa valita, mihin kassaan liittyy.

Hän painottaa, että ihmisellä pitää olla oikeus järjestäytyä, mihin ammattiliittoon haluaa ja maksaa jäsenmaksunsa siihen kassaan, mihin haluaa. Siekkisen mukaan sen ei pitäisi olla työnantajan asia.

– Jos työnantaja haluaa jäsenmaksun maksaa, niin minusta pitäisi olla mahdollista työntekijän valita, mihin kassaan liittyy, Siekkinen sanoo Ylelle puhelinhaastattelussa.

Siekkisellä on selvä näkemys siitä, mitä Suomen Yrittäjät tavoittelee avauksellaan.

– He haluavat tällä romuttaa ay-liikettä. He haluavat maksaa YTK:n jäsenmaksuja työntekijöilleen, ja he eivät sitten liity muihin kassoihin, mutta eivät myöskään ammattiliiton jäseneksi, sanoo Siekkinen.

Lue myös:

Suomen Yrittäjiltä tiukka avaus: Yrittäjä, harkitse avoimen työttömyyskassamaksun maksamista – ohi ay-koplauksen