Tietyöt valtatie 12:lla alkavat kesäkuun alussa – miljoonaurakan pitäisi olla valmiina vuoden 2019 lopulla

Rakennustyöt Kouvolassa lähellä Tillolan ja Keltin välillä eivät ehdi valmistua Kymiringin MotoGP-kisaan mennessä.

teiden kunnossapito
Valtatie 12 Iitissä
Minna Heikura / Yle

Rakennustyöt valtatie 12:lla Lahden ja Kouvolan välillä osuudella Tillola–Keltti alkavat kesäkuun alussa.

Tietöiden aloitus varmistui eilen maanantaina, kun Liikennevirasto sopi töiden yksityiskohdista rakennusurakoitsija Destian kanssa. Sopimuksen myötä urakoitsija pääsee työstämään rakennussuunnitelmat, joita aletaan toteuttaa kesäkuun alusta alkaen.

– Tarkoitus on, että tietyöt liittymineen saadaan valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä, kertoo projektipäällikkö Jetro Matilainen Liikenneviraston tiedotteessa.

Valtatie 12:n parantamistyöt ehtivät käynnistyä jo vapun jälkeen puuston poistolla. Puuston poistotyöt jatkuvat syksyyn saakka.

Kymiring ja Keltin eritasoliittymä

Vt 12 -hankkeessa parannetaan valtatieosuuden liikenneturvallisuutta ja tieliikenteen sujuvuutta noin viiden kilometrin matkalla Iitin Kausalan ja Kouvolan välisellä matkalla.

– Hankkeessa valtatielle 12 rakennetaan keskikaiteellinen ohituskaistatieosuus ja sen rinnalle tehdään uusi päällystetty rinnakkaistie. Rinnakkaistien tarkoituksena on varautua häiriötilanteisiin ja parantaa liikenneturvallisuutta. Lisäksi liikenne voidaan ohjata sitä pitkin, jos valtatiellä tapahtuu onnettomuus, kertoo Matilainen suunnitelmista.

Iitin Tillolaan Kymiring-keskuksen kohdalle tehdään eritasoliittymä. Liikenneviraston mukaan se parantaa suurten yleisötapahtumien turvallista liikennöintiä alueella.

Kymiringillä on määrä kisata moottoripyöräilyn MotoGP-sarjan MM-osakilpailu kesällä 2019. Tapahtuman arvioidaan vetävän kymmeniä tuhansia vierailijoita.

Lisäksi Kouvolan Keltin eritasoliittymän sujuvuutta ja turvallisuutta parannetaan muun muassa rakentamalla uudet, nykyaikaiset rampit.

Tiesuunnitelma valtatie 12 parantamisesta, jos Kymi Ring toteutuu
Liikennevirasto

Suurin tietyö Kaakossa tänä vuonna

Tietöiden kustannusennuste on arvoltaan 17,2 miljoonaa euroa, josta kuntien sekä johto- ja laitevalmistajien osuus on 3,2 miljoonaa euroa. Valtatie 12:n parannus on suurin tietyö Kaakkois-Suomessa tänä vuonna.

Liikennevirasto perustelee valtatie 12:een panostamista sillä, että tien parantaminen on elinkeinoelämän kannalta tärkeä ja liikennetaloudellisesti kannattava hanke. Iitin Tillolan ja Kouvolan Keltin välisellä osuudella on runsaasti teollisuutta ja se toimii Lahden ja Kouvolan kaupunkiseutujen työmatkaliikenteen yhteytenä, jota pitkin kulkee päivittäin 7 000–8 000 ajoneuvoa.

Liikenteestä raskaan liikenteen osuus on huomattavan suuri eli noin 14 prosenttia kokonaismäärästä.