Hyppää sisältöön

Trumpin päätös Iranin ydinsopimuksesta voi pahimmillaan johtaa sotaan ja romuttaa Pohjois-Korean neuvottelut

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin odotetaan kertovan tänään vetäytyykö Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta vai ei.

Trump Valkoisen talon nurmikolla. Kuva: Zach Gibson/Epa

Trumpilla on tänään kolme vaihtoehtoa Iranin ydinsopimuksen suhteen: pysyä sopimuksessa, irtaantua siitä tai hankkia jatkoaikaa asian päättämiselle.

Trump on usean otteeseen kritisoinut sopimusta ja uhannut vetäytyä siitä kokonaan.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mielestä Trumpin päätös jatkaa sopimusta olisi yllätys.

– Todennäköisyys on pieni, että Trump pysyy sopimuksessa, vaikka eurooppalainen paine sopimuksessa pysymiseen on ollut kova. Trumpin hallinnosta ovat lähteneet Iranin ydinsopimukseen myönteisesti suhtautuvat, ja tilalle on tullut Iran-kriitikkoja, sanoo Aaltola.

– Viimeaikaiset Syyrian ja Lähi-idän tapahtumat ovat nostaneet pinnalle epäilyt Irania kohtaan Yhdysvalloissa. Ydinsopimusta pidetään Trumpin hallinnossa "kulissina", joka vain mahdollistaa Iranin ydinaseohjelman ja ballistisen ohjusohjelman kehittämisen. Sitä ei haluta sallia, selittää Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Mitä jos Trump päättää lähteä?

Yhdysvaltain mahdollinen vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta tulee vaikuttamaan Yhdysvaltain ja Euroopan muutenkin epävakaisiin suhteiseen. Vaikka Yhdysvallat on vain yksi sopimusosapuoli Iranin ydinsopimuksessa, sen irtaantumisella sopimuksesta olisi suuret vaikutukset.

– Yhdysvaltojen vetäytyminen lisäisi jännitteitä ja sodanuhkaa Lähi-idässä. Pahimmassa tapauksessa Iran irtautuu kokonaan sopimuksesta ja aloittaa hyvin nopeasti ydinvoimaohjelmansa kehittämisen eli pyrkii vastaamaan uhkaan uhkaamalla. Ja tämä voi johtaa sitten Lähi-idässä ydinasevarusteluun, sanoo professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

– Se myös vaikeuttaisi Euroopan ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita ja mutkistaisi varmuudella Pohjois-Korean ydinohjelmasta parhaillaan käytäviä neuvotteluja, Juusola lisää.

Sopimuksesta irtautumisen myötä Yhdysvallat palauttaisi kauppapakotteet Irania vastaan. Ydinsopimuksen purkaminen vaikuttaisi sitä kautta eurooppalaisiin yrityksiin ja pankkeihin.

Myös Aaltola epäilee, että Trumpin päätös irtaantua Iranin ydinsopimuksesta voi haitata Pohjois-Korean ydinaseneuvotteluja.

–Jos Yhdysvallat samanaikaisesti yrittää neuvotella sopimusta ja lähtee sopimuksesta Iranin kanssa, voi olettaa ettei Yhdysvaltain presidentin nimikirjoitukselle papereissa ole paljon merkitystä Pohjois-Korealle, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Trumpin on sanonut tapaavansa Pohjois-Korean presidentti Kim Jong-unin lähiviikkoina.

Obaman allekirjoitus sopimuksessa vaivaa

Iranin ydinsopimusta pidetään yhtenä Obaman hallinnon keskeisimpänä saavutuksena. Sopimusta hierottiin pitkään ja hartaasti.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mielestä Obaman allekirjoitus sopimuksessa saattaa olla suurin syy sille, miksi Trump haluaa eroon sopimuksesta. Trump jo vaalikampanjassaan vastusti sopimusta.

Aaltolan mukaan Iranin ydinsopimus ei koskaan ollut Yhdyvalloissa kovin suosittu. Sopimusta tehtäessä kongressissa ja molemmissa valtapuolueissa oli hyvin laajaa vastarintaa sitä vastaan. Jo silloin katsottiin, että Yhdysvallat saattaa lähteä sopimuksesta presidentin vaihtuessa.

Ei todisteita ydinaseiden käytöstä Iranissa

Israelin presidentti Benjamin Netanjahu syytti Irania hiljattain ydinsopimuksen rikkomisesta.

Yhdysvaltojen muutkin liittolaiset Lähi-idässä – kuten Persianlahden maat ja Saudi-Arabia – ovat kritisoineet voimakkaasti sopimusta.

– Iran on tukenut aktiivisesti Hizbollahia, joka toimii Syyriassa ja Libanonissa. Iran on myös pyrkinyt horjuttamaan Irakia. Sen tähden Saudi-Arabia ja Israel eivät usko Iranin ydinsopimukseen. Ne uskovat, että Iran on kuitenkin jatkanut ydinaseohjelmaansa sopimuksesta huolimatta. Tästä näkökulmasta sopimuksesta luopuminen tuntuu järkevältä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Sopimusta valvovan kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n (siirryt toiseen palveluun) tietoon ei ole tullut uskottavia merkkejä siitä, että Iran olisi jatkanut ydinaseen kehittelyä vuoden 2009 jälkeen. Järjestö analysoi kaiken haltuunsa saaman materiaalin, muttei tee sitä julkisesti.

Professori Hannu Juusolan mukaan Iranin käyttäytymisestä ei voi löytää syitä Trumpin politiikkaan ja haluun vetäytyä sopimuksesta.

– Yhdysvalloilla ja Israelilla ei ole minkäänlaisia todisteita siitä, että Iran olisi rikkonut Obaman aikana tehdyn ydinsopimuksen. Syyt irtautumiseen ovat muita. Suhtautuminen Iranin rooliin alueella on yksi syy, ja Yhdysvaltain kannalta sopimus on jo alusta asti ollut huono, sanoo Juusola.

Juusolan mukaan Netanyahun runsas viikko sitten esittämissä asiakirjoissa ei ollut mitään sellaista mikä olisi kielinyt Iranin käyttäytymisestä viime vuosina. Israel esitti Juusolan mukaan syytöksensä vanhaan aineistoon perustuen.

Iran sanoo pitävänsä kiinni sopimuksesta

Alku-uhkailujen jälkeen Iran on sanonut pitävänsä kiinni ydinsopimuksesta vaikka Yhdysvallat lähtisi siitä. Ydinsopimuksen vesittyminen olisi Iranille sisäpoliittisesti ja taloudellisesti takaisku.

– Iranille sanktioiden helpottaminen on ollut taloudellisesti merkittävä asia. Se on tuonut enemmän rahaa tavallisen iranilaisen kukkaroon. Iranin ehkä kannattaa yrittää pysyttäytyä sopimuksessa tai pitää yllä tätä kulissia ja edetä kohti ydinohjelman täydellisempää toteuttamista, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Ajatollah Ali Khamenei ja Hasan Rouhani juhlatilaisuudessa Teheranissa 14.4.2018. Kuva: Khameinei.ir / AFP

Sopimus on ainoa toivo

Aaltolan mukaan sopimuksesta kokonaan luopuminen saattaisi nopeuttaa Iranin aikeita kehittää ydinohjelmaansa. Sopimus toimii kansainvälisenä valvontamekanismina.

– Sopimuksen hyöty on se, että ollaan paremmin tietoisia Iranin ydinaseteknologiaan liittyvästä kehityksestä. Tietoisuus häviäisi, jos sopimuksesta luovuttaisiin. Se lisäisi keskinäistä epäluuloa alueella, sanoo Aaltola.

– Jos Trump päättää pysyä sopimuksessa, siihen tulee liittymään todennäköisesti epävirallisia ehtoja sen suhteen, että eurooppalaisten valtioiden tulisi lisätä painetta Irania kohtaan muissa kysymyksissä, pohtii professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Vuonna 2015 Iran-neuvotteluihin osallistuivat YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat (USA, Venäjä, Kiina, Britannia ja Ranska) sekä Saksa. Myös EU allekirjoitti sopimuksen.

EU ja useat Euroopan maat vedonneet

Euroopan unioni ja useat Euroopan maat ovat vedoneet Trumpiin, jotta Yhdysvallat pitäisi kuitenkin kiinni sopimuksesta.

Yhdysvalloissa vieraillut Ranskan presidentti Emmanuel Macron on sanonut ettei "plan B:tä" ole. Macronin mukaan Yhdysvaltojen on pysyttävä sopimuksessa niin kauan kuin parempaa vaihtoehtoa ei ole.

Ranskan presidentti Macronin mukaan Yhdysvaltojen pitäisi pysyä Iranin ydinsopimuksessa. Kuva: AOP

Britannian ulkoministeri Boris Johnsonin mielestä sopimuksessa on puutteita, mutta oikea tie on puutteiden korjaaminen.

Saksan liittokansleri Merkelin Yhdysvaltain vierailun asialistan kuului Iranin ydinsopimus. Merkel ilmaisi tavatessaan Trumpia, että Iranin ydinsopimuksen jatko on tärkeä, koska Iran on maantieteellisesti lähellä Saksaa.

Trump on ilmoittanut kertovansa tiistaina klo 21 Suomen aikaa perääntyykö Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta. Sopimus pitäisi uusia lauantaihin mennessä.