Päiväkotiryhmä kyllästyi roskiin lähialueellaan – roskasalapoliisit pitävät paikat puhtaina

Turengissa lapset ovat innostuneet siistimään ympäristöään. Lapset päättivät ryhtyä roskasalapoliiseiksi, koska huomasivat ulkona leikkiessään, kuinka paljon roskia ympärillä onkaan.

roskaaminen
Turengin Päiväkoti Kivitaskun Roskasalapoliisit heiluttamassa
Päiväkoti Kivitaskun roskasalapoliisit saivat tällä kertaa ainakin kaksi pussillista roskia saaliikseen.Ville Välimäki / Yle

JanakkalaLapset tutkivat muovihansikkaat kädessä metsäpolun reunaa. Pieni poika nostaa varovasti roskan ja tunkee sen muovipussiin.

– Älä heitä tupakoita. Pussiin vaan! opastaa Alex tomerasti.

– Ei saa roskata. Koska tämä on arvokas luonto. Täältä on löytynyt pulloja ja muuta, mikä ei kuulu metsään, moittii Veikko totisena.

Miten joku voi olla heittänyt tänne roskia? Siitä se into sitten lähti

Kaisa Rokkanen

Turenkilaisen päiväkoti Kivitaskun Tuohitassujen ryhmän lapset havahtuivat metsäretkillään, miten roskainen keväinen luonto on. Tänä keväänä Alex, Veikko ja Urho päiväkotikavereineen ovat ryhtyneet roskasalapoliiseiksi.

Ville laittaa roskia pussiin.
Yle / Ville Välimäki

– Luontoretkillä lapset ihan itse havaitsivat, että täällä on kyllä luontoon kuulumatonta. Miten joku voi olla heittänyt tänne roskia? Siitä se into sitten lähti, kertoo lastentarhanopettaja Kaisa Rokkanen.

Kivitaskun päiväkotilaiset keräävät nyt jokaisella metsäretkellään talteen luontoon heitettyjä roskia. Jokaisella metsälenkillä saaliiksi kertyy useita pussillisia roskia.

Lapset haastattelevat aikuisia roskaamisesta

Metsäkävelyillään lapset myös haastattelevat ja valistavat vastaan tulevia aikuisia luonnon roskaamisen haitoista. Kävelytiellä kulkeva punatakkinen rouva pääsee vastaamaan kysymykseen roskaamisesta.

– Oletko ikinä roskannut luontoa? tivaa Urho.

– Kierrätätkö jätteitä? kysyy Veikko.

– Että oonko heittänyt banaaninkuoria? En ole kyllä koskaan heittänyt, vakuuttaa Ritva Sinkkonen ja jatkaa sauvakävelylenkkiään.

Sinkkosen tavoin muukin alueella liikkuva väki on ottanut lasten roskasalapoliisityön vastaan ilahtuneena.

Roskasalapoliisit haastattelevat Ritva Sinkkosta.
Yle / Ville Välimäki

– Aikuiset ovat olleet hirveän iloisia ja kannustaneet lapsia, että tästä se meidän tulevaisuus lähtee ja toivottavasti tällä on vaikutusta, kertoo Rokkanen.

Kerran roskasalapoliisi, aina roskasalapoliisi

Päiväkodin väki toivoo, että kevään roskasalapoliisikampanja jäisi elämään.

– Tietysti me halutaan vaikuttaa siihen, että lapsille jäisi elinikäiseksi ajatus siitä, että luontoon ei heitetä roskia ja että he veisivät sitä viestiä eteenpäin.

Luontoon hylätyt lasipullot ovat lasten mielestä erityisen moitittavia. Onneksi niistä voi saada myös mieluisan palkan.

– Pantillisiakin pulloja löytyy. Rahat käytetään jätskiin, toteaa Veikko.