Ruotsissa moskeijalle lupa kaiuttimista kuuluvalle rukouskutsulle

Växjön muslimien rukoushuone sai luvan rakennuksen ulkopuolelle kuuluvaan rukouskutsuun pitkän keskustelun jälkeen.

moskeijat
Växjön rukoushuone kuvakaappaus SR:n sivuilta.
Växjön muslimien rukoushuone toimii rakennuksessa, joka ei muistuta perinteistä moskeijaa. Muslimien rukouskutsusta on keskusteltu vilkkaasti talven ja kevään aikana.Kuvakaappaus Ruotsin Radion nettisivulta.

Ruotsin Smålandissa sijaitsevassa Växjössä paikallinen muslimiyhteisö on saanut luvan kutsua jäsenensä perjantairukoukseen kaiuttimista kuuluvalla rukouskutsulla.

Poliisin tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) viikottaisen rukouskutsun äänenvoimakkuus ei saa ylittää 110 desibeliä ulkotiloissa. Ruotsissa on jo ihmetelty äänenvoimakkuutta, jota on pidetty korkeana.

Rukoushuoneen lähistöllä sijaitsevissa sisätiloissa, kuten asunnoissa ja kouluissa rukouskutsu saa kuulua korkeinaan 45 desibelin voimakkuudella. Rukouskutsun kesto on poliisin mukaan enimmillään vajaat neljä minuuttia.

Poliisi ei ota kantaa rukouskutsun sisältöön

Poliisi sanoo, että se ei ota kantaa kaiuttimista lähetettävän viestin sisältöön, vaan asia ratkaistiin Växjön kunnan järjestyssäännön ja yleisen lainsäädännön nojalla. Lupa on voimassa vuoden.

Ratkaisua edelsi vilkas julkinen keskustelu, jossa muun muassa Ruotsin kokoomusta edustava paikallispoliitikko pyysi moskeijasäätiötä vetämään anomuksensa takaisin. Ruotsin TV:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan perusteluna oli, että rukouskutsu saattaa lisätä vastakkainasettelua. Växjön piispa asettui puolestaan tukemaan rukouskutsun sallimista.

Ruotsissa on aiemmin annettu kaksi vastaavaa lupaa.

Ensimmäinen lupa perjantaisin keskipäivän aikaan kuultavaan rukouskutsuun annettiin vuonna 2013 Fittjassa Tukholman eteläpuolella sijaitsevalle moskeijalle. Myös Karlskronassa Etelä-Ruotsissa on annettu lupa ulkona kaiuttimilla lähetettävään rukouskutsuun.