1. yle.fi
  2. Uutiset

Saara Aalto nousee viisulavalle soturinaisena: ”Erotun joukosta suoralla popilla”

Laulaja on valmistautunut Euroviisujen ensimmäiseen semifinaaliin yllättävän rauhallisena.

Saara Aalto
Saara Aalto nousee viisulavalle soturinaisena: ”Erotun joukosta suoralla popilla”
Saara Aalto nousee viisulavalle soturinaisena: ”Erotun joukosta suoralla popilla”

Lissabonin Euroviisut ovat tuntuneet Saara Aallosta kuin lomamatkalta. Hänen työkiireensä ovat olleet viime vuosina sitä luokkaa, että parin viikon viisurutistus ei ole paljoa painanut.

Aalto on tehnyt Portugalissa lukuisia esityksiä, lavatreenejä, haastatteluja ja ehtinyt poseerata kymmenissä, jollei sadoissa selfie-kuvissa fanien kanssa. Silti hän on ehtinyt levätä paremmin kuin aikoihin. Hän on nukkunut pitkiä yöunia, syönyt hyvin ja nauttinut Lissabonin lämmöstä.

Euroviisujen kiireetön aikataulu tuli Aallolle yllätyksenä.

– Minua varoiltetiin hulluna, että Euroviisut ovat tosi rankat kaksi viikkoa. Olen ollut ihan kuin lomalla, että eihän täällä ole mitään, kun tämä on niin rentoa. Täällä saa nautiskella ja on rentoutunut olo.

Saara Aalto on ehtinyt Lissabonissa jopa juhlimaan. Omat 31-syntymäpäivät kun sattuivat olemaan viisujen aikaan. Hän on käynyt myös muiden maiden viisubileissä esiintymässä.

– Lauloin Israelin bileissä, mikä oli jymymenestys. Kaikki olivat siitä aivan fiiliksissä. Euroviisukylässä lauloin Monstersista 34-kielisen version. Se oli mahtavaa, kun yleisössä oli niin paljon erimaalaisia ihmisiä ja kun lauloin niiden kielellä, he alkoivat vilkuttaa minulle. Siellä oli aivan ihana tunnelma.

Saara Aalto
Markku Ulander / Lehtikuva

Euroviisuista uuteen tuntemattomaan

Euroviisut ovat olleet Saara Aallon unelma jo 20 vuoden ajan. Lukuisten yrityskertojen jälkeen hän vihdoin elää unelmaansa.

Aalto on iloinen, että hän on nyt osa Euroviisujen historiaa.

– Se on minulle kunnia-asia. Olen tosi onnellinen, että se tapahtui tänä vuonna ja tällä biisillä.

Vaikka Aalto ei vielä tiedä, kuinka hänelle Euroviisuissa käy, hän odottaa jo kisojen jälkeistä aikaa. Viisut ovat olleet hänelle eräänlainen maali, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu, on arvoitus.

– Olen ollut kaksi vuotta X Factorin jälkeen junassa, joka vain menee. Mutta mitä tapahtuu tämän jälkeen, sitä en tiedä. On ihana olo, koska se maailma on aivan avoinna.

Katso: Saara Aalto - Viisut, viimeinkin -dokumentti Yle Areenassa

Viisulavalle ilman poppakonsteja

Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin taso on tänä vuonna erittäin kova. Joukossa on monta ennakkosuosikkia kuten Kypros, Israel ja Viro.

Suomi ja Saara Aalto ei ole ennakkoveikkauksissa aivan kärkikahinoissa. Lissabonissa paikalla olevat toimittajat ja viisufanit kuitenkin uskovat, että Aalto ja Monsters-kappale selvittää tiensä lauantain finaaliin.

– Aika paljon on hienoja balladeja. Me erotumme hyvin suoralla popilla, Aalto uskoo itse.

Saara Aalto on välttänyt seuraamasta kommentointia sosiaalisessa mediassa. Ehkäpä siksi hän on ennen tiistain semifinaalia yllättävän rauhallinen.

Aalto arvelee, että viisulavalla häntä auttaa myös vahva rutiini esiintyjänä.

– Minulle tämä on keikka kuin keikka, vaikkakin ihan super iso keikka. Mutta periaatteessa tämä on sitä samaa ihanaa työtä, mitä teen edelleen intohimolla. Siksi on hyvä olo mennä lavalle.

Illan esiintymistä ei voi kuitenkaan ottaa itsestäänselvyytenä, Aalto painottaa. Euroviisuissa kun voi käydä miten vaan. Hän toivoo pääsevänsä esiintymään vielä toiseen kertaan lauantaina. Sen jälkeen sijoituksella ei hänen mukaansa ole väliä.

Ennen viisulavalle astumista Saara Aalto ei tee mitään erityisvalmisteluja. Poppakonstit eivät siellä auta.

– Ei minua onneksi liikaa jännitä. Minulla on valmis olo. Se on varmasti alkukantainen aisti, että selviytymismoodi menee päälle. Tulee sellainen soturinainen, että sitten vaan mennään ja tehdään.

Lue myös:

15-vuotiaat viisufanit odottavat semifinaalia malttamattomina: "Lähipäivät on kiljuttu ja fiilistelty"

Kanan kotkotusta ja kebabkomppia – tässä tärpit Euroviisujen ensimmäiseen semifinaaliin

Euroviisufani realistisena Saara Aallon menestymisen mahdollisuuksista: "Tämäntyyppistä poppia on tällä hetkellä maailmassa paljon"

Analyysi: Saara Aallon viisumenestyksen esteenä voi olla yksi asia – virheettömyys

Lue seuraavaksi