1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolangasta saattaa tulla Suomen pienin pormestarin johtama kunta

Vain viisi kuntaa on siirtynyt pormestarimalliin. Puolangalta erosi vasta kunnanjohtaja ristiriitojen vuoksi, nyt kunta on menossa kohti pormestarimallia.

kunnat
Puolangan katukuva kesällä 2017
Kunnat ovat voineet siirtyä pormestarimalliin vuodensta 2006 lähtien. Puolanka päättää asiasta toukokuussa. Arkistokuva.Arto Loukasmäki / Yle

Puolangan kunnanvaltuuston päätettäväksi tulee kunnanhallituksen esitys, joka muuttaisi Puolangan perinteisestä kunnanjohtajan johtamasta kunnasta pormestarimalliin. Kunnanhallitus äänesti maanantaina hallintosäännön muuttamisesta pormestarimallin mukaiseksi äänin 5–2.

Puolangan kunnanhallituksen puheenjohtajan Harri Peltolan mukaan nyt on hyvä hetki siirtyä pormestarimalliin, koska kunnassa ei ole kunnanjohtajaa. Esko Rautiainen erosi kunnanjohtajan virasta huhtikuun lopussa johtamisen ristiriitojen vuoksi. Rautiaisen ja kunnanhallituksen välillä oli eriäviä näkemyksiä kunnan kehityksestä.

Peltolan mukaan pormestarimallin isoin etu kunnanjohtajamalliin verrattuna on se, että pormestarimallissa poliitikot ovat sitoutuneet yhteiseen näkemykseen kunnan kehittämisestä. Pormestari on kunnanhallituksen puheenjohtaja, joka valitaan valtuuston äänestyksellä. Hän johtaa kunnan hallintoa, talouden hoitoa ja muuta toimintaa valtuuston toimikauden ajan.

– Tällä ratkaisulla voitaisiin saada paremmin valtuuston ja päättäjien tahto kunnan päätöksentekoon. Tämä ei ole kokeilu, mutta eräänlainen vaihtoehto.

Puolangan pormestari ei ole imagojuttu

Jos Puolangan johtoon tulee pormestari, se on Suomen pienin pormestarijohtoinen kunta. Tähän mennessä vain viisi kuntaa on siirtynyt pormestarimalliin. Niistä pienin on Päijät-Hämeen Kärkölä, jossa on noin 4 500 asukasta. Puolangalla asukkaita on hieman alle 2 700.

Siirtyminen pormestarimalliin tuli kunnille mahdolliseksi vuonna 2006 kuntalakiin tehdyn muutoksen myötä.

Pormestari on juhlavan kuuloinen titteli, mutta Puolangan kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan pormestarimalliin siirtymisellä ei haeta kunnan imagon nostatusta.

– Imagojuttuna sitä ei ainakaan meidän päätöksenteossa ajateltu tai tarkoitettu, vaan toisenlaisena tapana hoitaa asioita perinteiseen kunnanjohtajamalliin verrattuna, Harri Peltola sanoo.

Kunnanhallitus esittää samalla kunnanvaltuustolle, että pormestari palkka olisi 6 581 euroa kuukaudessa. Puolangan kunnanvaltuuston seuraava kokous on viikon kuluttua tiistaina 15. toukokuuta.

Lue seuraavaksi