Kiinassa sukupuuttoon metsästettyjä davidinhirviä elää syrjäisellä maatilalla Keski-Suomessa – videolla keväällä syntynyt vasa

Metsän keskellä elää viiden davidinhirven eli milun lauma, joista ensimmäinen urosmilu Taavetti tuotiin Keski-Suomeen Liedon Zoolandiasta. Luonnonvaraisina miluja ei enää ole, mutta aidatuilla suojelualueilla elää noin 2 000 yksilöä.

uhanalaiset lajit
Daavidinhirviä.
Keskisuomalaisella tarhalla elää viisi milua, joista yksi on tämän kevään vasa. Tämän saman videon löydät englanninkielisenä jutun lopusta. You can find the same video in english at the bottom of the story. Video: Isto Janhunen / Yle

Syrjäisen maatilan pihanpiirissä olevasta aitauksesta kuuluu möreitä varoitushuutoja, kun katselemme parin sadan metrin etäisyydeltä aitauksen keskellä pellolla käyskenteleviä outoja eläimiä. Voimakkaat varoitushuudot muistuttavat karhun tai hirven örinää, niiden tarkoituksesta ei voi erehtyä.

Huomaamme viiden yksilön lauman keskelle pienen vasan. Varoitushuudot ovat tehneet tehtävänsä ja emo johdattaa huterin askelin lumihankien keskellä liikkuvan pitkäkoipisen vasan metsän suojaan. On huhtikuun puoliväli ja vasa on vasta muutaman päivän ikäinen.

Koko lauma suojaa tulokasta. Ne ovat hyvin varovaisia ja reagoivat pienimpäänkin liikkeeseen. Vaikka olemme satojen metrien päässä niistä, on meidän riisuttava yltämme kirkkaan väriset vaatekappaleet. Erityisesti punaiseen väriin ne tuntuvat reagoivan voimakkaasti.

Daavidinhirviä.
Isto Janhunen / Yle

Jotta nämä eläimet saavat olla rauhassa ulkopuolisilta häiriöiltä, emme kerro milutarhan tarkkaa sijaintia emmekä sen omistajan nimeä.

Nuo erikoiset eläimet ovat davidinhirviä eli miluja. Sanotaan, että sillä näyttää olevan hirven sarvet, kamelin niska, lehmän sorkat ja aasin häntä.

Taavetti on tarhakarkulainen

Davidinhirvet päätyivät Keski-Suomeen Liedon Zoolandian kautta. Sinne milut tuotiin Latviasta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Esimerkiksi Virossa niitä on paljon, tietää milujen omistaja. Liedosta davidinhirviä on siirretty myös Korkeasaaren eläintarhaan (siirryt toiseen palveluun).

Liedossa Taavetti-hirvi onnistui karkaamaan tarhasta pariinkin kertaan. Metsästäjille annettiin lupa ampua se (siirryt toiseen palveluun) (Animalia), mutta tässä vaiheessa keskisuomalainen eläinten ystävä päätti tuoda sen Keski-Suomeen vuonna 2014.

Daavidinhirvi.
Isto Janhunen / Yle

Taavetti yritettiin aluksi laittaa yhteen peurojen kanssa, mutta ei se viihtynyt. Sen seuraksi tuotiinkin kaksi naarasta. Ensimmäinen vasa syntyi vuosi sitten keväällä ja kuukausi sitten huhtikuun alkupuolella syntyi toinen vasa. Viime vuoden vasa voi hyvin vaikka emo onkin nyt vieroittamassa sitä.

Keskisuomalainen tarha on ainoa yksityisessä omistuksessa oleva milutarha Suomessa. Siitä ei ole aikomusta tehdä käyntikohdetta vaan toiminta pyörii täysin eläinten ehdoilla.

Milu metsästettiin sukupuuttoon

Davidinhirvi on kiinalainen hirvieläin, joka metsästettiin sukupuuttoon sodan pyörteissä 1900-luvun alkupuolella. Viimeisestä luonnonvaraisesta milusta on havainto vuodelta 1939. Vuonna 2008 laji julistettiin luonnosta hävinneeksi (siirryt toiseen palveluun) (IUCN).

Nimensä milu on saanut ranskalaisen lähetystyöntekijän ja luontotutkijan Armand Davidin mukaan. Ennen lajin sukupuuttoa hän ehti siirtää niitä suojelualueille.

Daavidinhirviä.
Isto Janhunen / Yle

Nykyisin kaikki tarhoissa elävät milut ovat sukua 11 yksilölle, jotka lisääntyivät Englannissa 1900-luvun alussa.

Koko maailmassa aidatuilla suojelualueilla davidinhirviä arvioidaan olevan noin 2 000 yksilöä.

Talvinen luonto voi olla kohtalokas vasalle

Palaamme milutarhalle toukokuun alkupuolella, kuukausi vasan syntymän jälkeen. Lumihanget ovat jo sulaneet ja milutarhalla on rauha maassa.

Talvi voi olla kuitenkin kohtalokasta aikaa pienelle vasalle. Aluksi sen ainoa selviytymiskeino on painautua tiiviisti maata vasten jos jokin ulkopuolinen vaara uhkaa sitä. Pelkästään lipsuminen polulta paksuun lumikinokseen voi olla kohtalokasta.

Daavidinhirviä.
Isto Janhunen / Yle

Milutarhan liepeillä tiedetään liikkuneen myös petoja. Ahma, ilves, karhu ja susi ovat kiinnostuneita tulokkaista.

Kuukausi sitten syntynyt vasa voi kuitenkin hyvin. Se on selviytynyt ensimmäisestä elinkuukaudestaan eikä laumakaan ole enää niin säikky kuin kuukausi sitten.

Milut päästävät jo lähemmäksi kuvaajankin, tosin varoitushuutojen saattelemana.

Daavidinhirven vasa.
Père David's deer was hunted to extinction in China but few of them survived in Europe. Today there is 2000 deers around the world. All of them lives in captivity, like these who are at a farm in Central Finland. Video: Isto Janhunen / Yle