1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Armenia

Pashinianin kumous onnistui Armeniassa – oppositiojohtaja valittiin pääministeriksi

Katumielenosoitukset saivat vanhan valtapuolueen taipumaan.

Armenia
mies puhuu mikrofoniin
Nikol Pashinian puhuu kannattajilleen mielenosoituksessa toukokuun alussa.Zurab Kurtsikidze / EPA-EFE

Armenian parlamentti on valinnut maan uudeksi pääministeriksi Nikol Pashinianin. Hän oli tehtävään ainoa ehdokas. Opposition kansanedustaja Pashinian johti huhtikuun puolessa välissä alkaneita mielenosoituksia hallitsevaa Republikaanipuoluetta vastaan.

Mielenosoitukset alkoivat, kun maata kymmenen vuotta presidenttinä hallinnut Serž Sargsjan siirtyi pääministeriksi. Valta olisi kuitenkin pysynyt hänellä, koska pääministerin valtaoikeuksia oli lisätty.

Sargsjan erosi pääministerin paikalta viikon sisällä mielenosoitusten vuoksi, mutta hänen puolueensa Republikaanit esti Pashinianin valinnan pääministeriksi toukokuun alussa. Seurauksena oli yhä laajempia mielenosoituksia.

Mielenosoitukset lopetettiin seuraavana päivänä, kun Pashinian oli saanut republikaaneilta lupauksen tuesta vaalissa.

Kompromissi vallasta

Tiistaina iltapäivällä Armenian 105-paikkainen parlamentti valitsi Pashinianin pääministeriksi 59:llä äänellä.

Republikaanipuolue päätyi tukemaan Pashinianin valintaa säilyttääkseen enemmistön parlamentissa. Jos nimittäin pääministeriä ei olisi onnistuttu toisellakaan kertaa valitsemaan, parlamentti olisi pitänyt hajottaa.

Ja jos vaalit olisi pidetty Armenian tämänhetkisessä ilmapiirissä, republikaanit olisivat luultavasti hävinneet. Nyt he sen sijaan voivat estää tämän mahdolliset uudistushankkeet parlamentissa.

Eräiden armenialaisten asiantuntijoiden mukaan ennenaikaiset vaalit ovat tulossa joka tapauksessa.

Korruptiota vastaan

Jerevanin ja muiden kaupunkien kaduille tulleet mielenosoittajat ovat sanoneet kyllästyneensä Sargsjanin hallintoon.

Häntä ja Republikaanipuoluetta syytetään korruptiosta, oligarkkien suosimisesta ja siitä, että kansan elintason nostamiseen ei ole riittänyt kiinnostusta.

– Me teimme vallankumouksen, sanoi Pashinianin valintaa juhlimaan tullut 19-vuotias Karine Balayan uutistoimisto Reutersille.

Armenia on monessa mielessä riippuvainen Venäjästä. Venäjä ei ole puuttunut Armenian vallanvaihtoon muuten kuin kehottamalla hoitamaan asiat ilman väkivaltaa ja lain mukaan.

Pashinian on sanonut jatkavansa tiiviitä suhteita Venäjän kanssa. Näin näyttää käyvän. Presidentti Vladimir Putin onnitteli Pashiniania pian valinnan jälkeen.

Aiheesta muualla:

Nikol Pashinyan: Who is Armenia's protest leader and probable next prime minister (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi