Helsinkiläiset saunahullut rakentavat uutta hirsitemppeliä pilvenpiirtäjien kupeeseen – urbaanin löylyelämyksen kruunaa leijonien karjunta

Kalasatamassa, Korkeasaaren naapurissa, vuodesta 2011 toiminut Sompasaunaseura rakentaa kaikille avoimen laadukkaan hirsisaunan. Viime kesäinen seksuaalinen häirintä Sompasaunalla on johtanut tiukempaan valvontaan.

saunat
Rakennustöitä vetävä Matti Kinnunen seisoo uuden hirsisaunan edessä aurinkolasit päässä.
Uuden hirsisaunan rakennustöitä vetää Matti Kinnunen. "Rakennustyötä ovat sujuneet hyvässä hengessä, eikä mitään ei ole tähän mennessä täytynyt purkaa"Ari Tuhkanen / Yle

Saunan ikkuna-aukoista näkyvät vastarannalla sijaitsevat Katajanokan jäänmurtajasatama ja Uspenskin katedraali.

– Tästä saunasta on Helsingin parhaat näköalat, hehkuttaa rakennusprojektia vetävä Matti Kinnunen Sompasaunaseurasta.

Kiuas tulee saunan keskelle ja lauteet sen molemmin puolin. Löylyihin mahtuu 20–25 ihmistä. Tilan suunnittelussa on otettu huomioon myös liikkumisesteiset.

– Teemme sellaisen saunan, johon pääsee myös pyörätuolilla. Meillä kävi viime kesänä muutama vammainen, kertoo Kinnunen.

Näkymä rakenteilla olevan saunan ikkuna-aukosta. Meri, jäämurtajia, Katajanokan kerrostaloja.
Uuden hirsisaunan lauteilta avautuu näkymä Katajanokalle.Ari Tuhkanen / Yle

Rakennustyöt alkoivat Sompasaaren eteläkärjessä sen jälkeen, kun niin sanottu pullosauna paloi vappuaattoa edeltävänä yönä. Viikon puurtamisen jälkeen hirsirunko on jo pystyssä ja kattolaudat paikallaan.

Leijonat karjuvat päivittäin. Koemme se positiivisena ilmiönä ja viestintänä eläinmaailman kanssa.

Matti Kinnunen

– Peltiseppä on tulossa ottamaan mittoja. Katto valmistuu tällä viikolla. Sitten tehdään lattia ja lauteet. Saunomaan pääsee kesäkuun alussa, arvioi Kinnunen.

Sauna rahoitetaan kulttuuripalkinnolla ja jäsenmaksuilla

Saunaa rakennetaan talkoilla pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin. Ydinryhmässä touhuaa kymmenkunta ihmistä.

– Puhutaan anarkistisaunarakentamisesta, mutta porukassa on normaaleja virkamiehiä, rakennusmiehiä ja opiskelijoita, jotka ovat päivällä sisällä ja viettävät vapaa-ajalla mielellään aikaa ulkona, kertoo Kinnunen, joka on itse maalausliikkeen yrittäjä.

Hökkelin näköinen, lautarakenteinen väliaikainen sauna. Rakennuksen edessä vesiastioita ja polttopuita. Seinässä lukee "ghettosauna" ja "Älä ole typerä".
Talkoolaiset saunovat väliaikaisessa Feeniks-saunassa. Sompasaunaseuran jäsenet rakensivat sen pullosaunan palamisen jälkeen neljässä tunnissa.Ari Tuhkanen / Yle

Sompasaunaseura rahoittaa saunan jäsenmaksuilla, lahjoituksilla ja kulttuuripalkinnolla.

– Olemme saaneet materiaaleja lahjoituksena ja joulukuussa päätimme, että muutama vuosi sitten kaupungilta saatu kulttuuripalkinto käytetään laadukkaampaan saunaan. Osa palkintorahoista on sijoitettu tähän hirsikehikkoon.

Uusi Sompasauna on Kinnusen mukaan tarpeen jatkuvasti kasvavan kävijämäärän vuoksi. Seuralla on jäseniä parisataa. Heidän lisäkseen saunomassa käy satunnaisia kävijöitä ulkomaita myöten.

– Jotkut tulevat kuulemma saunomaan suoraan lentokentältä. Ovat löytäneet meidät sosiaalisesta mediasta, kertoo Kinnunen.

Turisteja säväyttää erikoisen saunaelämyksen lisäksi kivenheiton päässä sijaitsevan Korkeasaaren leijonien karjunta.

– Leijonat karjuvat päivittäin. Koemme se positiivisena ilmiönä ja viestintänä eläinmaailman kanssa. Moni turisti ei tiedä, että ollaan ihan eläintarhan vieressä ja hämmästyy näitä ääniä, Kinnunen naurahtaa.

Seksuaalisessa häirinnässä on nollatoleranssi

Sompasauna on sekasauna, miehet ja naiset saunovat yhdessä. Uimapuvun käyttö on vapaaehtoista ja useat saunovat alasti. Tämä aiheutti viime kesänä paljon keskustelua herättäneen kohun seksuaalisesta häirinnästä Sompasaunassa. Siitä kirjoitti heinäkuussa Helsingin sanomat (siirryt toiseen palveluun) .

Yksi tärkeä sääntö on: Älä ole typerä! Se pätee muutenkin elämässä, mutta erityisesti Sompasaunalla.

Tuomas Tanner

Kävijämäärään nähden häirintä on Sompasaunaseuran puheenjohtaja Tuomas Tannerin mukaan marginaalinen ilmiö, mutta täysin häirinnästä ei ole Sompasaunalla päästy.

– Pari viikkoa sitten saunassa itseään muiden nähden kosketelleelle annettiin porttikielto, kertoo puheenjohtaja Tanner.

Muille saunojille ei aiheutunut tilanteessa Tannerin mukaan uhkaa, mutta miessaunojan käytös koettiin epämiellyttäväksi ja siihen puututtiin heti, kun se huomattiin.

– Mies otettiin puhutteluun ja hallitus päätti kokouksessaan samana iltana, että henkilölle annetaan välittömästi elinikäinen porttikielto, Tanner kertoo.

Harmaa roskalaatikko, jonka ympäri on sidottu kettingit. Laatikon kyljessä lukee tölkit.
Pullojenkeräys on Sompasaunaseuralle merkittävä rahankeräysmuoto. Kinnusen mukaan seura sai pulloista viime vuonna noin 2000 euroa. Viikko sitten palanut niin kutsuttu pullosauna rahoitettiin nimenomaan pulloista ja tölkeistä saaduilla rahoilla.Ari Tuhkanen / Yle

Kyseinen tapaus on puheenjohtaja Tannerin mukaan ainoa viime kesän jälkeen ja hän korostaa, että Sompasaunassa on poikkeuksetta rauhallista ja mukavaa saunoa.

– Täällä on hyvin turvallinen olla kaikilla sukupuolilla ja sukupolvilla. Omat lapsenikin käyvät täällä saunomassa, kertoo Sompasaunaseuran puheenjohtaja Tuomas Tanner.

Maalauksessa hylje pitää sylissään kylttiä, jossa lukee "Sompasauna"
Sompasaunalla säännöllisesti käyvän taiteilijan maalaama teos koristaa väliaikaisen Feeniks-saunan seinää.Ari Tuhkanen / Yle

Vakiokävijät valvovat ja opastavat

Saunaseura pyrkii estämään seksuaalisen häirinnän vakiokävijöiden valvonnalla. Tanner kertoo, että säännöllisesti saunomassa käyvät toivottavat ihmiset tervetulleiksi ja kertovat, miten alueella tulee käyttäytyä.

– Joskus ehkä oli sellainen käsitys, että Sompasauna on vapaa kaikille ja paikka ilman sääntöjä, mutta niin ei todellakaan ole enää. Yksi tärkeä sääntö on: Älä ole typerä! Se pätee muutenkin elämässä, mutta erityisesti Sompasaunalla, toteaa Tanner painokkaasti.