Maastopyöräilyn ystäville ilouutisia: Repoveden ulkoilureitti uudistuu

Reitillä on paljon vanhaa ja suojeltua metsää, jonka siimeksessä voi patikoida, maastopyöräillä, lumikenkäillä ja vaellushiihtää.

Kuntoreitit
Anonyymi kuva maastopyöräilijästä.
Esa Huuhko / Yle

Pitkien neuvottelujen jälkeen Kouvolan ja Mäntyharjun alueelle on avautumassa uudistettu yhtenäinen ulkoilureitti. Niin sanotun Reporeitin pituus on noin 40 kilometriä.

Reitti yhdistää Repoveden alueen polut Mäntyharjun alueen reitistöön. Kouvolan puolella reitti kulkee osittain vanhaa ulkoilureittiä pitkin, jonka linjausta muutetaan nykyistä helppokulkuisempaan maastoon. Reitillä on mahdollista maastopyöräillä, lumikenkäillä ja vaellushiihtää.

– Entinen reitti palveli vain patikoijia ja hyväkuntoisia sellaisia, koska korkeuserot olivat suuret. On ulkoilijoita, joilla ei polvi nouse niin korkealle, ja heille uudistettu reitti mahdollistaa niin sanottua esteetöntä ulkoilua. Lisäksi maastopyöräily on lisääntynyt ja haluamme vastata kysyntään tekemällä reitistä kelvollisen maastopyöräilyyn, sanoo Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Kinnunen.

Reporeitti kulkee Repoveden kansallispuistosta Sepänkylään ja sieltä Mouhuun, joka sijaitsee Etelä-Savon ja Kymenlaakson rajalla. Mouhusta reitti jatkuu edelleen Mäntyharjulle saakka. Mäntyharjun puoleinen osuus reittiä on valmistunut jo vuonna 2014.

Uudet laavut Pitkälammelle ja Särkilammille

Uuden reitin suunnitelman on laatinut Kymenlaakson virkistysalueyhdistys. Suunnitelman mukaan reitissä on myös ympyräreittimahdollisuus Pitkälammen, Särkilammen ja Orilammen kautta takaisin Repoveden alueelle.

– Tämä on niin sanottu Repoveden pohjoinen kierros. Ennen ei ole ollut tällaista pitkän ympyräreitin mahdollisuutta maastopyöräilijöille. Maastopyöräilijöiden kannalta tällä reitillä yhdistyvät teknisesti vaativat osuudet tasaisempaan polkuajamiseen niin, että tieosuuksia on vähän, sanoo Jukka Kinnunen.

Kouvolan puolella kulkevan reitin pituus on noin 18 kilometriä.

Kouvolan puolelle on tarkoitus rakentaa uudet laavut Pitkälammen eteläpäähän ja Särkilammille. Sekä reitin että taukopaikkojen rakentamistyöt ajoittuvat vuosille 2018 ja 2019.

Reitin rakentaminen maksaa yli 100 000 euroa

Reporeitin toteuttamisesta vastaa Kymenlaakson virkistysalueyhdistys. Reitin tekeminen maksaa yhteensä yli 100 000 euroa. Kouvolan kaupunki toimii hankkeen osarahoittajana, rakennuttajana sekä reitin haltijana.

Kaupungin omarahoitusosuus reitin toteuttamiselle on noin 43 000 euroa.

Reporeitin Kouvolan osuudella on useita maanomistajia, joista isoimpien UPM-Kymmene Oyj:n ja Oy Woikoski Ab:n kanssa on päästy sopimukseen maiden käytöstä ulkoilureittiä varten. Muutaman yksittäisen maaomistajan kanssa ovat neuvottelut vielä kesken.

Kouvolan kaupungin ja Oy Woikoski Ab välinen sopimus ulkoilureitin käyttöoikeuksista allekirjoitetaan ensi maanantaina.