1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Yritys voi valita itselleen kokeneemman yrityksen sparraajaksi – Satakunnan neuvontapalvelusta vaihtelevia kokemuksia

Yritysten välinen mentorointi on Satakunnassa tehty mahdollisimman helpoksi. Neuvoja kaipaava yritys voi itse valita kokeneemman yrityksen verkkosivulta.

Jari Jalonen työstää puusta tehtäviä koruja. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Raumalaiset Jari Jalonen ja Marja Tervaselkä-Jalonen perustivat uuden yrityksen muutama vuosi sitten. He valmistavat puisia koruja.

Työnjako on selvä: Jari työstää puut autotallissa ja Marja viimeistelee korut kotitalon huoneessa.

Korujen valmistusprosessi hoituu yrittäjien omalla ammattitaidolla, mutta tuotteiden markkinointiin ja myyntiin nuori yritys kaipaa apua. Pariskunta onkin ottanut yhteyttä mentorointia tarjoavaan yritykseen.

– Olemme käyneet tähän mennessä yhden keskustelutuokion mentorin kanssa. Se oli tosi hyödyllistä, Jari Jalonen sanoo.

Oman mentorin voi valita verkosta

Satakunnassa yrittäjien välinen mentorointi on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Satakunnan Yrittäjät on käynnistänyt runsas vuosi sitten hankkeen, jonka nimi on Kilpailuetua vertaistukea hyödyntämällä. Siinä yrittäjällä, yrittäjäksi aikovalla tai opiskelijalla on mahdollisuus löytää itselleen tarpeisiinsa soveltuva mentori.

Netistä löytyy sivusto, josta yrittäjä tai sellaiseksi aikova voi valita itselleen oman mentoriyrityksen. Tarjolla on noin 30 vapaaehtoista mentoriyritystä Satakunnan eri puolilta. Niistä osa on saanut jo useita yhteydenottoja. Mentorit löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Leena Roskalan johtama Kumppania Oy on yksi mentoriksi ilmoittautuneista yrityksistä. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Yksi mentoreista on porilainen viestintätoimisto Kumppania Oy. Sen toimitusjohtaja Leena Roskala kertoo, että neuvoja kaipaavilta yrityksiltä on tullut yhteydenottoja jo melko runsaasti. Hänen mukaansa keskusteluissa on käyty läpi muun muassa yrittämistä yleensä, viestintää ja markkinointia.

– Hyvin erilaiset keskustelut jokaisen yrittäjän kanssa, Roskala lisää.

On tullut esiin juuri sellaisia asioita, joihin tarvitsemme apua.

Jari Jalonen ja Marja Tervaselkä-Jalonen

Kaikille mentoreille yhteydenottoja ei ole tullut yhtä paljon, osalle ei lainkaan. Nämä mentorit hämmästelevätkin, miksi kokeneemman yrityksen neuvoja ei ole vielä kaivattu.

Kaikki mentoriksi ilmoittautuneet yritykset ovat kuitenkin innokkaita jakamaan vuosien saatossa kertynyttä tietoa ja kokemusta, esimerkiksi asiakaspalvelusta tai eläkkeistä. Palvelu on ilmaista.

Jari Jalonen ja Marja Tervaselkä-Jalonen tutkivat mentoriltaan saamaansa työkirjaa. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Jari Jalonen ja Marja Tervaselkä-Jalonen ovat saaneet omalta mentoriltaan neuvojen lisäksi myös kotiläksyjä. Läksynä on ollut muun muassa työkirja, johon yrittäjät kirjoittavat ajatuksiaan yrittäjyydestä. Paperille kirjaaminen on selventänyt päämäärää ja tuonut myös uutta näkökulmaa yrittämiseen.

– Kyllä se on ollut hyödyllistä. On tullut esiin juuri sellaisia asioita, joihin tarvitsemme apua, yrittäjäpariskunta sanoo.