1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iran vakuuttaa Trumpin päätöstä odotellessa: Olemme valmiit kaikkeen

Iran on kommentoinut mahdollista Yhdysvaltain vetäytymistä Iranin ydinsopimuksesta maltilliseen sävyyn, mutta tavallisia ihmisiä se huolettaa.

Iran
rouhani
Iranin presidentti Hassan Rouhani.Iranin presidentinvirasto

Iranin johto on vakuuttanut maansa selviävän kaikesta, mitä Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta päättää. Presidentti Donald Trumpin odotetaan ilmoittavan illalla, irtoaako Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta vai ei.

Sopimus on tehty vuonna 2015 Iranin ja toisaalta Yhdysvaltain, EU:n, Kiinan, Venäjän, Britannian, Ranskan ja Saksan välillä. Sen tarkoitus on saada Iran luopumaan ydinaseen kehittämisestä. Vastapainoksi Iranille asetettuja talouspakotteita on purettu.

Presidentti Trump on moittinut sopimusta huonoksi muun muassa siksi, että se ei koske ohjusten kehittämistä.

Iranin varapresidentti Eshaq Jahangiri sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Iran on valmis kaikkiin mahdollisiin seurauksiin. Hän torjui ajatuksen sopimuksen neuvottelemisesta uusiksi.

– Maailman suurin valtio huutaa ettei hyväksy sitä. Olisi lapsellista neuvotella sen maan kanssa uudelleen, hän sanoi Yhdysvaltoja tarkoittaen.

naisia teheranissa
Iranilaisten talous saattaa kärsiä, jos Yhdysvallat eroaa ydinsopimuksesta.Abedin Taherkenareh / EPA-EFE

"Mahdollisesti joitakin vaikeuksia"

Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi öljyalan kokouksessa Teheranissa, että Iran saattaa kohdata joitakin vaikeuksia parin kolmen seuraavan kuukauden aikana. Hän vakuutti Iranin selviävän niistä.

Iranin keskuspankin johtaja Valiollah Seif puolestaan sanoi, että Trumpin päätös ei aiheuta merkittäviä ongelmia Iranin taloudelle.

Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani sanoi, että Yhdysvaltain irtoaminen sopimuksesta yhdistäisi iranilaisia.

Valuutan arvo putoaa

Monia muita Trumpin päätös huolettaa. Iranin valuutta rial on jo valmiiksi alamäessä ja sillä käydään mustan pörssin kauppaa Iranissa. Kadulla dollari maksaa 66 000 rialia, kun sen virallinen arvo on 42 000 rialia. Valuuttaa pakenee maasta.

Viime talvena Iranissa oli laajoja mielenosoituksia huonon taloustilanteen ja työttömyyden vuoksi.

öljymessut
Teheranin öljymessuilla kerrotaan olevan muita vuosia hiljaisempaa.Abedin Taherkenareh / EPA-EFE

Trumpin lausuntojen luoma epävarmuus on jo saanut Iranin markkinoille aikovat yhtiöt varovaisiksi. Pankit eivät uskalla rahoittaa investointeja Iraniin, koska Yhdysvallat saattaa palauttaa pakotteet.

Kansa ei ole ydinsopimuksen hyötyjä nähnyt. Myöskään Iranin johdon yritykset uudistaa taloutta eivät ole juuri edenneet.

Vanhoilliset hyötyisivät

Yhdysvaltain lähtö ydinsopimuksesta heikentäisi Iranin maltillista presidenttiä Hassan Rouhania ja vahvistaisi vanhoillisia piirejä. Poliittiset tarkkailijat muistuttavat, että Rouhani on pannut koko uransa ydinsopimuksen ja siita toivotun talouskasvun varaan.

Jo Trumpin ilmoituksen alla vanhoilliset johtajat ovat korottaneet ääntään. Korkeassa oikeuslaitoksen virassa oleva Mohammad Javad Larijani torjui presidentti Rouhanin ajatuksen, että Iran voisi jäädä sopimukseen vaikka Yhdysvallat lähtisikin.

– Se olisi vakava virhe, sanoi Larijani.

Eräs vanhoillinen uskonoppinut puolestaan muistutti korkeimman johtajan ajatolla Ali Khamenein jo ammoin ennustaneen että ydinsopimus tulee romahtamaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi