Maitotilin lasku leikkaa tuottajaperheen palkasta jopa kolmanneksen – MTK:n aluepomo haukkuu kaupan, joka torjuu kritiikin

Valio laski tuottajalle maksettavan maidon litrahintaa toukokuun alusta 2,5 sentillä. Maitotilalle lasku voi tehdä suuren loven.

Kotimaa
Kangasniemeläiset Tuomas Laitinen ja Maisa Juntunen maitotilansa navetassa lehmien keskellä.
Tuomas Laitinen ja Maisa JuntunenEsa Huuhko / Yle

Ollinahon maitotilalla Kangasniemellä navetan sosiaalitilaan sijoitettu suuri tietokoneen näyttö kertoo, että kaikki on navetassa hyvin. Kaikki 60 lypsävää ovat käyneet ajallaan robotin lypsettävänä, lypsäneet oikean määrän maitoa ja saaneet rehumäärän, jonka robotti annostelee muun muassa lypsettyyn maitomäärän ja eläimen painon perusteella.

Tuomas Laitinen ja Maisa Juntunen jättivät some-konsultin ja elokuvasuunnitelijan työt Helsingissä neljä vuotta sitten ja siirtyivät viljelemään Tuomaksen kotitilaa. Kaksi vuotta sitten vanha 20 lehmän parsinavetta korvattiin uudella pihattonavetalla ja robotilla.

Yli 600 000 euroa maksanut investointi tarkoitti sitä, että vanhemmat sekä 8- ja 3-vuotiaat lapset tulevat elämään 400 vuotta vanhalla sukutilalla pitkään.

Huhtikuun lopulla tuottajien omistaja osuuskunta Valio lähetti postia, jota oli osattu ounastella. Tuottajahinta putosi toukokuun alussa 2,5 sentillä litralta. Ollinahossa tilistä lähtee vuositasolla vajaat 15 000 euroa.

– Oli me osattu pudotukseen hieman varautua, mutta oli se yllätys, että se näinkin suurena tuli, Tuomas Laitinen myöntää.

Kangasniemeläiset maitotilan yrittäjät Tuomas Laitinen ja Maisa Juntunen.
Esa Huuhko / Yle

Perheessä on laskettu, että vyötä pitää kiristää. Vuotuisesta noin 300 000 euron liikevaihdosta häviää viitisen prosenttia, mutta kustannustaso pysyy entisellään tai nousee.

– Se on kolmannes meidän työtulosta eli palkasta. Se mikä jää menojen ja lainan lyhennysten jälkeen, Tuomas Laitinen laskee.

Nuoret yrittäjät ovat jo käyneet tiukalla kammalla läpi tilan menot ja yrittäneet löytää mahdollisia säästökohteita.

– Kun aikoinaan teimme investointipäätöksen, laskelma perustui silloiseen maidon hintaan, joka oli aika lähellä tätä uutta eli emme me ihan tyhjän päälle putoa.

Laitisten tilan tulotaso kohoaisi helposti yhdellä ratkaisulla. Tila tuottaa luomukelpoista maitoa, mutta luomumaito joudutaan pumppaamaan tavanomaisen maidon sekaan. Luomumaidosta maksetaan tuottajalle selkeästi parempi hinta.

– Tällä seudulla on niin vähän luomumaitotiloja, ettei keräily kannata, Tuomas Laitinen harmittelee.

Maisa Juntunen uskoo, että säästöjä on löydettävissä vielä viljelijöiden välisellä yhteistyöllä. Uskoa maidon tuotannon tulevaisuuteen vielä riittää.

– Uskon vakaasti, että kotimaisella elintarviketuotannolla on tulevaisuutta, mutta jotain pitää asioille tehdä. Minusta kuluttajat ja tuottajat ovat liian etäällä toisistaan. Kuluttajat eivät tiedä miten ja mitä tiloilla tuotetaan. Itsekään en kaupunkilaistyttönä tiennyt mitä maitotilalla tehdään ennenkuin tulin ensimmäistä kertaa käymään tällä meidän tilalla, Maisa Juntunen kertoo.

Vesa Kallio
MTK:n Etelä-Savon alueen toiminnanjohtaja Vesa KallioEsa Huuhko / Yle

MTK:n aluepomo ripittää kauppaa

Maataloustuottajien etujärjestön MTK:n Etelä-Savon alueen toiminnanjohtaja Vesa Kallio pitää maitotilojen ahdinkoa todellisena. Monilla tiloilla mietitään jopa lopettamista.

– En ole ennustaja, mutta tahti taitaa olla kaksi tilaa viikossa pelkästään Etelä-Savon alueella viimeisen vuoden aikana.

Kallion mukaan maidon tuottajahinnan laskun taustalla on useita samanaikaisesti vaikuttavia syitä. Yhteistä niille on se, että kaikki lisäävät maidon määrää yhteisillä markkinoilla. Ylitarjonta painaa hintoja alaspäin.

– Venäjä-pakotteet vaikuttavat edelleen, samoin tuotantokiintiöiden poistuminen EU-tasolla. Lisäksi unionin aiemmin varmuusvarastoon ostama maitojauhe on tulossa päiväysten vanhemisen takia markkinoille.

Kallio moittii tilanteesta myös päivittäistavarakauppaa.

– S- ja K-ryhmä hallitsevat yli 80 prosentilla elintarvikekauppaa. Ne pystyvät aika tavalla sanelemaan mitä ne ostavat ja mihinkä hintaan. Kuluttaja maksaa elintarvikkeista riittävästi, mutta liian suuri osa jää kaupan kassaan, Kallio väittää.

Maitotilan yrittäjä Tuomas Laitinen katsoo tietokoneelta lypsyn tietoja.
Esa Huuhko / Yle

Ministeri: Heikko kannattavuus riski huoltovarmuudelle

EU:ssa ja Suomessa valmistellaan parhaillaan lainsäädäntöä, jolla pyritään puuttuman elintarvikemarkkinoiden epäterveeksi väitettyyn kilpailutilanteeseen. Maa-ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan tahtotila on EU:ssa yhteinen.

– Ei voi olla yhtä tahoa, joka voi vahvan neuvotteluaseman takia sanella yksinoikeudella kaikki muiden ketjun osien toimintaedellytykset. Kauppa on aivan ylivertaisessa asemassa elintarvikeketjussa. Siihen tarvitaan itsesääntelyn lisäksi viranomaistaho, Jari Leppä sanoo.

– Myös elintarvikkeiden huoltovarmuuden osalta suurin riskitekijä on maatalouden heikko kannattavuus.

Tuomas Laitinen ajaa heinää maitotilansa navetassa.
Esa Huuhko / Yle

S-ryhmä torjuu kritiikin

S-ryhmän hankintajohtaja Jari Simolin kiistää väitteet vähittäiskaupan liian suuresta siivusta elintarvikeketjussa.

– Kauppa toimii täysin markkinatalouden ehdoilla sekä vähittäismarkkinassa että tukkumarkkinassa. Me kilpailemme asiakkaista kaupassa ja meijerit kilpailevat taas meidän suuntaan. Ei S-ryhmän kate ole korkea Euroopan mittakaavassa, Simolin sanoo.

Simolin sanoo ymmärtävän hyvin maitotilallisen tuskan. S-ryhmä vakuuttaa olevansa valmis ostamaan nykyistä enemmän Kotimaista-merkin alla myytäviä privat label -tuotteita kuten jukurtteja ja juustoja.

– Suomalaista maitoa viedään pienen katteen maitojauheena ulkomaille, kun me voisimme käyttää sitä private label -tuotteina.

Suomalainen tuottaja jälkitilistä riippujen maidosta reilut 35 senttiä litralta. Jari Simolinin mukaan kauppa ei voi kommentoida omaa osuuttaan maitolitrasta kilpailusyistä.

– Mutta olemme tinkineet katteestamme merkittävästi halpuuttamisen yhteydessä. Toimimme tehokkaasti pienellä marginaalilla, S-ryhmän hankintajohtaja vakuuttaa.

Korjattu 11.5.2018 kello 10:40: Lisätty nolla investoinnista kertovan summan perään. Navettainvestointi maksoi 600 000 euroa.