Hyppää sisältöön

Analyysi: Trumpin Iran-korvaan kuiskutellaan huutaen – Israelin Netanjahulta valuu julki joka päivä uusi "paljastus"

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kiihdyttänyt Iranin-vastaisia lausuntojaan viime aikoina. Niiden kohdeyleisö on Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, arvioi ulkomaantoimittaja Marika Kataja.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei säästänyt kirjasinkokoa syyttäessään Irania valehtelijaksi 30. huhtikuuta. Kuva: Jim Hollander / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei varsinaisesti ole koskaan peitellyt inhoaan Iranin ydinsopimusta vastaan. Trump on luonnehtunut kesällä 2015 saavutettua sopimusta kaikkien aikojen huonoimmaksi diiliksi.

Iranin ydinsopimuksen vastustajia on presidentin lähipiirissäkin riittämiin. Monet Trumpin turvallisuusneuvonantajat ovat avoimesti tuoneet kantansa esille.

Merkittävin Iranin ydinsopimuksen vastustaja on kuitenkin ollut Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu – jo vuosien ajan. Netanjahu puhui kiivaasti Iranin ydinsopimusta vastaan Yhdysvaltain kongressissa 2012 ja esitteli YK:lle sarjakuvamaista piirrosta Iranin lähes valmiista ydinpommista.

Viime viikkojen aikana Netanjahu on kiihdyttänyt paljastustensa sarjaa Iranin salaisista toimista Lähi-idässä. Hänen viestinsä on suunnattu selvästi kohti Donald Trumpia, jonka takaraja päättää Yhdysvaltain jatkamisesta Iranin ydinsopimuksessa läheni päivä päivältä.

Trumpin on määrä kertoa Yhdysvaltain kannasta tänään tiistaina.

Netanjahun teatraalisin ulostulo oli viime viikon maanantaina. Israelin puolustusministeriössä pidetyn näyttävän tiedotustilaisuuden aluksi Netanjahu kertoi kissankorkuisilla kirjaimilla, että Iran valehteli.

Tämän jälkeen Netanjahu esitteli 55 000 salaista asiakirjaa, jotka tiedustelu oli saanut haltuunsa Iranista. Kyseessä olivat hänen mukaansa Iranin ydinohjelman vanhat arkistomateriaalit. Netanjahun mukaan niistä paljastui, kuinka Iran oli valehdellut väittäessään, ettei sillä ole koskaan ollut ydinohjelmaa.

Koko asiassa oli vain yksi pieni ongelma: asia on ollut tiedossa jo vuosikausia. Osa materiaalista oli jopa esitetty Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle vuosikymmen sitten. IAEA:n entinen apulaispääjohtaja Olli Heinonen vahvisti sanomalehti Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että osa dokumenteista on ollut tiedossa jo 2005. IAEA on jopa julkaissut osan niistä 2011.

Dramatiikasta huolimatta Netanjahu ei siis esittänyt todisteita siitä, että Iran olisi rikkonut 2016 voimaan tullutta sopimusta. Materiaalista ei myöskään ole selvinnyt mitään uusia todisteita, jotka todistaisivat Iranin jatkaneen ydinohjelmaansa 2003 jälkeen.

Abbas Araghchi, Iranin ydinsopimuksen pääneuvottelija ja varaulkoministeri, kutsui Netanjahun ulostuloa "erittäin lapselliseksi ja jopa naurettavaksi näytelmäksi". Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin mukaan Netanjahu on jatkuvasti kuin "poika, joka huutaa turhaan sutta".

Netanjahun näytöksellä oli vain yksi yleisö: Donald Trump.

Tällä viikolla Israel on jatkanut jyrkkiä lausuntojaan Iranista ja sen liittolaisista. Osa viesteistä on ollut suoranaista pelottelua. Sunnuntaina israelilaislehdet paljastivat tiedustelutietoja, joiden mukaan Iran suunnittelee lähiaikoina ohjusiskuja Israeliin Syyrian maaperältä Hizbollahin avustuksella.

Seuraavana päivänä Israelin energiaministeri Juval Steinitz uhkasi Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia surmaamisella, jos Iran hyökkää Israeliin Syyriasta. Lisäksi opetusministeri Naftali Bennett sanoi, että Israel pitää Libanonin suvereenia valtiota suoraan vastuullisena Hizbollahin teoista.

Viimeksi tänään Netanjahu paljasti, että Iran haluaa sijoittaa "erittäin vaarallisia aseita" Syyriaan tarkoituksenaan tuhota Israelin valtio.

Tiedustelutietojen paikkaansapitävyyttä on vaikea arvioida, ja kiistaton totuus on, että Iranin tukema Hizbollah on iskenyt Israelia vastaan sekä Libanonista että Syyriasta. Joka tapauksessa päivittäin putkahtelevat paljastukset juuri Yhdysvaltain ydinsopimuspäätöksen alla herättävät epäilyksiä vähintään paljastusten ajoituksesta.

Arvostelijat ovat syyttäneet Israelia tekopyhyydestä, sillä maalla itsellään on salainen ydinohjelma. Israelilla arvioidaan olevan 100–400 ydinkärkeä eikä se ole itse ratifioinut ydinsulkusopimusta.

Monet ovat muistuttaneet myös siitä, kuinka Netanjahu kiivaasti varoitteli Yhdysvaltain poliitikkoja Irakin Saddam Husseinin joukkotuhoaseohjelmasta, joka uhkasi Lähi-itää ennen 2003 Irakin sotaa. Nuo puheet Irakin joukkotuhoaseista ovat sittemmin osoittautuneet virheellisiksi.

Ja sitäpaitsi myös Israelissa monet turvallisuusasiantuntijat pitävät Iranin ydinsopimuksen jatkamista parempana vaihtoehtona kuin sen romuttamista. Esimerkiksi entinen pääministeri Ehud Barak on puolustanut sitä.

Barak toimi puolustusministerinä 2009–2013, kun ydinsopimusta laadittiin. Tuolloin Barak oli jopa Netanjahua kiivaampi sopimuksen vastustaja. Viime viikolla julkaistun haastattelun mukaan (siirryt toiseen palveluun) Barak kuitenkin pitää nykyisin sopimusta käytännön toimena, jota ei ole syytä purkaa.

Israelin asevoimien komentajan Gadi Eisenkotin mukaan sopimus toimii ja se on lykännyt Iranin mahdollista pommia 10–15 vuoden päähän. Myös Israelin sisäisen tiedustelupalvelun Shin Betin aiempi johtaja Carmi Gillon on sanonut, että ydinsopimus – vaikka se ei olekaan täydellinen – on häivyttänyt Iranin ydinaseen uhkan Lähi-idästä.

Kenraalimajuri Amos Gilad puolestaan on sanonut Yhdysvaltain vetäytymisen ydinsopimuksesta hyödyttävän enemmän Irania kuin Israelia. Ja niin edelleen. Jopa Israelin omat turvallisuusasiantuntijat arvostelevat Netanjahua yksivaltaisista lausunnoista, joilla hän on pyrkinyt vaikuttamaan Trumpin päätökseen.

.
.