Sahayritys keskeytti poikkeuksellisesti puun oston – metsänomistajatkin myöntävät, että hinta alkaa olla tapissaan

Metsänomistajat pitävät Junnikkalan sahan toimintaa hyvänä keskustelun avauksena.

puukauppa
Tukkipuuta sahalla.
Esa Huuhko / Yle

Jo puolitoista vuotta kestänyt tukkipuun hinnannousu hiertää saha-alan yrityksiä. Kalajokinen Junnikkalan Saha ilmoitti tiistaina poikkeuksellisesta toimesta: yritys lopettaa puun oston metsänomistajilta ainakin toukokuuksi.

– Viime keväästä tukkipuun hinta on noussut 15 prosenttia. Jos kehitys jatkuu, sahojen talous painuu tappiolle, sanoo toimitusjohtaja Kalle Junnikkala.

Vielä toistaiseksi sahan kannattavuus näyttää hyvältä, mutta syksyllä tilanne muuttuu vaikeaksi, jos suunta jatkuu.

– Lähellä ollaan sitä hullua aikaa, missä oltiin 10 vuotta sitten. Nyt tukkipuu maksaa 65 euroa kuutiolta pohjalaismaakunnissa. Mutta samalla lopputuotteiden hinnat ovat neljänneksen matalammalla.

Suomen kymmenen suurimman sahan joukkoon kuuluva Junnikkala pitää raaka-ainemarkkinoita vääristyneinä ja ylikuumentuneina. Toimitusjohtajan mukaan kuitupuuta käyttävä selluteollisuus hyötyy tilanteesta.

– Kuitupuukauppaa käydään tukkipuun kustannuksella. Sahojen käyttämän tukkipuun hinta teki keväällä taas harppauksen ylöspäin. Kuitupuun hinta on noussut vain viitisen prosenttia vuodessa. Tähän epäsuhtaan halutaan korjaus, kertoo Junnikkala.

Vaikka kalajokinen saha lopettaa puun oston, kuluttajille se ei vielä näy. Puuta riittää varastossa jopa syyspuolelle asti. Yritys kykenee ainakin toistaiseksi tuottamaan lautaa, lankkua ja talojen ulkoverhoilupaneeleita normaalisti.

Raaka-aineen ja lopputuotteen hinta eivät nouse samassa suhteessa

Metsänomistajat Keskipohjan johtaja Juha Laitinen pitää Junnikkalan sahan ilmoitusta puun oston keskeyttämisestä hyvänä keskustelun avauksena siitä, että raaka-aineen ja lopputuotteen hinta eivät ole nousseet samassa suhteessa.

Laitinen toteaa, että tukkipuun hinta reagoi kysynnän kasvuun voimakkaammin kuin kuitupuun. Tällaisissa tilanteissa tukkien hinnat nousevatkin useasti kipurajoille. Metsänomistajille tilanne on otollinen.

– Tämä on hyvä signaali metsänomistajille siitä, että puun hinta on oikeasti hyvällä tasolla. Nyt kannattaa puuta tarjota myyntiin. Ei tämä kuitenkaan niin dramaattinen uutinen ole kuin voisi kuvitella, että Junnikkala lopettaisi kokonaan puun oston, toteaa Metsänomistajat Keskipohjan johtaja Juha Laitinen.

Metsänomistajatkin myöntävät, että puun hinta alkaa olla tapissaan.

– Ei lopputuotemarkkikoilla ole varaa siihen, että mentäisiin vuoden 2007 hinnannousuun, mutta nyt kyllä olemme kymmenen vuoden aikajänteellä huippusuhdanteessa, myöntää Laitinen.

Laitila arvioi, että puukauppa on käynyt tämän vuoden puolella noin Keski-Pohjanmaalla 30 prosenttia edellisvuotta vilkkaammin. Tosin pohjalaismaakunnissa oli viime vuonna hieman vaisumpaa, kun osassa maata tahkottiin hakkuuennätyksiä.

Julkitulolla toivotaan muita sahoja mukaan

Miksi sitten hintaneuvottelua käydään julkisuudessa?

– Tämä on yhdenlainen tapa avata peliä. Päätettiin nostaa asia pöydälle, ehkä saadaan myös muita yrityksiä mukaan. Keskustelua on jo syntynyt, sanoo toimitusjohtaja Junnikkala.

Junnikkala on tehnyt vuosittain investointeja parantaakseen tehokkuutta ja voidakseen selvitä alan vaihteluista. Nyt ollaan kuitenkin kipurajalla.

Junnikkalan toiminta-alue ulottuu Oulujoen pohjoispuolelta ruotsinkieliselle Pohjanmaalle. Yhtiöllä on saha- ja lämpölaitokset Kalajoella ja Oulaisissa. Työntekijöitä on 150.

Yhtiö laskee tuovansa toimeentuloa 400 henkilölle.