1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muuttolinnut

Lämpöaalto polttelee jo lintuharrastajia: ”Viikonloppuna tulee oikea rynnistys”

Lintuharrastajat ennustavat tulevasta viikonlopusta kevään kuuminta muuttosesonkia. Hyönteissyöjät, kahlaajat ja vesilinnut kolkuttelevat jo pohjoisen portilla isoina massoina.

Myös kahlaajien odotetaan muuttavan pohjoiseen viikonlopun lämpöaallon myötä suurin joukoin. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Lintumuutto on ollut jonkinlaisessa vauhdissa hyvän aikaa. Lapissa asti on jo bongattu pitkälle toistasataa muuttolintulajia. Eli lajeja on, mutta ei vielä kovin hurjasti yksilöitä. Isot massat lintuja ovat nyt vihdoin tulossa voimakkaan lämpöaallon myötä.

Viikonlopulle ennustetaan kesäisiä lämpölukemia koko Suomeen ja myös Lappiin. Samalla leppeä etelätuuli saattelee muuttolintuja niiden pitkällä matkalla pohjoiseen.

– Muutto on edennyt kyllä kevään aikana, mutta pellot ja muut paikat ovat olleet pitkään lumisia. Kevät on aavistuksen verran myöhässä viime vuosiin verrattuna. Nyt kun tällä tavalla lämpenee, niin kyllä tässä ihan kunnon muuttorysäystä odotellaan, Lapin lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri Esko Nevala sanoo.

– Hyönteissyöjistä on pääjoukot tulematta ja kahlaajat ovat vielä loistaneet poissaolollaan. Myös erittäin yleistä lajia eli pajulintua odotellaan vielä, Nevala sanoo.

Tiiraa tiiraa sulan reunassa, peippoa pellon laidassa

Lintutarkkailijan parasta aikaa on kun maastossa on vielä vähän lunta ja vesistöissä jonkin verran jäätä. Silloin linnut kertyvät pälviin, sulapaikkoihin ja tulviville jängille. Eri lajeja on silloin helpompi bongata kuin myöhemmin, kun linnut ovat levinneet laajemmille alueille.

– Tällä hetkellä peltoaukeat ja niiden reunat ovat erinomaisia paikkoja, joissa on mahdollista nähdä useampia lajeja. Siellä on metsässä olevia lajeja, rastaita ja muita, ja kun hyönteissyöjät tulevat, yhdellä peltoaukealla voi olla eri lajeja jopa useita kymmeniä, Lapin lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri Esko Nevala sanoo.

Parhaiten eri lintulajeja näkee kun kulkee erilaisissa paikoissa kiikaroimassa. Sorsalintuja näkee avovesillä, kahlaajia mutakoissa, matalikoilla ja jängillä, pikkulintuja metsissä ja pusikoissa.

– Myös auenneet vesistöt ja sulapaikat, joista linnut voivat saada ravintoa ovat loistavia paikkoja tarkkailuun, Nevala sanoo.