1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuntomessut

Porin asuntomessualueen ensimmäiset talot jo valmiina – yleisölle esitellään kesällä tiivistä, modernia kaupunkiasumista

Tämän kesän asuntomessualue on totuttua napakampi. Pihat ovat pieniä ja talot tiiviisti toinen toistensa viereen rakennettuja. Järjestäjän mukaan alue kuvastaa selvästi kaupungistumista.

asuntomessut
Porin asuntomessualue
Porin asuntomessualue

Tulevat naapurit saavat pyyhkiä hikikarpaloita otsiltaan vilkaistessaan viereiselle tontille. Porin asuntomessualueella osa taloista on jo sisustettu, mutta toiset saavat epäilemään, mahtaako heinäkuuhun mennessä tulla valmista.

Messujen projektipäällikkö Kari-Matti Haapalalla riittää luottoa siihen, että vajaassa 60 päivässä ehtii tapahtua vielä paljon.

– Ei ole yhtään kohdetta, josta olisin erityisesti huolissani.

Vaikka ulkopuolelta alue näyttääkin vielä varsin keskeneräiseltä, on moni rakentaja urakassaan jo pitkällä. Haapala on tyytyväinen siitä, että väki on malttanut pysyä sisätiloissa asuntoaan nikkaroiden näinkin sinnikkäästi.

– Rakentajat ovat olleet kovilla, mutta he ovat jaksaneet hienosti. Ja meidän etumme on, että kevät tuli näin myöhään. Vielä ei ole siirrytty pihalle maata kuokkimaan, vaikka tiedän, että mieli tekisi.

Pienet pihat ja yhteiset puistot

Kuokkimisessakin on vielä oma urakkansa, sillä pihat kiinnostavat Kari-Matti Haapalan mukaan tutkitusti messukävijöitä. Hän kuvaileekin asuntomessuja jossain määrin myös puutarhamessuiksi.

Porin asuntomessuilla pihat ovat pieniä, sillä alue on rakennettu tiukkaan ruutukaavaan. Neliöt on kuitenkin otettu tehokkaasti käyttöön. Talot on asemoitu vain puolen metrin päähän tonttien reunoista.

– Näin pihoista saadaan enemmän irti. Tässä ollaan vihreiden arvojen äärellä, Haapala kertoo.

Mielestäni alueen hienoin piirre on, että siellä tehdään kaupunkirakennetta.

Kari-Matti Haapala

Vihreät arvot näkyvät myös yhteiskäyttöön suunnitelluissa puistoissa. Muutakin yhteisöllistä alueelta löytyy.

– Mielestäni alueen hienoin piirre on, että siellä tehdään kaupunkirakennetta. Sinne syntyy muun muassa päiväkoti ja iäkkäiden ihmisten palveluratkaisu. Porin messuilla esitelläänkin tiivistä, modernia pientalokaupunkiasumista, Haapala toteaa.

Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaalan mukaan valittu linja kuvastaa vallalla olevaa trendiä, eli kaupungistumista. Alue tarjoaa palveluja eri elämäntilanteisiin, se on keskustan kupeessa, mutta silti lähellä luontoa.

– Yhteiset puistot ja tilat toimivat kaikkien olohuoneina. Omien pihojen ei enää tarvitse olla niin suuria. Vaikea sanoa, leikkaako tämä kehityksen linja läpi koko Suomen, mutta isoissa kaupungeissa se on ainakin tyypillistä.

Lue seuraavaksi